BROJNE PRIMJEDBE NA RAD S DJECOM I ODNOSE PREMA DJELATNICIMA
Je li boravak djece i rad djelatnika u vrtiću „Čarobni pianino“ u skladu s njegovim nazivom, pokušalo se utvrditi nakon što je ravnateljica Dea Jakaša-Štolcar predstavila Izvješće o radu kojega je potpisala osnivačica dječjeg vrtića „Čarobni pianino“ Virna Sasso, no sve primjedbe na rad koje su iznijele članice Povjerenstva za praćenje rada ovog dječjeg vrtića Nives Vilić i Alenka Rokov, dale su naslutiti da se ipak radi o nečemu što je daleko od pridjeva čarobno.

Na Izvješće o radu, koje govori o postizanju željenih rezultata, razvoju potencijala kod djece, zadovoljavanju njegovih potreba i interesa kao i o odličnoj suradnji s roditeljima, primjedbe je prva uputila Nives Vilić, a među primjedbama bile su i one o nepoznatom broju djece u smjenskom boravku, nedostatak imena odgovornih osoba, bez popisa odgojitelja i pomoćnica po skupinama, neadekvatnim uvjetima rada gdje se obroci pripremaju u prostorima gdje djeca borave i rade, lošoj kvaliteti toplih obroka koji u vrtić stižu iz splitske centralne kuhinje u različito vrijeme, zavisno je li se ručak prije dostavlja u Sinj ili Kaštela te neadekvatnom transportu toplih obroka. Vilić je dala primjedbe i na navodni liberalni stav prema kojem se djeca odvode i dovode  u dogovoru s roditeljima, što remeti uredan dnevni ritam pedagoškog rada te na činjenicu da se određeni dodatni programi koje roditelji plaćaju odvijaju u prostorima gdje su i djeca koja te programe ne pohađaju.


Nives Vilić

Koliko djece izvan Kaštela Grad subvencionira

Zanimljivo je da je Nives Vilić u Izvješću o radu uočila neke segmente koji su se odnosili na izvješća iz nekih drugih gradova pa se upitala je li ovo Izvješće samo copy paste i pokazivanje neodgovornosti prema traženjima Grada.
U navođenju svih primjedbi na rad u „Čarobnom pianinu“, Nives Vilić pozvala se i na brojne primjedbe roditelja i djelatnika pa je tako navela kako se od roditelja za produžavanje ugovora traži naplata od 85 kuna, dok se pri sklapanju ugovora tražilo oko 100 kuna. Roditeljima koji to ne plate prijeti se kako im djeca neće biti na popisu za slijedeću pedagošku godinu. Iz popisa djece, Povjerenstvo je iz osobnih saznanja došlo do zaključka kako je na tom popisu dijete s adresom u Segetu, kao i jedno dijete koje pohađa dječji vrtić „Kaštela“.

- Koliko ih ima još ne znamo, a bilo bi zanimljivo vidjeti ima li još djece za koje Grad plaća subvenciju iako ne žive na području Kaštela. U popisu nema podataka o zaposlenosti roditelja iako je i to važan podatak, jer je zbog zaposlenosti roditelja Grad i krenuo u ovakvu suradnju s „Čarobnim pianinom“ – kazala je Vilić.


Ravnateljica Čarobnog pianina Dea Jakaša Štolcar

Prema djelatnicama suprotno zakonskim propisima

Vilić je primjetila kako nema niti podataka od kada do kada je sklopljen ugovor s djelatnicama primljenim na određeno vrijeme te napomenula kako je istim odgojiteljicama ugovor bio prekinut nekoliko tjedana od Božića. Isto tako, tvrdi Vilić, odgojitelji nemaju svoju grupu već rade u više grupa što djeci stvara problem adaptacije. U Kaštel Lukšiću nedostaje jedna pomoćnica, a Povjerenstvo ima saznanja da se niti za dugotrajna bolovanja ne uzimaju zamjene već se posao raspoređuje na preostale djelatnice. Djelatnice rade i subote, koje im se, protivno Zakonu računaju i u dane godišnjeg odmora, a platne liste dobivaju tek na uporna traženja.

- Jedan od radnih zadataka odgojiteljica je i ispisivanje priznanica te pisanje ugovora u vrtićkim hodnicima, a prijeti im se da moraju izvršiti naplatu jer neće dobiti plaću – navela je dalje Vilić, koja se posebno osvrnula na snimanje kamerama prostora u kojima djeca borave i rade unatoč uputama dječje pravobraniteljice o nužnosti zaštite dječje intime i osobnosti, pa je postavila pitanje snimaju li se djeca iz nekih nedokučivih razloga ili se snimaju djelatnici.


