hren
 

Danas najmoćniji hrvatski političari, predsjednici SDP-a i HDZ-a, Zoran Milanović i Andrej Plenković odmjerili su snage u TV debati HRT-a. Odgovarali na pitanja o unutarnjoj i vanjskoj politici, gospodarstvu i financijama, zdravstvu i socijalnim pitanjima, natalitetnoj politici i obrazovanju te o svjetonazorskim pitanjima.

Milanović je gledatelje pozdravio riječima Pozdrav svim hrvatskim ljudima, a Plenković Pozdrav svim Hrvatima i Hrvaticama te svim gledateljima HRT-a.

Milanović je za Plenkovića rekao kako je među najboljim hrvatskim diplomatima, profesionalan, hladan te da uživa visoku reputaciju. Imam dobro mišljenje o njemu, istaknuo je Milanović.

Kolege smo u bili u Ministarstvu dok Milanović nije otišao u politiku. Te devedesete su bile izazovne, surađivali smo, radili na dosta važnih projekata. Bio je dobar diplomat,  ali ne i dobar premijer, rekao je Plenković za Milanovića.

Hrvatska treba stabilnu vladu, uz konstantno vođenje računa o najugroženijima u društvu. Kad smo došli na vlast, preuzeli smo zemlju s ogromnim proračunskim deficitom, a u 2015. imali smo primarni suficit, državne financije stabilnije su nego 2011. Zapošljavanje mladih ćemo poticati, širit ćemo i kulturni prostor i, za kraj, nastavit će se kurikularna reforma koja je iz nejasnih razloga zaustavljena. To će biti reforma koja će od djece učiniti slobodnomisleće ljude. Ubuduće, sva je kvaliteta u čovjeku. Koliko budemo obrazovani, toliko ćemo biti uspješni. Izdvajanje za znanost porast će za 2%, rekao je Milanović.

Drago mi je da imam čast biti na čelu najveće stranke, stranke koja je državotvorna, koju je osnovao dr. Franjo Tuđman. Kao novi čelnik HDZ-a s kolegama iz stranke pripremili smo gospodarski rast kojem će u fokusu biti nova radna mjesta, demografska obnova, rast gospodarstva. Cilj je staviti u fokus ono što građane najviše zanima, osigurati dostojanstven život onima koji rade, ljudima treće dobi, mladima. Za sljedeći tjedan je najavio prezentaciju programa buduće vlade. Želimo da se nastavi kurikularna reforma.

Za razliku od Milanovićeve vlade koja je podigla PDV, naša stranka će ga smanjiti. Mi nećemo raditi samo na parcijalnim aranžmanima, rekao je Plenković.

Prva grupa pitanja odnosi se na gospodarstvo i financije

HDZ planira smanjiti PDV. Kada je Milanović bio premijer, povećao je stopu PDV-a, naši su stručnjaci napravili analize i smatramo da ćemo stopu u prve dvije godine smanjiti na 24%, a u drugoj polovici mandata na 23%. Želimo rasteretiti sve one koji bi na kvalitetan način mogli pridonijeti rastu gospodarstva. SDP je radio parcijalne reforme poreznog sustava, a naša koncepcija je cjelokupna reforma poreznog sustava, kazao je Plenković.

Govoreći o uvođenju poreza na nekretnine - od toga neće biti ništa zbog načina na koji su naši ljudi dolazili do svojih nekretnina. Poreza na nekretnine neće biti, ustvrdio je Milanović. Kada smo preuzeli odgovornost za zemlju bilo je 300.000 nezaposlenih. Hrvatska mora imati stabilnu vladu. Zbog nestabilnosti u zemlji kamata je visoka. U pola godine uspjeli su je dići na 5%, rekao je Milanović.

Vlada je postupila vrlo odgovorno kada je odbila nepovoljna zaduživanja na financijskim tržištima, vidite ove godine kakve rezultate postižemo. Vlada je napravila vrlo kvalitetan proračun, rekao je Plenković o radu ove tehničke Vlade. Ključ moje politike bit će osigurati političku stabilnost u RH, da HDZ vrati vjerodostojnost politici, povjerenje u institucije i Vladu. Ono što HDZ želi je da rastereti građane i poslodavce i da povećamo osobni odbitak na 3.750 kuna. Zapošljavanje ćemo postići gospodarskim rastom, rekao je Plenković o rastu zapošljavanja.

Naša ideja je povećati stopu zaposlenosti na 65 posto kako bi ulovili korak sa zemljama u okruženju a to ćemo uspjeti novim gospodarskim mjerama kojima ćemo rasteretiti naše poduzetnike i građane, rekao je Plenković.

Monetizacija autocesta

Autoceste koje smo izgradili treba gledati na način da njihovo stanje restrukturiramo, vode se razgovori kako povećati i učiniti učinkovitijom naplatu, rekao je Plenković.

Milanović se suprostavio i rekao kako autoceste nisu izgradili građani već su izgrađene kreditima te Plenkovića optužio za nepoznavanje sustava.

Plenković smatra da autoceste ne treba monetizirati. One ceste koje smo izgradili, prije svega sredstvima hrvatskih poreznih obveznika, treba gledati na način da restrukturiramo njihovo financijsko stanje. Ne želimo te ceste dati nekima drugima na dugogodišnju koncesiju. Milanović je imao praktički referendumsku inicijativu za monetizaciju autocesta. HDZ to nikada ne bi napravio, a naša porezna reforma ide na to na kompenzira prihode, rekao je Plenković.

