BILO JE TO GODINE 1876.
Podaci koje ću iznijeti mogli bi koristiti onima koji žele prodrijeti s dalmatinskim vinima na američko tržište. Godine 1876. u Philadelphiji je, povodom 100. obljetnice potpisivanja Američke deklaracije o neovisnosti, održana prva Svjetska izložba (Centennial lnternational Exhibition). Na toj čuvenoj i svjetski značajnoj manifestaciji sudjelovalo je (iako se danas to zaboravlja!) i "Prvo dalmatinsko vinarsko društvo" koje je osnovala skupina splitskih "hrvatskih narodnjaka".

Predsjednik je bio A. Zlodre, a članovi upravnog odbora: A. Zlodre, dr. Ilić, dr. Bulat, A. Katalinić i prof. I. Dražoević-Jelić. Prvu vijest o velikom uspjehu splitskih vina na proslavi stote obljetnice utemeljenja Sjedinjenih Američkih Država objavio je zadarski Narodni list 1. XI. 1876. javljajući da su Splićani dobili prvu nagradu za izložena vina, a gosp. Ivan •Škarica za svoj "rožulin".

Iduće godine iz opširnog dopisa (na talijanskom jeziku) datiranom u Splitu 30. svibnja 1877. više sročena poput zapisnika, saznajemo da se 27. svibnja održala sjednica "Prvog dalmatinskog enološkog društva u Splitu" kojoj su pribivali brojni dioničari. Predsjedavajući (A. Zlodre) otvorio je sjednicu te izvijestio da su u razdoblju od posljednje sjednice, koja je bila održana 2. travnja, primili diplomu s medaljom sa Svjetske izložbe u Philadelphiji s najboljom ocjenom izloženoga vina, a ujedno da su primili i dopis okružnog kapetana Kutschiga koji im prosljeđuje pismo austrijskog ministra trgovine Chlumeckog u kojemu se izražava visoko vladarsko zadovoljstvo Njegova Veličanstva Franje Josipa. U bilješkama podno spomenutog napisa citiraju se sva tri dokumenta.

Navodim u prijevodu samo onaj iz Amerike: "Svjetska izložba. Philadelphia 1876. Komisija stogodišnjice Sjedinjenih Država proučila je izvještaj žirija i usvojivši navedene razloge, donijela je sukladnu odluku: Philadelphija, 28. prosinca 1876. Izvještaj o donesenoj odluci. Proizvod: austrijska vina izlagača `Prvog dalmatinskog enološkog društva iz Splita'. Potpisani, proučivši ovdje navedeni proizvod, smjerno preporučuju isti Komisiji stogodišnjice za nagradu Sjedinjenih Država, iz razloga, to jest, radi dobre kvalitete i fine prirodne arome odličnoga splitskog vina." (Slijede potpisi članova komisije i žirija.)

Veliki uspjeh postignut u Philadelphiji pridonio je promidžbi dalmatinskih vina u svijetu. Tako, također iz Narodnog lista saznajemo da se austrijski konzul u Messini obratio trgovačkoj komori Dubrovnika i Kotora tražeći podatke o trgovini vinom u Dalmaciji. Istovremeno tvrtka iz Messine obraća se tvrtkama u Blatu na Korčuli. U broju 39, javljaju iz Zadra da je "marljivi vinoslovac gosp. V. Lukšić naumio sabrati razne vrsti vina Dalmatinskoga, da ih pristojno prikaže doj-dućoj Pariškoj izložbi, te da naše vinarstvo bude bolje zastupano na onoj svjetskoj jagmi (sajmu) nego što je bilo na prošastim". U vijesti od 1. prosinca javlja se da je "ovih dana u Spljetu jedan veliki brod ukrcao 4.000 emera vina za Marsilju. Ovo je dobar znak, da si naša vina otvaraju put u Francusku".

Kada znamo koliko je u vinarstvu značajna tradicija, vrijedilo bi truda otkriti jesu li sačuvane "diploma i medalja" dodijeljene nekadašnjim splitskim vinima prije 142 godine. Takve isprave mogle bi se i danas prikladno iskoristiti za promidžbu hrvatskih vina!

Ovaj kratki zapis o poluzaboravljenim vinarskim dometima stare Dalmacije završavam stihovima koje je neke davne jematve spjevao splitski barokni pjesnik Jerolim Kavanjin:

"Kad zadazdi s groznieh loza/
Vino sladko, pivo ugodno/
Već na svarsi kolovoza/
Nećeš vidit, ko privodno/
Nego cielo da ga pije..." 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)