KAŠTELANSKO BOGATSTVO TRADICIJE I VRIJEDNIH RUKU
Nakon što su se zainteresirani u ponedjeljak imali priliku upoznati s morskim putima kroz Kaštela, već u utorak, s Vinskom kočijom obitelji Kapov, prošlo se jednim od kaštelanskih vinskih puta, putem na kojem se svi sudionici nakratko vrate u prošlost i uživaju u bogatoj kaštelanskoj  tradiciji.

Naravno, riječ je o šestom tjednu Kreativnog proljeća u kojem su glavna tema „Kaštelanski puti“, puti koji na poseban i nesvakidašnji način vode kroz Kaštela i donose jedan poseban doživljaj.

Vinska kočija ovog dana krenula je s obiteljskog imanja obitelji Kapov na samom istoku Kaštel Lukšića, gdje su gosti imali prigodu upoznati se s gostoprimstvom ove obitelji. Živko i Milena, Frane i Antonija, mali Ivano i Marino te nećakinja Karmen potrudili su se svima dočarati okuse i mirise nekih od kaštelanskih delicija, vrhunskih vina, različitih likera i nadaleko poznatih kaštelanskih trešanja, a nakon toga svi zajedno krenuli su na vožnju kočijom, koju su vukle dvije ljepotice, Jara i Vilma.

I ovog puta, dok je kočija vozila starom kaštelanskom cestom prema zapadu,  mogli smo se uvjeriti koliko zanimanja za ovakvu turističku atrakciju pokazuju prolaznici, turisti, domaći.

- Svaka naša vožnja izaziva zanimanje pa znam gostima kad krenu na vožnju kazati kako će se tijekom vožnje osjećati kao celebrity, svatko nam maše, ljudi zastaju, fotografiraju, pozdravljaju nas – s osmijehom nam priča Frane Kapov.

Vinska kočija projekt je pokrenut prošle godine, a obitelj Kapov u njemu je spojila svoju ljubav prema konjima, poštivanje tradicije i obogaćivanje turističke ponude u Kaštelima.
Za ovaj projekt prošle godine stigle su im i dvije vrijedne nagrade turističkih djelatnika jer je ovaj proizvod prepoznat kao inovativan i novost u turističkoj ponudi.

-  Vinska kočija donosi putovanje kroz Kaštela kočijom, pri čemu posjetimo staru maslinu, neke od kaštelanskih dvoraca i drugih znamenitosti, na tom putu posjetimo i autentične konobe naših prijatelja vinara gdje gosti mogu kušati vina, ali maslinova ulja te poneku slanu i slatku deliciju. Do sada smo odradili nekoliko tura, gostima čak ni vremenske prilike nisu bile važne, a za ovu godinu već imamo više upita te se nadamo da će ova Vinska kočija postati nezaobilazni dio posebne turističke ponude Kaštela – kazao nam je Frane Kapov.

A ovog dana, sudionici vinskog puta, osim stare masline posjetili su i jednu od najtradicionalnijih konoba u Kaštelima, konobu Ante Vuletina u Kaštel Novom te prošli rivom od Kaštel Novog do Kaštel Kambelovca. Nešto kraći put nego je to u ponudi Vinske kočije, ali dovoljan da dobije cijeli niz pohvala od direktorice Turističke zajednice Splita Alijane Vukšić, koja je, uz direktoricu kaštelanske Turističke zajednice Nadu Maršić, bila jedan od sudionika događanja.

- Ovo je predivno. Čak i za nas koji smo odrasli na ovim područjima jer se na poseban način vraćamo tradiciji. Ovo je posebna prilika da se prezentira način života lokalnog stanovništva, da se vidi kako se nekada živjelo, da se probaju tradicionalne namirnice. Sada, dok prolazimo ovim ulicama uživamo u nekoj novoj perspektivi Kaštela. Osim turistima, jedno ovakvo iskustvo preporučam i domaćima, jer ovo treba doživjeti – kazala je Vukšić.

A svi koji bi željeli poslušati direktoricu splitske Turističke zajednice i sudjelovati u jednom ovakvom iskustvu, o vinskoj kočiji više mogu saznati na društvenim mrežama preko kojih mogu i stupiti u kontakt s obitelji Kapov te na internet stranici http://www.thewinecarriagesplit.com/#4.
Svima koji se na to odluče, možemo poručiti kako ih čeka nezaboravno iskustvo.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: