hren
 

„Mnogi kažu još jedan sajam vina, a ja na to odgovaram – ovo je jedan drugačiji sajam. Po prvi put u Dalmaciji sami vinari organiziraju festival, a naglašavam Dalmaciju jer imamo brojne specifičnosti. Želimo predstaviti sorte o kojima se ne priča puno, želimo obraditi širi aspekt sortimenta i uz pomoć naših gostiju iz inozemstva objediniti nacionalno i internacionalno. Pokušavamo dokazati da možemo biti jedinstveni unatoč rascjepkanosti na regije, zato će nam svake godine gostovati druga hrvatska regija, a ove godine je to Graševina Croatica iz Slavonije i Baranje“, istaknuo je Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vino Dalmacija najavljujući prvi festival koji ta udruga organizira u Splitu 13. i 14. travnja u restoranu Kampus, u sklopu splitskog Sveučilišnog kampusa.

Ideja je da se kroz festival povezuju lokalni vinari pa će se događaj svake godine održavati u drugom gradu, seleći se kroz sve četiri dalmatinske županije. Posebnu pažnju organizatori će posvetiti poslovnim posjetiteljima, ugostiteljima i hotelijerima kojima je osiguran besplatan ulaz putem prijave na sljedećoj poveznici http://vinodalmacije.com/prijava-za-ugostitelje/

Okosnicu festivala čine edukativne radionice koje su za posjetitelje besplatne uz prethodnu najavu. Leo Gracin sa Sveučilišta u Splitu je poručio kako je ovo prilika za povezivanja akademske zajednice i gospodarstva pa su se stoga aktivno uključili u održavanje spomenutih radionica. Također je najavljeno je i osnivanje poljoprivrednog studija koji će uključivati i vinarstvo i vinogradarstvo u sklopu programa Sveučilišta.

Tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić naglasio je kako je važno da ljudi kušaju vina upravo u regiji u kojoj nastaju. „Smatram da svaka regija mora imati jedan glavni sajam kroz koji će se profilirati struka i zato Komora čvrsto stoji uz organizatore festivala jer je ovakav način prezentacije zapravo provođenje strategije koju smo zacrtali kroz projekt Vina Croatia – vina mosaica“, poručio je Barbarić, dodavši kako smo prošle godine povećali izvoz vina povećali za 27 posto, a uvoz smanjili za 7 posto, dijelom zahvaljujući upravo promotivnim aktivnostima i sajmovima.

Više informacija o festivalu možete pronaći na ovoj poveznici http://vinodalmacije.com/


KOMENTARI:

 

Vinarija Kovač
Putaljski put 14
21212 Kaštel Sućurac
Tel: 021 224 550
Mob. 098 9172600
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://www.winerykovacsplit.com

Vinarija Matela
Kaštel Sućurac
http://www.utpo-matela.hr/

Vina Bedalov
OPG Jakša Bedalov
Biskupa Frane Franića 14
21214 Kaštel Kambelovac
Mob: +385993331844
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://vinabedalov.com/

Vina Vuina
https://www.facebook.com/Vinarija-Vuina-1415146922071433
http://vino-vuina.hr

OPG Perišin
Brce 24, Kaštel Kambelovac
Mob. 098 490 323
https://www.facebook.com/vinaperisin/

OPG MILAN IVICA
Tel: +385 (0) 21 234 754
Mob: +385 (0) 91 901 6986
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://posip-milan.hr