Alenka Rokov

Žele znati kako se gospodari s 3.5 milijuna kuna

Druga članica Povjerenstva Alenka Rokov, za koju je Virna Sasso prije nekoliko mjeseci tražila da se isključi iz rada Povjerenstva, zbog navodnog negativnog stava prema „Čarobnom pianinu“, vijećnicima je iznijela svoju šokiranost kada je vidjela ugovore Grada i privatnog vrtića iz 2007. i 2010. , za koje je ustvrdila da se moraju hitno izmijeniti.

- Nedopustivo je da Grad koji vam godišnje daje više od 3.5 milijuna kuna nema pravo kontrole sredstava. Svojim djelatnicama prijetite kako neće dobiti plaće jer prenose nepravilnosti koje se događaju i isplaćujete im plaću ponekad sa zakašnjenjem unatoč što vam je Grad sredstva uplatio. Tako nešto mi ne smijemo dozvoliti i mi moramo imati kontrolu gdje, za koga i kako odlaze naši novci – tek je dio onoga što je o financijskoj strani priče kazala Rokov.

Da će uskoro ipak doći do određenih promjena u odnosima Grada i „Čarobnog pianina“ na sjednici je nagovijestio i gradonačelnik Josip Berket, koji je kazao kako je ugovor iz 2007. bio loš i kako će se ugovor prekinuti.

- Dati ćemo odvjetniku da sastavi novi ugovor prema kojemu Grad neće plaćati 80% troškova jedne privatne tvrtke, što je neprihvatljivo, već će subvencionirati boravak djece s područja Kaštela u tom vrtiću. Ugovor će svakako doći pred vijećnike koji će o njemu reći svoje – kazao je gradonačelnik.

Iako su u svojim odgovorima ravnateljica „Čarobnog pianina“ i članice stručno razvojne službe nastojale uvjeriti vijećnike kako nepravilnosti nema te kako je njihov rad prepoznalo i vrednovalo nekoliko ministarstava, nisu u potpunosti uspile dokazati kako su optužbe na njihov rad neosnovane. No vijećnicima su najavile kako će na sve upućene primjedbe poslati pisane odgovore.

Više o svemu pogledajte u video zapisu...

Komentari (66)

Učitaj prethodne komentare
 • bravo tata mislim da si jedini na području kaštela koj je nešto primjetia i komentira inaće tate ostave dicu i zalupe vrata da ih niko od teta i ne vidi

  oko 4 godina prije
 • koja je razlika u prijevozu hrane fiat pande i teretnog ford tranzita
  imali ko objasnjenje

  oko 4 godina prije
 • radoznali (Gost_2092)

  Prijavi administratoru

  ne da moraju radit goste 8147 , nego da nisu strucne i da ih triba potirat i zatvorit carobni pianino\" jer sve su zaposlene u vrime HDZ-a .
  i tribalo bi sve opet nacionalizirat i privatnike opet zatuc ka i za vrime proslog sistema pa ce sve bit lipo i po gustu SDP-a :roll :roll :roll

  oko 4 godina prije
 • nima straja. Najveći jubiteji dice, a to su popi i švore, crikva naša zemajska po bogu im adezeju na proračunskin jaslan, siguro o svon trošku mislidu zdignit i pripomoć vrtiće.
  endem

  oko 4 godina prije
 • a smisno je... u drzavnom vrticu je dostava spize u fiat puntu i to sviam stima!!! i ako ne mos dite recimo dovest u vrtic u odredjenu uru triba zakljucat vrata ka u drzavnom

  oko 4 godina prije
 • mi roditelji smo sritni kad nam dite upišu u vrtić. i sve je uredu dok nama nedaj Bože nešta zatriba. a njima uvik nešta triba. uz to šta moramo vrtić platit do 15-og u tekućem misecu i ako kasniš dan odma te zovu. ma da me bar nazove ravnateljica i da mi objasni par stvari. pa triba donit maramice i vlažne maramice i svaki misec ditetu objašnjavat da nemože ići na izlet od 90kn.koji svaki misec visi na panou.i to uvik ista lokacija.a kad još čujem da mi je dite prije par dana ručalo kupus i jaja slažem se da bacaju novac na onog ko im piše jelovnik.

  oko 4 godina prije
 • bravo gospođo Vilić šta ste pokrenili ovu lavinu. samo sam čekala kad če ovaj vulkan eruptirati. ovo s privatnim vrtićima je prava sramota. a jedina čarilija je ta šta on uopče radi u ovolikom broju vrtića.očito je da dotične odgovorne imaju carobni pianino i kako one sviraju svi moraju plesati. radnice zbog radnog mjesta, a roditelji zbog svoje djece.mislim da toj svirki mora doć kraj.