Možemo se složiti da nećemo ići na monetizaciju cesta, kazao je Milanović.

Plenković je ustvrdio kako HDZ u svojim redovima ima jače stručnjake na pitanju porezne reforme, a Milanović ga je opetovano prozvao za nepoznavanje poreznog sustava. Deficit od 25 milijardi kuna. HDZ-ova vlada smanjuje deficit, dok Milanović u svom mandatu nije prepoznao ključne europske ekonomske politike i vidjeli smo gdje je to dovelo državne financije, rekao je Plenković.

HDZ-ova vlada ostavila je veliki deficit, za vrijeme našeg mandata hrvatska je prvi put imala pozitivnu platnu bilancu, rekao je šef SDP-a. Za Milanovićeve vlade javni dug je narastao za 80 milijardi kuna, rekao je Plenković.

Žao mi je da Milanović misli da stručnjaci HDZ-a, koji su daleko kvalitetniji od SDP-a, ne misli da bi se to kompenziralo i od dijela poreza na dohodak. Naša je porezna reforma cjelovita i ide u korist hrvatskih građana. HDZ-ova vlada smanjuje deficit, svi su gospodarski pokazatelji daleko bolji nego u vrijeme SDP-a, Milanović nije prepoznao ključne europske politike, i vidjeli smo gdje je to dovelo hrvatsko gospodarstvo.

Drugi mirovinski stup

Govoreći o drugom mirovinskom stupu Plenković je rekao kako želi hrvatskim građanima omogućiti dostojanstven život. Cilj nam je usklađivati mirovine s gospodarskom situacijom - ono što se  nije dogodilo u vrijeme Milanovićeve vlade i omogućiti povoljniju situaciju kada budu išli u mirovinu.

Milanović je ustvrdio da ako se uzme 1% iz prvog stupa i prebaci u drugi, ono što planira HDZ, - ostavlja rupu od dvije milijarde kuna. Plenković je rekao kako izdvajanja ostaju ista samo je riječ o preraspodjeli između drugog i prvog mirovinskog stupa.

Ina je strateška hrvatska kompanija, kakva je budućnost Ine, bilo je pitanje voditelja TV debate Mislava Togonala.

O Ini moramo voditi računa. Za HDZ je ključno da MOL ispuni sve obveze iz ugovora i da Ina ima održive rezerve plina i nafte, a da se spriječi zatvaranje rafinerija u Sisku i Rijeci, rekao je Plenković.

Milanović je objasnio da je arbitražu INA-Mol pokrenula SDP-ova vlada zbog katastrofalnih uvjeta u ugovoru. Inu ćemo probati vratiti RH, pregovorima s MOL-om, rekao je Milanović. Ovako dalje ne ide, za to su krivi HDZ i Ivo Sanader.

Plenković je rekao da je ključno je da su upravljačka prava prenesena 2003. godine. HDZ za to nema nikakvu odgovornost, a vodit ćemo računa da zaštitimo strateške interese RH, dodao je Plenković.

Govoreći o poljoprivredi Milanović je rekao kako je njegova vlada donijela zakon o komasaciji. Morat ćemo se vratiti sustavu povezivanja malih poljoprivrednika i velikih proizvođača, rekao je te istaknuo kako u njegovu mandatu nije bilo prosvjeda seljaka. Naglasio je kako će napori SDP-ove koalicije biti usmjereni na povećanje kvalitete života u ruralnim krajevima.

Plenković je rekao kako nije zadovoljan stanjem u hrvatskoj poljoprivredi. Nije propustio spomenuti  kako su tom stanju doprinijeli nerealizirani projekti, propusti i nepravilnosti u mandatu ministra Jakovine. HDZ želi pomoći hrvatskom seljaku, donijeti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, rekao je Plenković. Naši će napori biti usmjereni na povećanje kvalitete života u ruralnim krajevima, dodao je.

Druga cjelina: Svjetonazorska pitanja

Jasno sam osudio incidente u Kninu, kao provokacije i događaje koji ne pridonose proslavi najveće pobjede hrvatskog naroda, komentirao je Plenković ovogodišnje događaje u Kninu. Pravi su hrvatski pozdravi - pozdrav domovini i Domovini vrijedan, rekao je Plenković.

Moj je stav o pozdravu "Za dom spremni" poznat, rekao je Milanović nabrajajući primjere iz sudske prakse. Ja sam socijaldemokrat, Hrvat i jako se dobro znam suprotstaviti hladnim birokratskim mozgovima iz Bruxellesa, kaže Milanović.

Plenković je uvijek pripadao desnom centru, svim vrijednostima demokršćanstva, vrijednostima koje su prije svega utemeljene na načelu socijalnog kršćanskog nauka, vrijednosti rada, stavljanjem pojedinca u fokus, opisao je sebe Plenković.

Proslava Dana ustanka u Srbu je dan ustanka naroda Like, rekao je Milanović. HDZ-ova vlada je 2011. financirala obnovu spomenika, i tamo je čitan pozdravni govor tadašnjeg predsjednika Sabora Luke Bebića. Godine 2008,. tamo nije bilo provokatora, a spomenik je obnovljen novcem vlade u kojoj je Plenković bioo državni tajnik, rekao je Milanović.

