ZLATO NA REVIJI VINA ZA MATELU I BEDALOVA
U povodu prve manifestacije „Vina od davnina“, koja će se održati 13. i 14. travnja u zagrebačkoj Laubi, organizatori manifestacije, Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba, predstavila je šampione ocjenjivanja autohtonih vina koje se održalo ususret reviji, a ovo ocjenjivanje donijelo je iznimne rezultate i za kaštelanske vinare.

Trojica kaštelanskih vinara i na ovom ocjenjivanju dobila su potvrdu struke o kvaliteti svojih vina pa je tako pošip, berba 2017. vinarije Milan iz Kaštel Novog, u vlasništvu Ivice Milana, osvojio titulu šampiona u kategoriji bijelih vina za cijelu Primorsku Hrvatsku, dok su zlatne medalje osvojili Jakša Bedalov za vino Tribus (cuvee), berba 2015. te Ivan Kovač Matela za selekcionirani plavac mali, berba 2015.

Prvo ocjenjivanje vina autohtonih sorti vinove loze Hrvatske, koje prethodi reviji vina hrvatskih autohtonih sorti „Vina od davnina“ održano je 27. ožujka  na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Na ocjenjivanje su se prijavila 63 vinara sa 121 uzorkom, podijeljeni prema regijama, Kontinentalna i Primorska Hrvatska. Od ukupnog broja bilo je 86 uzoraka bijelih vina, šest uzoraka rose vina te 29 uzoraka crvenih vina.

Vina su ocjenjivale dvije sedmeročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača, a predsjednik komisija bio je Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr

Organoleptičko ocjenjivanje provedeno je prema međunarodnoj metodi 100 pozitivnih bodova, a sukladno Pravilniku o ocjenjivanju vina, bodovne granice za pojedina odličja bile su: od 90 do 100 bodova – velika zlatna diploma, od 85 do 89 bodova – zlatna diploma, od 80 do 84 boda – srebrna diploma, od 75 do 79 bodova – brončana diploma, dok se za 61 do 74 boda dobivalo priznanje.
Tako su dodijeljene dvije velike zlatne diplome, 33 zlatne diplome, 52 srebrne diplome, 17 brončanih diploma i tri priznanja dok je 14 vina ostalo neocijenjeno zbog  izraženih mana i bolesti u bistroći, mirisu ili okusu.
Najbolje ocjenjeno vino je Pušipel prestige, berba 2011., Cmrečnjaka iz Svetog Urbana

Na reviji koja će se narednog vikenda održati u Laubi, bit će predstavljeno više od 150 autohtonih hrvatskih sorti vina s etiketama, a među njima bit će i najbolja kaštelanska vina.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)