  oko 4 godina prije
 • ODG: GRADSKO VIJEĆE: Rad Čarobnog pianina pod povećalom (VIDEO) (Gost_8154)

  Prijavi administratoru

  teretni ford tranzit je plave boje gradski vrtici za spizu

  oko 4 godina prije
 • Jedno mi nije jasno - gradonačelnik i gradska vlast su za ovo odgovorni - a vijećnice koje su u vladajućoj koaliciji napadaju - a gradonačelnik im se onda pridružuje, kao ono ispitat ćemo ne može ovako. Pa tko je ovdje lud a tko zbunjen?

  oko 4 godina prije
 • možda gostu 4105 (Gost_5208)

  Prijavi administratoru

  Možda nisu u gradskoj vlasti mislili da će ove dvi iznit svu šporku robu vanka. Možda su mislili neće se usudit pa sad brže bolje peru ruke , ka ono nismo znali. Možda su tek postali svjesni gliba u koji su upali , možda , možda se našto iza brda valja...

  oko 4 godina prije
 • Ma ljudi moji, shvaća li itko ovdje pantu!? Roditelji i djelatnice imaju primjedbe na rad tog vrtića, proslijeđuju ih našim vijećnicima koji zastupaju interese nas i našega grada, naše dice!!!
  U čemu je tu problem? Čak i da je sve čisto ka sunce vlasnica je DUŽNA za novac koji joj dajemo podastrijet račune ! ! !

  oko 4 godina prije
 • A kako nema ni jednog komentara više, šmrc.

  oko 4 godina prije
 • pa čemu uopće raspravljat o vlasnici i računima,neka se lipo anonimno zove inspekcija i oni neka odrade svoj posao
  a osim toga,zbog čega niko ne spominje DV u K.Štafiliću za čuvanje kojeg se sipaju masne pare a ništa se nije pomaklo znamo već od kad,jelte.. :/
  I tukcu je logičnije izdvajat pare za čuvare na jednu stranu i subvencioniranje pianina na drugu nego dovršit projekt koji je započet...pa j..mater ako mi je išta jasno,samo ne znam di će mi dite ić u vrtić i koliko će me još i to oderat.

  oko 4 godina prije
 • dicu dovest u knigovostveni servis

  oko 4 godina prije
 • gost (Gost_3799)

  Prijavi administratoru

  meni nije jasno da ovu saso i ovu jakašu ne može niko zaustavit ni u st ni u kaštela. jel toliko normalno da se dvi i same majke toliko bogate na tuđoj dici. ovo je gadljivo

  oko 4 godina prije
 • 6922, potpisujem! U Podstrani su je roditelji prijavili DORHU pa jedino ostaje za vidit da li će i tamo imat koju vezu šta će im stornirat prijave i idalje izdavat sve dozvole!

  oko 4 godina prije
 • maslina je neobranaaaaaaaaaa

  oko 4 godina prije
 • nima niko da je bere:(

  oko 4 godina prije
 • bivša (Gost_5440)

  Prijavi administratoru

  treba te strogo kontrolirati rad u vrtiću ja sam ostala bez posla jer nisam mogla trpiti ucjene i mobing rad subotom neplaćeni radila po 10 sati skrivala broj obroka vodila se pod tuđim imenom i prezimenom nažalost bila sam prisiljena raskinit ugovor il bi na živce pukla .imam familiju i želim bit sritna .volila bi doć do grada porazgovarat sa određenom gospođom alenkom i gos.berketom ja ću im dat sve informacije što ih go zanima .ima djelatnik 20 prekida ugovora o radu u godini dana to je strave šta se radi. a o dici jadni mali anđeli svi će se potrovat hranom .jelovnika se niko ne drži jedino kad se javi da dolazi gospođa jasmina trči se u dućane i kupuje da sve bude kad ona npr. dođe iz staroga u gomilicu.niko mi nije ništa virova nažalost. zamjene za bilo koga nema platnih lista nema put se mora molit djelatnice iz kaštela šalje u sinj kad neku boli. pomoćnice povlači u privatne svrhe onda strada pomoćnica pa radi cili dan provjerite sve čuvajte našu dičicu .

  oko 4 godina prije
 • gostt (Gost_4136)

  Prijavi administratoru

  kako možete dopustit da takvi ljudi rade sa djecom

  oko 4 godina prije

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.