Dan 22. lipnja je Dan antifašističke borbe u RH, i išao bih u Brezovicu, a kada je riječ o zbivanjima u Srbu, početkom 90-ih tamo su skupove imali preteče Miloševića, rekao je Plenković. Milanović je rekao da se s time slaže, osim onoga što je rekao o spomeniku. Smatra da je to što je Vlada 2011. napravila bila dobra stvar. Politika moje vlade bit će puno poštivanje prava svih nacionalnih manjina, rad na ljudskim pravima, i ono što se tamo događalo nema veze s HDZ-om, replicirao je Plenković. 

Na pitanje što za njih znači ime Mire Barešića, Plenković je rekao kako Barešić spada u skupinu hrvatskih emigranata koji su bili razočarani, koji su proveli godine na Golom otoku, borili se za hrvatsku ideju. Ta priča je završila tako da je veleposlanik preminuo, rekao je Plenković.

Milanović je rekao kako je u to vrijeme u Hrvatskoj živjelo 90% Hrvata. Moj djed bio je ustaša, a to mog oca iz partizanske obitelji nije smetalo. No, moj djed nije uzimao veleposlanike za taoce, naglasio je.

Plenković je spomenuo slučaj Perkovića i Mustača kada je Milanović kao premijer dva dana prije ulaska u EU promijenio zakon o pravosudnoj suradnji s EU. Angela Merkel ne dolazi na proslavu. Milanović pokušava zaštiti one koji su osuđeni u Münchenu, rekao je Plenković.

Milanović je rekao kako su njih dvojica imali sustavnu zaštitu od HDZ-a. To je činjenica - to nije moj svjet, istaknuo je MIlanović. Znamo da ne pripadamo tom svijetu, Perković je bio fikser sređivao je stvari za HDZ, ja bih ga hapsio i sudio mu u Hrvatskoj, rekao je Milanović.

Plenković je rekao kako nije dobro kad osoba koja jednog dana želi biti premijer govori da bi bilo koga hapsio. Izrazio je sućut obitelji Đureković.

Tito - Tuđman

Tito je za Plenkovića doživotni predsjednik jednog totalitarnog režima. Prema njegovom mišljenju, nadležne gradske vlasti grada Zagreba trebale bi za Trg maršala Tita pronaći primjerenije ime. Tuđman je bio najveća povijesna ličnost moderne Hrvatske, rekao je Plenković.

Tuđman je imao dobro mišljenje o Titu, nosili su istu kapu. Tuđmanu treba dati Markov trg jer sv. Marko nije zaštitnik Zagreba, rekao je Milanović.

Posljednje pitanje u svjetonazorskom bloku bilo je obrakovima istospolnih parova. Razina zaštite takvih zajednica u Hrvatskoj je u samom europskom vrhu. Mi smo mala otvorena zemlja i ako ćemo robovati nekim predrasudama, bit ćemo manje simpatična zemlja. Sada nas posjećuje 15 milijuna ljudi godišnje, ne smijemo se zatvoriti. Tko sam ja da im sudim, citirao je Milanović Svetog oca.

Plenković je istaknuo referendum na kojem je definiran brak kao zajednica žene i muškarca. Hrvatska ima zakon o životnom partnerstvu. Naša je pozicija jasna - te dvije stvari treba gledati na različit način. Ne umanjujemo ničija prava, ali znamo što je brak, a što je životno partnerstvo, komentirao je Plenković to pitanje. 

Treća cjelina: Politička pitanja

Plenković je rekao kako je stranka odlučila na izbore ići samostalno. Mislim da je to prava poruka građanima. Stranku sam preuzeo u nezavidnom trenutku. Istaknuo je kako je otvoren za suradnju i s Mostom i s drugim strankama koje su im podudarne u gospodarskim i svjetonazorskim pitanjima. Istaknuo je kako je zanimljivo da je SDP uzeo ime europskih pučana za naziv svoje koalicije.

Milanović je rekao kako svoje partnere tretiraju gospodarski. Ankete nam redovno daju prednost, izbore dobivamo. Hrvatskoj treba stabilna vlast koju samo mi možemo donijeti, rekao je Milanović.

Plenković je nabrojao sve posljednje izbore koje je HDZ dobio. Milanović je rekao kako je skroman i svjestan svega onoga što ankete govore.

Milanović je spomenuo slučaj Kalmete, na što je Plenković počeo nabrajati SDP-ove slučajeve od Sabe do bivše županice Merzel.

Na pitanje zašto je Stipe Gabrić Jambo na listi, Milanović je rekao da je on član HSS-a. Vratio se na pitanje Kalmete, protiv kojeg je pokrenuta optužnica USKOK-a. Zatvarati oči pred tom činjenicom, nije liderski.

Plenković je rekao da nema uvida u USKOK-ove predmete. Koalicijske liste rađene su u transparentnoj proceduri. Kalmeta je sam odlučio ne ići na izbore.

Za HDZ ne vrijede pravila, zaključio je Milanović i pozvao Plenkovića da preuzme odgovornost. 

HDZ-ove liste su rađene tako da se temeljito raspravilo o najkvalitetnijim ljudima, a odluka da Milijan Brkić bude 14. na listi 2. izborne jedinice je zajednička odluka. Zlatko Hasanbegović je član predsjedništva i vlade, i doživio je strašnu difamacijsku kampanju, kaže Plenković.

Milanović smatra da zbog takvih ljudi Hrvatska ima nestabilnu vladu i tretirana je od stane europskih financijskih krugova kako je tretirana. Ajmo se dogovoriti što je štetno za Hrvatsku, rekao je.

Plenković ga je pozvao da o Hasanbegovićevim stavovima pročita njegov intervju za Le Monde i pozvao ga da popije kavu s Hasanbegovićem.

Korupcija

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta je platila studiju instituta IFO. Ona je javno objavljena nakon izbora u siječnju 2016. i služi svima koji žele doprinijeti gospodarskom razvoju Hrvatske. Ono što je važno da HDZ-ov program stvaraju hrvatski stručnjaci, rekao je Plenković. 

IFO je njemačka institucija i u programu ima cijeli niz desnih, konzervativnih stavova kojima bi se, među ostalim,  smanjivala radnička prava, rekao je Milanović te dodao da bi program IFO instituta Hrvatsku učinio njemačkom kolonijom, rekao je Milanović.

Lažna je kaznena prijava o relacijama s agencijom za odnose s javnošću Madisonom, pitajte DORH, odgovorio je Milanović. Naime, Mladen Hrgarek, vlasnik agencije Madison, koja sa SDP-om ima ugovor o PR uslugama, policiji i Uskoku je potvrdio da je Milanović od njega tražio da njegovu prijatelju mjesečno na fiktivne ugovore isplaćuje 15.000 kuna. 

Interesantno je da je kada je Kalmeta u pitanju, riječ o ozbiljnoj odgovornosti, dok je u njegovom slučaju riječ o lažnoj prijavi, rekao je Plenković na što mu je Milanović odgovorio da je prijava protiv njega odbačena. Plenković ga je pitao je li glasnogovornica vlade (Zinka Bardić) bila angažirana kao volonterka u Madisonu, na što je Milanović odgovorio negativno. Ovo je neozbiljno i zabavno od jednog predsjednika HDZ-a, rekao je Milanović. Zabranio da ministarstva angažiraju PR agencije, a to znači zamjeranje. Ne mogu vjerovati da se ovo događa, i to od vaše stranke koja je pravomoćno optužena u slučaju Fimi medije. Sve što smo trebali izvana, plaćao je SDP, to je čista stvar.

Toliko čista da ste morali ići na obavjesne razgovore, odgovorio mu je Plenković. 

Teritorijalni preustroj Hrvatske

Više novca više odgovornosti. Lokalnoj samoupravi dao bih više novca, decentralizirao funkcije. Broj županija sporedno je pitanje, rekao je Milanović.

Županije treba zadržati, treba ih financijski osnažiti fiskalnom decentralizacijom, rekao je Plenković. Spočitnuo je SDP-u odustajanje od reforme javne uprave.

 

Četvrta cjelina: Demografska obnova

Na pitanje o mjeri vlade kojom bi se davalo tisuću eura za svako dijete, Plenković je rekao kako ona nije donesena zbog izvanrednih izbora. To je jedna od mjera natalitetne politike HDZ-a i ima dovoljno načina da se u proračunu nađu sredstva za nju, rekao je Plenković.

Za Milanovića tu mjeru je nepristojno spominjati. Jedva smo uspjeli spriječiti ukidanje subvencioniranog prijevoza učenika, rekao je Milanović te dodao kako je zanimljivo koliko Plenković brani vladu koju je HDZ srušio. Podsjetio je na pismo koje je iz Bruxellesa Plenković poslao kao potporu vladi.

Ulaganjem u znanje, standard, pomoći ćemo roditeljima, Imamo mjeru da se poveća rodiljna naknada, kaže Milanović.

Mjera od 7500 kuna je jedan od niza kojima se želi potaknuti demografska obnova. HDZ želi delimitirati porodiljne i roditeljske dopuste, rekao je Plenković, a s time se složio i Milanović.

Mjera od 300 mil. kuna nije puno, no nepristojno je to ponavljati nakon što vlada nije ništa učinila da se to provede, osobito nakon što je skoro ukinula sufinanciranje prijevoza školaraca, kaže Milanović.

To je pitanje riješeno i to nikada nije bilo pitanje, rekao je Plenković. Zanimljivo je koliko Plenković brani vladu koju je HDZ srušio, komentirao je čelnik SDP-a. Bilo je važno ne rušiti vladu, no imamo situaciju koju imamo i idemo po pobjedu, odgovorio je Plenković.

Veliki je problem odljev hrvatskih ljudi, a nakon članstva u EU on je lakši. Mnoge su članice skinule zapreke o ograničenju slobode kretanja. Na nama je da stvorimo preduvjete da se ne odlazi. Preko 100.000 ljudi otišlo je za vrijeme vlade Milanovića. Ljudi mogu ići vani, steći iskustva, ali bilo bi dobro da se vraćaju, kazao je Plenković. 

Otišlo je 20.000 ljudi, mnogi će se vratiti, to je njihov izbor, slobodni su, to je rast zaposlenosti, gospodarski rast, bolja gospodarska klima. Mi smo značajno napredovali. Željeli smo slobodu kretanja u EU, a kada neka država zabrani dolazak našim radnicima, prigovaramo, a kada ljudi idu gore, onda opet prigovaramo, rekao je Milanović.

Njemačka ima drugačije podatke kaže Togonal, i to bliže 100.000, dok Milanović barata podacima EU-a od 20-ak tisučća ljudi.

Naša je dogovornost stvarati preduvjete za budućnost u RH. Ono što nam je donijela EU, trebamo znati iskoristiti, rekao je Plenković. 

Skupina za kurikularnu reformu je skupina koja je proizašla iz Strategije znanosti i obrazovanja. Vidjeli ste koliko je ljudi afirmativno izišlo za kurikularnu reformu na Jelačićev plac, naglasio je Milanović te dodao da žele odgajati slobodnomisleće mlade ljude.

