hren
 

KOMENTAR BOŠKA PICULE
Predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj mogli bi biti završeni u dvostrukom fotofinišu: i dok će se za prvo mjesto boriti Narodna koalicija i HDZ s partnerima, na treće mjesto pretendira sve više stranaka i koalicija. Svi se nadaju da će im dolazak na 'brončanu poziciju' dati mogućnost donošenja prevage i velikog utjecaja u procesu formiranja vlasti.

Nakon Ljetnih olimpijskih igara u Riju koje su za Hrvatsku u mnogo čemu bile najuspješnija sportska manifestacija od stjecanja neovisnosti, zemlju čekaju podjednako uzbudljive političke igre vezane uz parlamentarne izbore. Na njima se kao i na prošlogodišnjim izborima za Hrvatski sabor natječe i nositeljica zlatne olimpijske medalje Sandra Perković. Dvostruka olimpijska pobjednica u bacanju diska u prošlom je sazivu Sabora bila zastupnica stranke Milana Bandića, a i na ovogodišnjim se izborima natječe na listi koalicije Za premijera koju osim Bandićeve stranke čine i reformisti Radimira Čačića, Novi val Ljube Jurčića te još nekoliko stranaka.

Sandra Perković ponovno je kandidatkinja u II. izbornoj jedinici kao i zagrebački gradonačelnik pri čemu će biti zanimljivo usporediti broj preferencijskih glasova koliko su njih dvoje dobili prošle i ove godine. Novo olimpijsko zlato za jednu od najboljih hrvatskih sportašica uopće trebalo bi pripomoći njezinu uspjehu na izborima, ali se već niz puta pokazalo da pravila i rezultati u politici i sportu, osobito u Hrvatskoj, nisu ni približno sukladni. Ipak, Bandićeva koalicija Za premijera itekako računa na odličan izborni rezultat ističući upravo Milana Bandića kao novoga hrvatskog premijera.

Bandić i provjereno neuspješan Čačićev trik

Je li u pitanju tek trik u izbornoj kampanji kakvim se već 2007. poslužio HNS pretvarajući tadašnje parlamentarne izbore u nepostojeće premijerske s porukom 'Čačića za premijera' ili će koalicija Za premijera, ako ne na prvom ili drugom, završiti na trećem mjestu po broju osvojenih saborskih mandata i tako možda doći u položaj odlučivanja o novoj vladinoj većini? Tri tjedna uoči izbora 11. rujna Narodna koalicija predvođena SDP-om i HDZ s istaknutim i neistaknutim koalicijskim partnerima sve više vode mrtvu utrku za pobjedu nalik onoj prošle godine. SDP nije iskoristio trenutak pada, zapravo debakla zajedničke vlade HDZ-a i Mosta nezavisnih lista te je prolongiranje izbornog dana itekako pomoglo novom predsjedniku starog HDZ-a Andreju Plenkoviću u konsolidiranju stranačkih redova.

Tako će u konačnici presuditi percepcija birača o tome je li HDZ kratkotrajnim boravkom na vlasti uz asistenciju Mosta i Bože Petrova bio odveć loš za novu priliku ili je personalna promjena na vrhu HDZ-a dovoljno uvjerljiva upravo za takvu priliku. S Mostom ili bez njega. U prvom slučaju pobijedit će nova SDP-ova koalicija bez obzira što su isti ljudi u njoj doživjeli težak izborni pad 2015., a u drugom Andrej Plenković s najjačom stranačkom infrastrukturom i stalno najvećim brojem organskih birača od 1990.

No, tko će biti treći i – hoće li neki od aktualnih trećih puteva biti ključan za formiranje parlamentarne većine i vlade koja se na njoj temelji? Koliko su predstavnici ostalih političkih opcija uvjereni u svoj izborni nastup najbolje svjedoče njihovi nazivi. Uz spomenutu koaliciju Za premijera Milana Bandića,  tu su i Jedina opcija koju okuplja Živi zid, Nema prodaje predvođena Stipom Petrinom, dva pravaška izborna saveza Domovinska koalicija i Pomak te Most nezavisnih lista čiji predstavnici tvrde da se bez njih neće moći sastaviti ni sljedeća vlada. K tome, na mandate računaju i regionalno i lokalno orijentirane stranke i koalicije od IDS-a u Istri, HDSSB-a u Slavoniji te koalicije stranaka Pametno i Za grad u Splitu i Zagrebu.

