ODAZVALI SE POZIVU ZEMLJOKRUGA
Gosti iz udaljenih krajeva svijeta nisu neka novost u Dalmaciji, ali kada se do Kaštela voze na motociklu punih 14 dana i prijeđu skoro 7000 kilometara to svakako vrijedi spomenuti, a to su upravo ovih dana učinili Pavel i Galina Mashukov, stanovnici Omska, grada na jugozapadu Sibira, koji su o Kaštelima čuli za vrijeme kratkog druženja s Patrikom Grgurićem koji je tijekom projekta Zemljokrug u Omsku upoznao Mashukove.

Naime, na putu oko svijeta na motociklu, Grgurića je u kolovozu prošle godine put doveo i do Omska, gdje mu je pri snalaženju na tamošnjim ulicama pomogao upravo Pavel.

- Dok sam tražio kazahstansko veleposlanstvo prišao mi je čovjek i pitao trebam li pomoć. Govorio je samo ruski, ali smo se brzo uspjeli sporazumjeti i nakon toga, ne samo da mi je pomogao u snalaženju nego me je, sa svojim prijateljima iz moto kluba „Siberian Bears“ i ugostio, osigurao mi smještaj, hranu, pa i zabavu. Njihovo gostoprimstvo i pomoć neću nikada zaboraviti, a sve što sam mogao je da ih pozovem k meni u Kaštela – kazao nam je Grgurić.

Kada je sa suprugom planirao dugi put motociklom od Omska do Frankfurta, Pavel je odlučio kako će „malo skrenuti s zacrtane rute“ i doći u Kaštela, iako je to malo skretanje značilo nekoliko tisuća dodatnih kilometara. I kaže, kako nije požalio jer je u nekoliko dana boravka imao priliku uvjeriti se kako je Patrik pričao istinu o zanimljivosti i ljepotama kraja iz kojeg dolazi.
Kaštelanski kasteli, stare jezgre mjesta, Kozjak, kaštelanski perivoji i zaštićeni vrtovi, jedrilice u marini, ali i delicije na stolu te kaštelansko crno vino, na supružnike Mashukov ostavili su i više nego pozitivan dojam, a očarani su ostali i nakon saznanja o bogatoj povijesti Kaštela, o čemu su imali priliku čuti od muzejskog pedagoga Maria Klaića.

Grgurić je svojim gostima pokazao i djelić Splita i Trogira, a posebno zadovoljstvo bio im je posjet Gospi od Prizidnice, gdje je Pavel, unatoč hladnoći, skokom u more okusio koliko je slano Jadransko more.

- Cijeli doživljaj samo nam je pokvarila ova bura jer unatoč što su u dijelu svijeta u kojem živimo, niske temperature normalna stvar, koliko nam je ovdje  u trenucima bilo hladno, ne možemo opisati – sa smijehom su nam rekli Galina i Pavel.

Boravak Mashukovih u Kaštelima obilježile su i nezaobilazne teme iz svijeta motora i putovanja pa su za uspomenu nastale i neke zajedničke fotografije s oznakama MFC „Siberian Bears“, MK „Sjene“ i MK „Pustolov“. Pavel je svoje fotografije ovog dijela Dalmacije već poslao moto prijateljima u Rusiji pa prema prvim reakcijama uskoro možemo očekivati još motoriziranih gostiju iz tog dijela svijeta, a Pavel i Patrik dogovorili su susret slijedeće godine u Omsku, kada Kaštelanin krene u osvajanje Ceste kostiju prema Magadanu.

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara