Croatian English French German Italian Spanish

BERBA CRLJENKA NA DRAČEVICI
Mnoštvo glasova težaka, poneki otpjevani ton i rzanje konja, bili su zvuci koji su se u utorak ranom zorom čuli na Dračevici u Kaštel Kambelovcu, u vinogradu Vlade Perišina gdje se obavljala ovogodišnja prva berba crljenka kaštelanskog.

Izuzetno stručno uređen vinograd star pet godina, s nešto više od 2 tisuće trsova vinove loze, od kojih nešto više od pola otpada na crljenak kaštelanski, ovog je dana dao oko 1800 kg kvalitetnog, ili kako su nam berači kazali grožđa crljenka vrhunske kvalitete.

A Vladi su, osim članova obitelji došli pomoći u berbi i brojni prijatelji, među kojima nekolicina priznatih kaštelanskih vinara poput Jakše Bedalova ili Emila Novaka.
Našli su se tu i vlasnici kaštelanskih i trogirskih konja, Vinko Žanić, Pave Bilić Kravarić i Živko Kapov, pa su se uz kar domaćina našla tu još tri kara.
A stari uređeni karovi s upregnutim konjima, nisu ovog jutra bili, kako se kaže, tek bella figura, nego su bili dio tradicije koju Vlado pokušava očuvati od zaborava.

- Dok god sam živ i bavim se ovim poslom, grožđe ću iz vinograda u konobu prevoziti na karima. To je bila tradicija moga dide koju ja nastavljam i mislim da ako me dida sada gleda odozgo da je sritan i ponosan – s puno emocija kazao je Perišin.

Tako su težaci, konji i kari ovog dana dovezli grožđe do Vladine konobe na samoj kambelovskoj rivi, a svaka košara grožđa odmah po unosu u konobu išla je na preradu.

Osim tradicionalnog prijevoza do konobe, ovog dana odrađen je još jedan stari običaj, zajednička težačka marenda, koju su, dok je ostatak obitelji bio u berbi, pripremile žene iz kuće domaćina.

Sir, pršut, lešo meso, pečeno, juha, topli kruh, sve se to našlo na zajedničkoj trpezi, uz koju su se vodile i zanimljive mjesne priče, ali i djelili savjeti.
Da priča glatko teče i da hrana bolje prija, zadatak je imalo opolo, bijelo vino i crljenak kaštelanski, većinom nagrađivana vina iz konobe Vlade Perišina.

Berbi grožđa bit će još, a u mnogima, kako su nam kazali vinogradari, bit će i elemenata tradicije i starih običaja. Dobar provod za domaćine, a prava atrakcija za sugrađane i turiste, koji sve više pokazuju zanimanje da u svoje gradove ponesu i poneku bocu kvalitetnog i vrhunskog kaštelanskog vina.


KOMENTARI:

Stari Komentari (20)

Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

Vinarija Kovač
Putaljski put 14
21212 Kaštel Sućurac
Tel: 021 224 550
Mob. 098 9172600
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vinarija Matela
Kaštel Sućurac
http://www.utpo-matela.hr/

Vina Bedalov
OPG Jakša Bedalov
Biskupa Frane Franića 14
21214 Kaštel Kambelovac
Mob: +385993331844
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://vinabedalov.com/

Vina Vuina
https://www.facebook.com/Vinarija-Vuina-1415146922071433
http://vino-vuina.hr