Regionaliziranje predizborne kampanje

Njima je u većini slučajeva zajednička upravo regionalizacija političkog i izbornog djelovanja jer iz sredina u kojima su postigli izborne uspjehe na razini ispod nacionalne kreiraju političko djelovanje koje bi trebalo dati rezultate na nacionalnim izborima, a zatim i u nacionalnoj vlasti. Izuzev IDS-a koji s obzirom na broj mandata nije niti bio presudan u formiranju SDP-ovih koalicijskih vlada 2000. i 2011., takav je lokalno-regionalno-nacionalni pristup politici zasad jedino kapitalizirao Most nezavisnih lista. S kakvim učinkom dobro je poznato. S druge strane, i SDP i HDZ 'regionaliziraju' svoje izborne kampanje nudeći kroz parlamentarne izbore rješenja ne samo na nacionalnoj razini nego i za niz pojedinih sredina u zemlji.

Može li se takav pristup isplatiti, osobito Mostu koji je s lokalne razine obnašanja vlasti i prešao na nacionalnu? Odmah treba istaknuti da je Mostov munjeviti uzlet u prošlogodišnjoj izbornoj kampanji te osvajanje devetnaest mandata u prvom redu rezultat odluke dijela birača da u srazu SDP-a koji nije zaslužio nastaviti obnašati vlast i HDZ-a koji tu vlast nije zaslužio preuzeti, podršku pruži novoj, nacionalno nekompromitiranoj političkoj opciji koja se nametnula upravo žestokom ekvidistancom od SDP-a i HDZ-a uz čuvenu ovjeru kod javnog bilježnika. Za prošlogodišnji je Mostov uspjeh bila, dakle, presudna pozicija novoga nacionalnog igrača i njegovo suprotstavljanje dodatašnjim obnašateljima vlasti na nacionalnoj razini.

Najveći gubitak i dobitak smiješi se istom čovjeku

Sada kada građani imaju iskustvo i Mostova dolaska i – silaska s vlasti, teško je očekivati da dvaput zaredom reagiraju na isti način. I stranka Milana Bandića bila je dio prošle vlasti, dok se njezino ovogodišnje oslanjanje na Čačićeve reformiste najjače na sjeverozapadu zemlje i primjerice splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara može tumačiti kao pokušaj ponavljanja Mostova recepta s izbora 2015. Ipak, više nitko od njih ne može računati na nepotrošenost na parlamentarnim izborima i, što je presudno, na neobnašanje vlasti na nacionalnoj razini. Na tu kartu od relevantnih stranaka još jedino može zaigrati Živi zid, ali je i on ušao u koaliciju, i to s bivšim zastupnicima Mosta. Zato će se na izborima 2016. de facto odlučivati o tome tko je od političara i stranaka dosad bio najmanje neuspješan i neuvjerljiv na vlasti.

Ocijene li birači da je Most zaslužan za rušenje dosad najneuspješnije hrvatske vlade od 1990. neovisno što je do kraja bio njezin dio, ponovit će treće mjesto s prošlogodišnjih izbora, ali s manje mandata. Prevlada li u biračkom tijelu nesklonom i SDP-u i HDZ-u osjećaj protiv establišmenta, Živi zid bi mogao proći bolje nego li lani, baš kao i Stipe Petrina u svojoj izbornoj jedinici i Pametno u Splitu.

Najviše će pak dobiti ili izgubiti onaj koji i najavljuje najviše. To je Milan Bandić.

I dok je Sandra Perković s njegove liste još jednom bacila disk za olimpijsko zlato, zagrebački gradonačelnik ili će odlučivati o premijeru ili će teško i sam dobaciti do novoga saborskog mandata. Na izborima 2011. i 2015. treći po broju osvojenih glasova birača bili su sasvim novi politički igrači, laburisti, odnosno Most. Ono što birači ove godine ocijene najvećom izbornom novinom, bila to nova opcija, bila to nova politika, može računati na izbornu broncu. Problem je jedino što je ponuda u političkoj areni istrošenija nego ikada ranije...

