SABORSKI MANDATI SAMO ZA HDZ, NARODNU KOALICIJU I MOST
Neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva govore kako je u 9. Izbornoj jedinici pobjeda s velikom „gol razlikom“ otišla HDZ-u, a zastupnike u Saboru iz ove izborne jedinice dati će još samo Narodna koalicija i Most. Takvi rezultati kao da su preslikani s kaštelanskih birališta, s tom razlikom da su u Kaštelima HDZ i Most dobili i poneki postotak više, a Narodna koalicija manje nego u cijeloj izbornoj jedinici.

Tako je u 9. Izbornoj jedinici HDZ osvojio 49,61 posto, a u Kaštelima 50,84 posto, Narodna koalicija u ovoj Izbornoj jedinici osvojila je 24,06 posto, a u Kaštelima 19,45 posto glasova. Mostovci su u 9. Izbornoj jedinici osigurali 12,72 posto građana, dok im je u Kaštelima povjerenje dalo 16,66 posto građana.

U Kaštelima, gdje je pravo glasa imalo 34.766 građana, glasovalo je njih 17.426 ili 50,12 posto, dok je svoje listiće u kutijama ostavilo njih 17.408 ili 50,07 posto.
U kutijama je bilo 17.136 važećih te 272 nevažeća listića.

Od ukupnog broja važećih listića na 50,84 posto ili njih 8.712 bila je zaokružena lista HDZ-a.
Na 3.333 listića, odnosno 19,45 posto, građani su zaokružili Narodnu koaliciju, dok je za Most glasovalo 16, 66 posto, odnosno 2.855 birača.

Živom zidu u Kaštelima je nedostajalo malo da prijeđu izborni prag, no 824 glasa građana, odnosno 4,80 posto, ipak nije bilo dovoljno. Stranci Pametno povjerenje je dalo 368 birača, odnosno 2,14 posto građana koji su izašli na izbore.

Nezavisna lista Stipe Petrine osvojila je 354 glasa, koalicija Za premijera osvojila je 221 glas, a pravaška koalicija Pomak 170 glasova.
Koalicija HSP-AS i partnera dobila je 121 glas, SRP 66, Autohtona HSP 51, Blokirani 39, a Braniteljsko – domoljubna stranka tek 22 glasa kaštelanskih birača.

Sagledavajući rezultate vidljivo je da kaštelanski građani i dalje biraju isti politički put, na kojem je uvijek na prvom mjestu HDZ, sa ili bez koalicijskih partnera. Radi se o stranačkoj snazi i organiziranosti koja je bila uočljiva tijekom cijele predizborne kampanje i koja je na birališta dovela značajan broj njihovih birača.
S druge strane, Narodna koalicija ili jednostavnije rečeno SDP, u Kaštelima je na ovim izborima ostvarila najlošiji rezultat u posljednjim godinama, što je opet pokazatelj svojevrsne nezainteresiranosti, kojom priznali oni ili ne, kaštelanski SDP-ovci očito reagiraju na odnos stranke prema gradskoj organizaciji te odnose unutar stranke na državnoj razini.
Prema svemu sudeći Mostu su povjerenje ukazali birači koji na lokalnim izborima podržavaju nezavisnu listu Josipa Berketa, koji je i sam javno podržao Most.

Za približno osam mjeseci, građani će ponovo na birališta, kako bi sudjelovali na lokalnim izborima, a tada će se vidjeti hoće li se na lokalnoj razini nešto promijeniti u odnosu na rezultate ovih parlamentarnih izbora ili će kaštelani i dalje birati isti put.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)