Ova cijela rasprava je fascinantna rasprava, rekao je Plenković te upitao:"Tko je zaustavio reformu?" Htjelo se dati malo pluralističkog duha, više ljudi uključiti u raspravu, dokumenti su na internetu i u tijeku je javna rasprava. Ovo pitanje je isfabricirano i iskorišteno u političke svrhe, naglasio je Plenković.

Peta cjelina: zdravstvo i socijala

HDZ je pokušao pogodovati privatnim osiguravateljima, no s SDP-om  to neće ići. U zdravstvu nema ideologije, rekao je Milanović. Hrvatski sustav solidarnosti je pravedan i moramo gledati da nas ne košta više nego što treba. Uzeli smo humani pristup i znamo gdje se u RH radi najbolje, ako želiš vrhunsku uslugu, možeš je dobiti na 2-3 mjesta, nema tezgarenja, rekao je Milanović.

Plenković  je objasnio ideju ministra zdravstva o rasterećenju prijama hitne službe gdje ljudi dolaze ponekad i nepotrebno. Nema naplaćivanja od 150 kuna, nego se savjetuje da se ode doktoru opće medicine, rekao je.

Socijalni slučajevi

Plenković je rekao kako je u Hrvatskoj velik broj zaduženih i blokiranih građana. Želimo im pomoći izmjenama ovršnog zakona, povećati dio dohotka koji ne bi mogao biti ovršen, a pripremamo i jednokratnu mjeru pomoći.

Ostavili su nam privatne ovršitelje, smanjili smo kamate sa 12% na 7,9%, pokrenuli smo program energetske pomoći, jednokratnu pomoć od 30.000 kuna i pomogli smo zaduženima u švicarcima, nabrojao je Milanović. Ono što smo mi uveli je red, a uveli smo ga fiskalizacijom. Centralni obračun plaća pokrenula je moja vlada, sada se točno zna tko koliko zarađuje i kolike doprinose i dodatke ima, to se zove red, a ljudi to ne vole, rekao je Milanović.

Poglavlje 23 u pregovorima Srbije za članstvo u EU

Po pitanju regionalne jurisdikcije, SDP-ova vlada je prva  počela odbijati političke optužnice. Sa Srbijom treba sjesti i dogovoriti kako to riješiti. Ako bude potrebno, donijet ćemo i mi sličan zakon kojima ćemo goniti zločine na Kosovu, rekao je Milanović. Pohvalio je Plenkovićev rada kao europarlamentarca.

Srbija je lobirala protiv naših amandmana, a vi nam niste pomogli, niste učinili ništa, rekao je Plenković.

Nitko ne kaže da je trebalo otići u Bruxelles i blokirati Srbiju. Trebao je netko otići tamo i reći - taj zakon ne može biti na snazi, u protivnom će poglavlje 23. biti blokirano, rekao je Milanović. 

Prozivate ministra vanjskih poslova Miru Kovača koji je, za razliku od vas i vaše ministrice Vesne Pusić, uvrstio u međumjerila u zajedničko stajalište EU-a sve teme koje ste mogli ali niste ni pokušali uvrstiti. HDZ će snažno štititi nacionalni interes. To je zakon o hibridnoj jurisdikciji, protiv hrvatske države. To je nedopustivo, a sada smo konačno imali kvalitetnu akciju, rekao je Plenković. Nijemci su presudom Perkoviću doprinijeli pravom sučeljavanju s prošlošću koje se nije dogodilo u Hrvatskoj. Još je jednom spomenuo Lex Perković.

Milanović je rekao kako Njemačka ne može provoditi lustraciju u Hrvatskoj. U jednom trenutku je rekao kako ne zna ime "onog drugog" (misleći pri tome na Mustača), što mu je Plenković zamjerio uz smješak rekao da mu ne vjeruje.

Pokušali ste izigrati povjerenje Europske unije, prijetio nam je gubitak sredstava iz europskih fondova, rekao je Plenković.

Sa izbjegličkom krizom suočili smo se humano, organizirano, zadovoljan sam kako smo to odradili. No, opozicija nas je stalno opstruirala, rekao je Milanović.

Plenković misli da se takvo stanje više neće dogoditi. Mi sigurno ne bi napravili da zbog toga imamo napete odnose sa susjednim zemljama. Mogli ste to diplomatičnije riješiti, komentirao je Plenković reakciju tadašnje hrvatske vlade na izbjegličku krizu.

Kako zaštititi Hrvate u BiH

Zaštita Hrvata u BiH je prema Plenkovićevom sudu vanjskopolitičko pitanje broj 1. U BiH iz godine u godinu živi sve manji broj Hrvata. No, rješenje za BiH mora doći iznutra, ne možemo ga donijeti ni mi ni Europska unija, rekao je Plenković te istaknuo pomoć pri predaji zahtjeva za članstvo u EU.

Milanović je rekao kako je kao premijer obišao mnoga mjesta u BiH. Nisam tamo išao po glasove i novac. Bio sam s tim narodom i  zalažem se za to da EU da toj zemlji poseban tretman i progleda joj kroz prste.

Podsjetili ste me kad niste pristali na izmjene Ustava kojima bi im bila zagarantirana tri zastupnička mjesta i pri tom ograničili glasovanje samo na gradove u kojima imamo diplomatska predstavništva, kazao je Plenković.

Milanović je ustvrdio kako na izborima trebaju isključivo glasovati samo oni koji žive u Hrvatskoj. Ne kažem da me tamo vole ali me poštuju, dodao je.

O mogućnosti velike koalicije SDP-HDZ

Na izbore idem da HDZ pobijedi i da stvorimo većinu desnog centra. U politici postoje i teme i situacije oko kojih je potreban nacionalni koncenzus. Velika koalicija demokršćana i socijaldemokrata nije moguća, imali smo bizarne pokušaje koji nisu uspjeli, odgovorio je Plenković na pitanje o mogućnosti takve koalicije.

Narodna koalicija će dobiti povjerenje, ali bit će teško, kazao je Milanović. HDZ je moćna mašinerija i ja je respektiram, ali velika koalicija u RH po uzoru na Njemačku je nemoguća, njemački demokršćani su cvijeće i nije u redu da se uspoređuju s HDZ-om. Niste njihova razina, poručio je Milanoviću.

Velika koalicija nije potrebna, a meni je drago što mislite da smo moćna mašinerija, reagirao je Plenković.

Kada gledamo ankete zadnjih sedam godina, SDP vodi, a izbori završe kao što završe, replicirao je Milanović. 

Završne riječi Milanovića:

Bit će teško, želimo stvoriti uređenu državu. Mega projekata u infrastrukutri više neće biti, najvažnije će nam biti ulaganje u ljude i znanje. Za mandata moje vlade HBOR je funkcionirao kao izvozna banka, sanirali smo hrvatsku brodogradnju, otvarali smo hrvatske tvornice, prodavali hrvatske vlakove. Sve dobro što se događa u zadnjih godinu dana rezultat je rada moje vlade, istaknuo je Milanović. Ponovio je kako ono što sad imamo nije vlada i ne vidi zašto je Plenković brani. Otvoreni smo, ambiciozni i čvrsti, naglasio je Milanović.

Završne riječi Plenkovića:

Poručio je svim hrvatskim državljanima i državljankama, Hrvaticama i Hrvatima, da je ova debata lijep demokratski iskorak za stvaranje novih standarda u politici. Moj je angažman usmjeren na to da se vrati povjerenje birača u politiku HDZ-a. Naš program s vrlo kvalitetnim ljudima donijet će boljitak društvu, to je naša ambicija. Želim pridonijeti svima, mislim da je cilj RH 2016. fokusiran na konkurentnost, jačanje institucija, socijalna pitanja, kršćansko načelo solidarnosti..., o kojima svi moramo voditi računa bez obzira na politički spektar. Želim izgraditi i HDZ koji će, kao ključna stranka 1990., ponuditi biračima kvalitetan put, istaknuo je. 

 

Izvor : HRT


KOMENTARI:

Stari Komentari (44)

 • (Gost_1206)

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13895259_1062429133826339_8046382568214145561_n.jpg?oh=1a4575e64a9962706a53ac1bcc772146&oe=5854967A

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7102)

  Zoki Novjani su uz tebe

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1149)

  Nisu Novjani uz Zokija, ali ni za ove druge. I jedni i drugi su isti, već 25 godina pljačkaju Hrvatsku. Dosta je lažnih obećanja u svih 25 godina.
  Novjani i svi normalni su za treću opciju, konačno poštenu i za boljitak svima, a ne samo njima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1149) (Gost_1206)

  a koja ti je treća opcija, a da je normalna i poštena?

  oko 4 godina prije
 • Novljani (Gost_6267)

  Definitivno Milanović i SDP

  oko 4 godina prije
 • da se ne zaboravi (Gost_6175)

  1206 zar nebi tribalo glasat samo za "one današnje demokrate" koji su pridali oružje ondašnje teritorijalne obrane i tim činom doslovno razoružali domovinu??!?? ;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1206)

  da se ne zaboravi (Gost_6175)

  a šta misliš da se glasa za one koji su naftu prodavali srbima da mogu tuč po nama

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6175)

  1206 kaDa tvrdIš da nešto znaš od vitalnog državnog interesa ,a svjesno s tim ne ideš pred odgovarajuće institucije i javnost u koju skupnu i kategoriju ljudi spadaš??!?? ili ipak si dovoljno neupućen skupa s "svojim savjetnicima" pa želiš imputirati nešto u što i sami niste dovoljno upućeni?? ili želiš kazati da oni koji su stvarali ovu državu nisu dostojni Vašeg poimanja Hrvatstva pa na kraju i poimanja ljudskosti??!?? ili bi htjeli pisati našu povijest samo po Vašem ophođenju što i kako je bilo, a i sami niste relevantni sudionik tih događaja na koje se volite pozivati pa pritom, blago rečeno govorite tvrdite take glupOsti na razini balkanske akademske zajednice :p

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7739)

  Eto1149kome da damo mi Novjani glas pa koliko nas ima i sta možemo mi odlucit ,nismo glupi pa nevidimo sta se ucinilo u ovih 25g .za boljitak naši seli asvaltirali se puti za vlastodrzče ,napravila se riva,plavi Palac ,vrtici sva dica upisana,uhljebili su obitelji u opčini ,aerodromu,vodoprivredi,,sredili potoke i kanalizacije kad dođu kise da govna ne pliva ju ma koce sve nabrojit njihova požrtvovana dijela pa bila bi sramota da im ne zahvalimo svojim glasom bar naša donja sela.

  oko 4 godina prije
 • 6175 (Gost_1206)

