U zadnjem tjednu ovogodišnjeg Kreativnog proljeća, tjednu koji je posvećen crljenku kaštelanskom, predstavljen je još jedan izniman turistički proizvod, koji Kreativnom ulicom kaštelanskog crljenka spaja svih sedam Kaštela, njihove društvene, povijesne i kulturne vrijednosti, a riječ je o Vinskoj kočiji.

Vinska kočija ustanovljena je prije nekoliko godina, tijekom kojih je našla svoje mjesto u turističkoj ponudi.
A kako to izgleda, ove se je srijede mogao uvjeriti i splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja, koji se odazvao pozivu organizatora Kreativnog proljeća te u društvu Srećka Radnića iz klastera Zora, direktorice Turističke zajednice Nade Maršić, nekolicine kaštelanskih vinara te predstavnika medija, prošao kočijom obitelji Kapov, ovom prilikom nešto kraći put, od Kaštel Gomilice do Kaštel Novog

Bogata kočija s dva plemenita konja, kojom su upravljali Živko i Frane Kapov, čekala je uzvanike na plaži Bilajka, odakle se krenulo put Kaštel Kambelovca, gdje su ih u svojoj konobi, ugostili otac i sin Vlade i Ivan Perišin. Ukusan zalogaj, domaće maslinovo ulje, čaša vrhunskog vina, ovog su dana bili najbolji promotori vrijednih težačkih ruku.
Nakon konobe obitelji Perišin, sudionici Vinske kočije posjetili su u Kaštel Kambelovcu i kušaonu vina obitelji Bedalov, koja je u zadnje vrijeme postala nezaobilazna točka u svim društvenim događanjima vezanim za crljenak kaštelanski.

Vinsku kočiju program je potom odveo dalje na zapad, do vinarije Marina Milana u Kaštel Starom, gdje su ih domaćini također dočekali s punom trpezom i crljenkom te ugodnim druženjem u već toploj ljetnoj večeri.

Za dio sudionika, ovo je bio prvi susret s Vinskom kočijom i nisu krili oduševljenje tim novim iskustvom, a naglašeno je da je Vinska kočija prilika da i domaći građani i turisti koji pristignu u Kaštela, kroz projekt Vinske kočije Kaštela mogu upoznati na jedan drugačiji i osebujniji način.

- Ovo je za mene jedno posebno i nezaboravno iskustvo. Ovo je na jedan način storytelling koji nam donosi Kaštela na jedan drugačiji, poseban način i omogućuje upoznavanje jedne druge dimenzije Kaštela. Radi se o jedinstvenom projektu na području županije, iako je poznato da imamo veliki broj različitih projekata vezanih uz turističku ponudu i promociju.Ova cijela priča, o jednom superjunaku koji se zove crljenak kaštelanski može se veoma dobro ispričati, a tome pridonosi i ova zanimljiva tura. Čast mi je što sam danas upoznao i neke ljude koji se trude raditi za svoj grad, a mogu reći da ćemo mi, kao Splitsko-dalmatinska županija ovo veoma rado podržati – kazao je nakon odrađene ture dožupan Stipe Čogelja

Treba napomenuti da je u srijedu ujedno bio i Dan otvorenih konoba, kada je dio kaštelanskih vinara otvorio svoja vrata za sve one koji su željeli nešto više doznati o kaštelanskim vinima, posebno „zvijezdi među njima“, crljenku kaštelanskom.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)