Izvor : Tportal


KOMENTARI:

Stari Komentari (17)

 • (Gost_113)

  nek bilo ko od njih prođeta rivon SAM u 2 ujutro kad ima muda!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7257)

  Obavezno glasati za Most-nezavisnih lista i ostale za treću opciju. Nikako i nizašto za partije hdz i sdp, koje su pljačkale Hrvatsku za svoje osobne potrebe. Dosta je 25-ogodišnjih lažnih obećanja.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6233)

  Kamo je nestao Bruno Petrušić, voditelj Mostovog regionalnog ureda u Splitu?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4110)

  Odgovara: # 400911

  cijelu hrvatsku državu ste ucijenjivali i radili spradačinu od naroda, jadna mumajka ko ima sa vami posla. FUJ JUGOSLOVENI

  oko 3 godina prije
 • (Gost_132)

  goste 4110 to VAMI-NAMI odnesi iza kamena sa kojeg si dopuza do mora i vrati se srati ovci na livadi

  oko 3 godina prije
 • (Gost_239)

  Jugoslaven nepoznata nacija, 350 000 hrvata se pisalo kao jugosloveni, čiji je to projekt, a što se tiče kamena i ovaca, može te biti sram, neodgojen si, zar te majka i otac tako učili, sram te bilo propalico.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_132)

  goste 239 jel ti znaš uopce šta znaci JUGOSLOVEN?

  JUŽNI SLAVENI su činjenica i nema tu ko se kako piše...neuka propalica ka ti se može smatrat i konjem šta se mene tice

  oko 3 godina prije
 • (Gost_132)

  http://www.nexus-svjetlost.com/kolumne/domagoj-nikolic/item/296-domagoj-nikolic-jedinstveni-narod-i-zemlja-slavena

  nauci nešto i baci tv kroz prozor!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_117)

  Odgovara: # 400965

  našao si izvor odakle ćeš tupit tko smo i što smo, vidim da si na tragu čini mi se velikosrbske ideje i politike SANU i MEMORANDUMA. SVATKO IMA SVOGA judu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7257)

  Samo Most-nezavisni.
  Doli pljačkaši hdz i sdp. Oboje isti hdz=sdp partije-stranke koje su OPLJAČKALE HRVATSKU.
  Hdz je srušio vlastitu vladu, jer nije htio promjene na bolje, jer nije htio smanjiti privilegije političarima. Zna se tko je kriv za sadašnje stanje u državi. Dosta je lažnih obečanja već 25 godina.
  Svi glasati za Most nezavisnih.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_132)

  gostu 117 tako je ja imam znanost a tvoj izvor je mržnja i laž!

  Jel ti misliš da je bivša juga nastala u Beogradu i da su je srbi radili a ?

  Da je asfalta i kanalizacije bilo bi i pameti ovako si osuđen sa g...... plivat!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_132)

  a vidi ovog uhljeba...da MOST aha ha ha aha ha aha

  nebi ni otrov na njih trošija a kamoli olovku!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3244)

  E Most nezavisni. Dosta mi je lažnih obečanja. U hdz sam bio i prije nego su se osnovali, ali napedovao u stranci=partiji nisam, jer sam redovno i pošteno završio školu (srednju i fakultet), a nisam bio u savezu komunista, nisam lizao guzicu nikome i imao osobno mišljenje. Za mišljenje nisam odlazio u središnjicu, a pogotovo u Zagreb.
  I zato sad Most.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_132)

  Klerski miševi i anglosaksonske izdajice doci cete puku pod ruke opet ništa se ne brinite a onda ce letiti perje priko bare

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6309)

  Odgovara: # 400997

  kome ti tupiš šta si ti bija, hrvati se trebaju naučiti odanosti i živjeti demokraciju, MOST je sve samo ne ono šta se govori, skupina zbrda zdola nepametna, nemaju kontiniutet u ničemu osim izvođenja gluposti jer za drugo nisu ni sposobni. KARAMARKO JE ZA SVE NJIH ZAKON I USTAV, bez obzira šta nije lupetalo ka vi svi, obične nule, LAŽI LAŽI LAŽI ..........SJEBALI STE HRVATSKU SVOJIM KADROVIRANJEM, PITAJTE SE KOME JE SMETAO KARAMARKO I ZAŠTO GA JE TREBALO MAKNIT????????????????????

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5126)

  Dajte malo pogledajte ko financira Most tobože nazavisnih lista...KO nije vidija šta su radili ovih zadnjih miseci ne može mu se pomoći!!..

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2119)

  Privatizira bi ja državni dug, podilija ga u obliku kredita na članstvo stranaka...
  Pernar je luk i voda, šta ova mafija zaslužuje..

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara