U PETAK STARTA ZEMLJOKRUG
Prijatelji i obitelj Patrika Grgurića, jednog od sudionika projekta Zemljokrug u kojem će on zajedno sa Samoborcem Robertom Koletićem okružiti sjevernu polutku Zemlje na motociklima, organiziraju njegov ispraćaj na ovu avanturu ispred dvorca Vitturi u petak 6. svibnja, a najavljeno okupljanje započet će u 15 sati, kako bi Grgurić već sat kasnije krenuo na zahtjevni put.

Nakon što je ovaj dvojac sredio potrebne vize za SAD i Rusiju, utvrđena je i ruta cijelog putovanja na kojem će na Suzukijima V strom njih dvojica prezentirati Hrvatsku i posjetiti brojne hrvatske zajednice u svijetu. Ujedno će upoznati i prirodne značajke krajeva kroz koje budu prolazili, od kanadskih Velikih jezera preko američkih nacionalnih parkova poput Yellowstona ili Grand Canyona, kilometara sibirskih tajgi i stepa pa sve do planinskih masiva koji dijele Europu od Azije. Želja im je posjetiti potomke legendarnih Navaho indijanaca, Siouxa ili Dakota, kao i mongolske nomade i „tvrde“ ljude Sibira.

Patrik kreće iz svojih Kaštela dok će zajednički polazak biti iz Samobora prema Stuttgartu i Koelnu, odakle ih put vodi u London. Iz Londona će se avionima prebaciti u kanadski Halifax, nakon kojeg će posjetiti još nekoliko gradova u ovoj državi, u kojima je i znatan broj stanovnika hrvatskih korijena: Quebec, Ontario i Toronto.

Nakon Kanade slijedi Cleveland u Ohiu u kojem živi veći broj potomaka stanovnika žumberačkog kraja, te New York, Chicago i Minneapolis u Minnesoti.
Iz Minnesote put će ih odvesti u North Dakotu, Wayoming, Nebrasku, Colorado, New Meksico, Arizonu, Utah i Nevadu do kalifornijskog San Pedra gdje živi velika hrvatska zajednica od kojih je značajan broj Dalmatinaca.

Iz Kalifornije, Robert i Patrik vozit će se zapadnom obalom do Vancouvera, odakle će avionima otputovati na azijski kontinent, odnosno u Južnu Koreju. Iz Koreje trajektom će stići u Vladivostok gdje će se, za neko vrijeme, pozdraviti s blagodatima civilizacije.
Azijski dio puta planirali su vožnjom kroz Sibir, Mongoliju i Kazahstan te dalje na zapad prema Hrvatskoj. O tome kojim će putem od Kazahstana do Hrvatske još nisu donijeli konačnu odluku jer će biti potrebno postupati prema samoj situaciji na terenu.

Zanimljivo je da je u srijedu Branko Radačić, kao potpredsjednik Gradskog vijeća, ovom dvojcu poželio sretan i siguran put, čemu su se priključili i ostali vijećnici.

Već proteklog vikenda Samoborci su za svog svjetskog putnika napravili pravu feštu, a obadvojicu spremaju i odgovarajući ispraćaj. Ako putovanje protekne prema planovima, priliku za organizirani doček obadvojice motociklista, za četiri mjeseca imat će Kaštela.

Sve koji pomoću satelitskog praćenja žele „sudjelovati“ na ovom putu, obavještavamo da je u funkciji uređaj postavljen na motociklu Roberta Koletića, dok će onaj na motociklu Patrika Grgurića proraditi tijekom sutrašnjeg dana, a link za direktno praćenje je http://zemljokrug.mobilisis.com/

Komentari (9)

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.