Croatian English French German Italian Spanish

VINSKI PUTI CRLJENKA KAŠTELANSKOG
Kaštelanski crljenak je afrodizijak, a kaštelanska spiza najbolja je na svitu... tek su neki od zaključaka do kojih se došlo ove subote obilazeći kaštelanske konobe na Vinskim putima crljenka kaštelanskog, koje su četvrtu godinu za redom organizirali članovi udruge Kaštelanski crljenak.

Već prema nepisanom pravilu, puti su i ove godine krenuli iz konobe Ivana Kovača Matele u Kaštel Sućurcu, gdje je domaćin pristigle goste počastio crljenkom, plavcem, maraštinom i pošipom, a kako bi vino glatko teklo niz grlo, Matela je za sve pripremio jedan od specijaliteta svoje kuhinje, bob sa sipom.

- Kakav je bob sa sipom? Odličan, vrhunski, zar Matela može nešto spremiti da nije vrhunsko? A i vino je odlično, vidi se koliko je ostalo u bocama – bili su komentari nakon marende u ovog kaštelanskog vinara.

Nakon što su probali sve ponuđeno u konobi na rivi u Kaštel Sućurcu, sudionici Vinskih puta karima i kočijama uputili su se prema Kaštel Kambelovcu.
Kočije, kari i konji, koji su sudjelovali u ovom događanju, u vlasništvu su članova Udruge ljubitelja konja iz Kaštela, među kojima je bio i Ante Vuletin.

- I ove smo se godine uključili u priču o kaštelanskim vinima i uživamo, mi malo jedemo i pijemo, konji voze. Od Sućurca do Kambelovca trebalo nam je petnaestak minuta lagane vožnje. U prometu nismo imali problema, automobili nas propuštaju, svima je zanimljivo vidjeti konje i kare, trube nam, snimaju nas, djeca trče za konjima, jer nekoliko kari i kočija, jedni za drugim, nije slika koja se viđa svakodnevno – kazao je Vuletin.

A druga vinarija na ovom putu bila je vinarija Vlade Perišina u centru Kaštel Kambelovca.
Red pršuta, red sira, red maslina, kaštelanski tradicijski kolač, crno vino, bijelo vino, opolo, poneka domaća rakija, sve se to našlo za goste na Perišinovoj trpezi.
Naravno, pao je ovdje i red pisme, a vinari i sudionici događanja pokazali su zavidno pjevačko umijeće u interpretaciji dalmatinskih pisama.

Na pitanje ima li istine u tome da je crljenak kaštelanski svojevrsni afrodizijak, Vlade Perišin odmah je odgovorio potvrdno.

- Javljaju nam se ljudi i tvrde da je upravo tako. Neki nam čak i kažu da se, zavisno od toga koje vino pijete, može planirati i spol djeteta. Pa tako ako pijete robusni, jaki kaštelanski crljenak garantirana su vam muška dica, a ako pijete nešto mekše, poput opola, dobit ćete žensko dite – kroz smijeh potvrđuje Perišin nadodajući kako svako vino drugačije djeluje na onog tko ga pije pa se često kaže „ako piješ plavac – držiš pravac, ako piješ opolo – ideš okolo“.

Tek nekoliko stotina metara dalje od Perišinove konobe, sudionici Vinskih puta, posjetili su i vinariju i konobu Jakše Bedalova.
Izbor vina u Bedalovoj konobi bio je, kako su neki kazali, „vrh vrhova“, no gosti su posebno bili oduševljeni gastronomskom ponudom iz kuhinje ovog kaštelanskog vinara

- Važno je da uz vina ponudimo i tradicionalnu kaštelansku spizu i pojedine stare recepte koji se miješaju s novinama u gastronomiji. Ove smo godine za sve pripremili bakalar na bjanko, imali smo malo slabije prosušenu pancetu pa smo je pekli zajedno s ružmarinom i maslinovim uljem, pripremili smo „sladoled“ od čvaraka, kolačiće s čvarcima, pikantnu pogaču s kobasicama i suhe kolače sa suhim smokvama – nabrojio je dio pripremljenog Bedalov, a gosti su i vinima i hrani dali ocjenu vrhunsko i pohvalili vinarevu suprugu, Ankicu Bedalov.

Subotnja vinska priča završena je u konobi Emila Novaka u Kaštel Lukšiću, gdje su goste također dočekale delicije Kaštela i Dalmacije, poput slanih inćuna, tvrdog sira, pršuta, soparnika i drugih, ali i nagrađivana Novakova vina.
Što budućnost donosi kaštelanskim vinarima i vinima, bilo je novinarsko pitanje upućeno Novaku, inače predsjedniku udruge Kaštelanski crljenak.

- Mi nismo proroci i ne znamo što budućnost donosi. No ono što mi možemo, možemo predstaviti svoja vina, koja su iz godine u godinu sve bolja i bolja. Imamo ustanovljene vinske ceste i treba nastaviti ovu priču koja je zanimljiva, dobra, originalna i nema je nigdje nego u Kaštelima. Spoj puta crljenka kaštelanskog, konji, kari, gastronomija, konobe... što ćete više od toga – zaključio je Novak.

Ovogodišnji Puti crljenka kaštelanskog, danas, u nedjelju, nastavljaju se Danima otvorenih konoba kada će u vinarijama Matela, Perišin, Bedalov, Vuina, Kuzmanić, Marina Milana, Ivice Milana i Poljoprivredne zadruge, vrata biti širom otvorena za sve posjetitelje. Uz kupnju virtualne čaše svi zainteresirani moći će posjetiti svaku od navedenih vinarija i kušati vina.
Cijela priča završava se danas u 18 sati.

Video: Iskreni
Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI:

Stari Komentari (22)

Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

Vinarija Kovač
Putaljski put 14
21212 Kaštel Sućurac
Tel: 021 224 550
Mob. 098 9172600
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vinarija Matela
Kaštel Sućurac
http://www.utpo-matela.hr/

Vina Bedalov
OPG Jakša Bedalov
Biskupa Frane Franića 14
21214 Kaštel Kambelovac
Mob: +385993331844
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://vinabedalov.com/

Vina Vuina
https://www.facebook.com/Vinarija-Vuina-1415146922071433
http://vino-vuina.hr