NOVI PROJEKT  U TURISTIČKOJ PONUDI
Topot konjskih kopita odzvanjao je danas ulicama Kaštela, a dva prekrasna crna konja upregnuta u kočiju i s uzdama u čvrstim rukama Živka Kapova, bili su dio promocije novog projekta pod nazivom Vinska kočija, kojim će se, tijekom cijele godine, obogatiti turistička ponuda Kaštela.

U ovaj projekt uključilo se nekoliko OPG-ova s kaštelanskog područja, a inicijativa je krenula od Frane Kapova, iz OPG-a Kapov u Kaštel Lukšiću.

-  S konjima se bavimo već deset godina. Konje smo nabavili iz ljubavi, a onda smo tu našu ljubav pretočili i u neke druge aktivnosti, poput sudjelovanja kočijom i konjima na vjenčanjima, u maškaranim povorkama i slično. Potom smo došli na ideju da priču o konjima i kočijama uključimo u turističku ponudu, odnosno napravimo vinsku turu, koja bi bila zanimljiva turistima. I na takav način povezali bi naš hobi s kaštelanskom gastronomijom, vinima, uljima, ali i povijesnom i kulturnom baštinom Kaštela. Nabavili smo novu kočiju za deset osoba, dogovorili se s našim prijateljima, vlasnicima pojedinih OPG-ova i došli do ove priče koju smo nazvali Vinska kočija – kratko nam je ispričao stvaranje projekta, Frane Kapov.

Vinsku kočiju, odnosno turu kočijom, prvi su imali priliku upoznati novinari iz više medijskih kuća, koji su se najprije upoznali s onim što im nudi OPG Kapov.

Domaćini su svojim gostima ponudili različite delicije, domaće vino, rakiju i više vrsta maslinovog ulja.

-  Većina ovoga što je  na stolu je autohtono kaštelansko ili dalmatinsko, od bajama u cukru, suvih smokava, rožate, hroštula pa do kaštelanske torte, koja je napravljena jednako kao što su je radili i naši stari. Ponudili smo gostima i slana jela, ali i naše vino te naš poseban prošek – nabrojala je neke od delicija, mlada domaćica događanja, Franina supruga Antonia.

A onda se Vinska kočija, starom kaštelanskom cestom uputila prema staroj maslini i dalje do vinarije Vuina u Kaštel Štafiliću. Goste je dočekao vlasnik vinarije, Neven Vuina, a i ovdje su sudionici događanja imali priliku probati različite delicije te odlična vina, koja Vuina prodaje, ne samo u Hrvatskoj, već i u zemljama Europske unije i SAD-a, a uskoro će se naći i na kanadskom tržištu.

Iz Kaštel Štafilića Vinska kočija stigla je u Kaštel Novi, u jednu od najstarijih konoba na ovom području, koja je još u funkciju, konobu Ante Vuletina.

Vuletin je goste upoznao s povijesti ove konobe i njenih 200 godina, uz zanimljivu priču  o povijesti i sadašnjosti kaštelanskog vinogradarstva i vinarstva, Vino od sedam kaštelanskih sorti, kaštelanski crljenak, opolo... neka su od vina koje su novinari ovog dana kušali u Vuletinovoj konobi, a ženski dio imao je prigodu kušati i odličnu rogačušu, ružolin i orahovicu. Naravno, i nezaobilazni prošek.

-  Prošek je u Kaštelima uvijek imao neko posebno mjesto, s njim se rađalo, slavila vjenčanja, uspjesi. O prošeku su napisane i knjige, a zbog svega treba imati posebno mjesto u ponudi - kazao je Vuletin i novinarima omogućio da po prvi put kušaju prošek od crljenka kaštelanskog.

Vinskoj kočiji pridružio se i kaštelanski gradonačelnik, Denis Ivanović, koji je najavio poticaje od strane Grada mladim poljoprivrednicima.

-  Ovo je stvarno posebno i lijepo je vidjeti da naši poljoprivrednici na ovakav način promoviraju naš grad. Ono što mogu najaviti kao gradonačelnik je to da će se uskoro pred vijećnicima naći odluka o povećavanju poticaja poljoprivrednicima. Kaštela imaju vrijedno tlo, ali i brojna zapuštena zemljišta i treba dati priliku mladim poljoprivrednicima da takvo stanje promijene. U skladu s novim zakonskim ovlastima i obvezama lokalnih zajednica, Grad će pomoći u pripremi zemljišta i sadnicama – najavio je Ivanović.

Podršku cijelom projektu dala je i direktorica Turističke zajednice Nada Maršić, naglasivši kako je Vinska kočija dodatna i posebna ponuda u kojoj će mnogi uživati.

U samoj kočiji, koja je prolazila kaštelanskom obalom , izmjenjivali su se novinari, snimatelji, fotografi, javne osobe, a cijelo vrijeme nije nedostajalo ni pjesme i zabave, što je cijelom događaju dalo dodatnu notu opuštenosti i radosti.

Vinskom kočijom sudionici su ovog puta posjetili i dvorce Rušinac i Vitturi, a u originalnoj turi kojom će se voziti turisti naći će se i kula Cambi, Kaštilac i druge kaštelanske znamenitosti.

Ova vinska tura završena je u konobi Vlade Perišina u Kaštel Kambelovcu, i ovdje s punim stolovima i nagrađivanim vinima.

-  Unatoč brojnim mediteranskim zemljama koje se bave turizmom, mislim da nešto ovako, što mi možemo ponuditi, ne može baš svatko. Vidjeti jednu ovakvu konobu, malu konobu, ali s velikom dušom, je rijetkost. I ovog ljeta imat ćemo šta pokazati našim turistima, izvadit ćemo sva „oružja“ – zaključio je ovu vinsku priču Vlado Perišin.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)