  čermak se na čemu obogatija, na čemu kutle, sanader, rojs , lijanovići, bebić, zagorac. uostalom nađi mi jednog generala da živi od plaće pa ma koliko velika bila.il se bedast ili nas želiš pravit bedastima. glasaj za koga te volja to je tvoje pravo a drugima prepusti da glasaju kako oni žele.i ja san novljani i znan kako su novljani disali do 90-e a kako se poćelo disat u novome od 90-e

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3858)

  novjani, to su oni orjunaši, nije ni čudno da su za prištavog

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7739)

  3858je.......,te novski orjunaši skupa sa Aleksandrom i Antom a ko su tvoji prodane duše kako dođe koja vlast tu ste uz njih prvi sve ste dobili a ovi sta ga prozivlješ postenimi je od tebe tvoih u obitelji i stranke kojoj pripadaš ako ti sta ne odgovara ljude prozivaš,budi posten prozovi te Novjane svak ima svoje ime a ti se potpiši al sa svojim imenom i stoj iza toga kad ideš u Gospe do gori moli da ti oprosti grije jer stvarno iz tebe koliko si otrovan ni ona ti nece uslišit molitvu a ja ču ti ovde objavit sliku pa se gledaj i srami.

  oko 4 godina prije
 • % (Gost_7154)

  :) osmijehom mjenjaj svijet, ne dozvoli da svijet mijenja tvoj :)

  oko 4 godina prije
 • 3858 (Gost_1206)

  izgleda da su tebi najveći problem orjunaši.ovo te ne smetahttps://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13925200_1635420360101757_6358060438643535622_n.jpg?oh=c81463d0746eeee4a4f83448359d26b4&oe=585ADCF9

  oko 4 godina prije
 • BLIZANCI (Gost_4202)

  Braća blizanci :p:p

  oko 4 godina prije
 • umornog tovara b.b. (Gost_7154)

  1206 ajde nauči nešto pametno od gosta 6175 ;) nemoj dozvoliti sebi da si na razini balkanske akademske zajednice ;) Vi to nikako ne zaslužujete :p

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7094)

  Koliko volite svoje misto pokazali ste za feštu sv. Petra, pod milin Bogon ništa samo laprdate. A šta bi tribali bosanci organizirat udruge (lovce, ribare, surfere) i bratime da bi štogod učinili za misto?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_155)

  Starosejani su za Plenkija!!!!Samo naprid, pametniji moćnije stranke a i šta je najvažnije normalniji... a šta ćeš!:p:p

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1206)

  Gost_7094)
  Koliko volite svoje misto pokazali ste za feštu sv. Petra, pod milin Bogon ništa samo laprdate

  a šta je tribalo učinit za sv. petra? osigurat srdele?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9182)

  istina
  - do 3 siječnja 2000 g dug Hrvatske iznosi 9.8 milijardi dolara, od toga 5 milijardi dolara preuzeti dug SFRJ, za 10 god Tuđmana oko 4.8 milijardi (rat, izbjeglice do 700000, naoružanje i obnovljeno 100000 kuća)
  - od 03 siječnja 2000 do 21 studenog 2003 godine dug narastao na 20.2 milijarde Eura , SDP na vlasti dug pretvoren u dolare porastao 280%, prodana INA i upravljačka prava , sve banke prodane strancima plus zlatne rezerve po cijeni unce zlata 285 dolara za cca 300 milijuna dolara a cijena zlata rasla na 1700 dolara unca na vrijednost 1.750 milijuna dol u 1 god to je SDP učinija sve što je vrijedilo ustupili su strancima kao i što su 1990 god Hrvatsko oružje teritorijalne obrane predai Srbima i JNA.
  - ima izvješće Saborske komisije iz 2001 godine iz koje se vidi koji su to 200 najbogatijih obitelji, ali ga SDP nikad nije htio objaviti jer su 80% članovi SKH i njihovi prijatelji.
  Sve možete provjeriti i utvrditi da je istina, samo točne podatke uvažavam kao kritiku.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1206)

  šta je prodano do 2000-e god. koliko banaka ,koliko tvornica, koliko hotela

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7094)

  Nije samo je tribalo uložit malo truda i učinit novsku feštu za pamčenje, a ne krit se i optuživat druge za svoju sramotu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9182)

  do 2000 godine privatizirano 18.2 Hrvatske imovine , ne prodato zaposlenici su imali pravo kupiti po popust 20 000 maraka to je pravo do kraja 1999 god iskoristilo negdje oko 680 000 zaposlenika i građana. Nažalost građani u večini slučajeva te svoje dionice prodaju za 5 - 6000 maraka prekupcima itrgovcima koji tada zalažu imovinu i dižu kredite izvlaće živi novac i prodaju nekretnine a radnike na biro i u mirovinu (posebna je priča zašto malo tko ulaže u proizvodnju).
  Samo jedan primjer koje su to štete za Hrvatsku , Splitska banka je talijanima 2001 godine 100 milijuna maraka a Talijani poslje nekoliko godina prodaju Splitsku banku Francuzima za 950 milijuna Eura .
  Talijani za nekoliko godina na Splitskoj banci zarađuju 850 milijuna Eura ili 1,7 milijuna maraka.
  Zašto novine o tome ne pišu i ne prozivaju Račana i SDP, ne mogu ( jer su mediji u tuđim rukama, i o tome drugi put).
  Ako Vas interesira sve možete provjeriti, ali se Nesmije pisat o tome.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9182)

  ispravak: do 2000 godine privatizirano je 18.2% Hrvatske imovine

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1206)

  (Gost_7094)
  Nije samo je tribalo uložit malo truda i učinit novsku feštu za pamčenje, a ne krit se i optuživat druge za svoju sramotu.

  zašto" fešta za pančenje" to je svetac koji se štuje misama ,procesijom ,okićenim kipom ,crkvom, ljudi i dica su priobučeni svečano i šta bi još tribalo. kome je ime petar slavi imendan doma sa svojon familijon.po tebi šta je tribalo muzikaše, pjevače dimit gradele u selu, možda ringišpile. ostavite svece i blagdane kako su i bili .ne pravite makakade.eno van državni blagdani pa ih slavite uz petarde i bakljade sa vonjem srdela

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3858)

  Za dom,spremni umrijeti

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7094)

  A moj rvatino da je malo bit manje grintav a
  malo više pozitivan a di bi ti bija kraj, ovako stoj di jesi.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1149)

  SDP=HDZ iliti Milanović=Plenković. Nije govno, nego se pas posra.
  Glasajte i za crnog vraga samo ne za ove dvi partije, koje su nas pljačkale zadnjih 25 godina.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2836)

  suceljavanje..mirka i slavka..za liziku..;)

  oko 4 godina prije
 • nije isto (Gost_7154)

  1149 to je samo u Vašoj glavi isto i u onima koji razmišljaju poput Vas i zato Vam je moj savjet da se lipo ispovidite,a i da posjetite nekog relevantnog likara ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1149)

  Dobro je napisano SDP=HDZ. Osobe u tim partijama sustavno su pljačkali od 1990 godine Hrvatsku i njena dobra kao lešinari. Iste su to osobe (neću reći ljudi, jer oni ljudskosti nemaju) koje gledaju samo u svoju korist. Isti mentalni sklop.
  Zato svi, ako smo imalo moralni, glasati će mo za TREĆU OPCIJU. Kako piše I ZA CRNOG VRAGA, A NE ZA sdp i hdz. Bit će uskoro PALA SU OBADVA (hdz=sdp).

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2167)

  (Gost_3858)
  Za dom,spremni umrijeti


  jel ovako spremni:
  Hrvatski državljanin šokiran pozivom za ratni raspored: Supruga mi je rekla da se pakujemo za Njemačku.
  "Šta se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo ugodno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda pričom da spakujemo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer ko zna šta se to kod nas sprema", požalio se.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1149) (Gost_2167)

  pošto nismo svi normalni nećemo glasat za treću opciju. ima nas nenormalnih od 90-e koji ni onda nismo glasali za hdz kad ste vi normalni u njemu vidili jedinu državotvornu stranku. savku ste izdali,a sad izdajete i hdz. glasajte sami a nas pustite da glasamo kako oćemo.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3858) PRIJAVI ADMINISTRATORU Za dom,spremni umrijeti (Gost_2167)

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13921191_830108630456632_2331153875612486619_n.jpg?oh=abc6bc3f4892f2a453a38ff4bbd67b55&oe=58108638

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5431)

  Odgovara: # 400343

  takvi su i bižali kad je počeja rat u hrvatsku, za umrit od sramote, samo lažete jer ste velike kukavice

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2167)

  ne lažem .ja san bija ovde uvik sam ima ratni raspored i bija san na ratištu. to neznači da nisu bižali i opet bi bižali

  oko 3 godina prije
 • (Gost_104)

  dosta jadnici

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2167)

  (Gost_104)
  dosta jadnici


  a čega dosta?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_752)

  Matematika je jednostavna, imaju 450 000 članova, + pola milijuna bosanaca, ratnih penzionera, plaćenika svih vela, imaju natpolovičnu većinu i bez glasova živog zida po kontejnerima oko birališta..
  Bezvlašće i skori izbori su nam dali nešto vrimena mira, uskoro slijede nova lihvarenja, jer pola rvata ne izlazi na izbore...
  A kad izadju, rade protiv sebe...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_752)

  Šta govore ADZjci, zašto se radovi na cesti rastegnu godinama, čim oni dobiju izbore?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5431)

  Odgovara: # 400370

  koja nepismenost i neznanje izbija iz tebe, po tome se vidi da je priličan broj onih kome ova država nije po volji, ima za to riječ prava a zove se O.....A

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8184)

  Država je po mjeri, ali nisu ovi što su upravljali njome i s nama. Dakle glasati i za crnog vraga, a ne za Hdz i Sdp. To su pljačkaši već 25 godina.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5431)

  Odmah po ulasku partizanskih snaga u Dubrovniku krajem listopada 1944. godine Petar Perica je uhićen i nakon kratkog boravka u zatvoru strijeljan na otočiću Daksi zajedno s još 53 ugledna građana Dubrovnika – 25. listopada 1944. Među pogubljenima je bilo još šest svećenika.

  Zanimljivo pritom da su svi bili pogubljeni i bez optužbi i bez suđenja, a dan nakon njihovog smaknuća Dubrovnik je oblijepljen plakatima u kojima se izriče smrtna presuda onima koji su već bili dan ranije likvidirani. Na plakatima je bilo vidljivo ispisano koje su bile optužbe, te koju je odluku sud donio. Nebitno je pritom bilo da su svi oni osuđeni s plakata već bili smaknuti. Sud nije ni postojao!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2980)

  Šta je Vami , tko smi sumjat u ispravnost ako te Partija osudila , izvršiocima je pisala DIREKTIVA koju je poslala partijska čelija , o tome se nije smilo raspravljati. Sud partije bio iznad običnog Suda.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara