hren

SABORSKI MANDATI SAMO ZA HDZ, NARODNU KOALICIJU I MOST
Neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva govore kako je u 9. Izbornoj jedinici pobjeda s velikom „gol razlikom“ otišla HDZ-u, a zastupnike u Saboru iz ove izborne jedinice dati će još samo Narodna koalicija i Most. Takvi rezultati kao da su preslikani s kaštelanskih birališta, s tom razlikom da su u Kaštelima HDZ i Most dobili i poneki postotak više, a Narodna koalicija manje nego u cijeloj izbornoj jedinici.

Tako je u 9. Izbornoj jedinici HDZ osvojio 49,61 posto, a u Kaštelima 50,84 posto, Narodna koalicija u ovoj Izbornoj jedinici osvojila je 24,06 posto, a u Kaštelima 19,45 posto glasova. Mostovci su u 9. Izbornoj jedinici osigurali 12,72 posto građana, dok im je u Kaštelima povjerenje dalo 16,66 posto građana.

U Kaštelima, gdje je pravo glasa imalo 34.766 građana, glasovalo je njih 17.426 ili 50,12 posto, dok je svoje listiće u kutijama ostavilo njih 17.408 ili 50,07 posto.
U kutijama je bilo 17.136 važećih te 272 nevažeća listića.

Od ukupnog broja važećih listića na 50,84 posto ili njih 8.712 bila je zaokružena lista HDZ-a.
Na 3.333 listića, odnosno 19,45 posto, građani su zaokružili Narodnu koaliciju, dok je za Most glasovalo 16, 66 posto, odnosno 2.855 birača.

Živom zidu u Kaštelima je nedostajalo malo da prijeđu izborni prag, no 824 glasa građana, odnosno 4,80 posto, ipak nije bilo dovoljno. Stranci Pametno povjerenje je dalo 368 birača, odnosno 2,14 posto građana koji su izašli na izbore.

Nezavisna lista Stipe Petrine osvojila je 354 glasa, koalicija Za premijera osvojila je 221 glas, a pravaška koalicija Pomak 170 glasova.
Koalicija HSP-AS i partnera dobila je 121 glas, SRP 66, Autohtona HSP 51, Blokirani 39, a Braniteljsko – domoljubna stranka tek 22 glasa kaštelanskih birača.

Sagledavajući rezultate vidljivo je da kaštelanski građani i dalje biraju isti politički put, na kojem je uvijek na prvom mjestu HDZ, sa ili bez koalicijskih partnera. Radi se o stranačkoj snazi i organiziranosti koja je bila uočljiva tijekom cijele predizborne kampanje i koja je na birališta dovela značajan broj njihovih birača.
S druge strane, Narodna koalicija ili jednostavnije rečeno SDP, u Kaštelima je na ovim izborima ostvarila najlošiji rezultat u posljednjim godinama, što je opet pokazatelj svojevrsne nezainteresiranosti, kojom priznali oni ili ne, kaštelanski SDP-ovci očito reagiraju na odnos stranke prema gradskoj organizaciji te odnose unutar stranke na državnoj razini.
Prema svemu sudeći Mostu su povjerenje ukazali birači koji na lokalnim izborima podržavaju nezavisnu listu Josipa Berketa, koji je i sam javno podržao Most.

Za približno osam mjeseci, građani će ponovo na birališta, kako bi sudjelovali na lokalnim izborima, a tada će se vidjeti hoće li se na lokalnoj razini nešto promijeniti u odnosu na rezultate ovih parlamentarnih izbora ili će kaštelani i dalje birati isti put.


KOMENTARI:

Stari Komentari (31)

 • (Gost_1931)

  ....mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrečemo!!!

  oko 4 godina prije
 • i. lj. (Gost_5143)

  Neka Hrvatska Demokratska Zajednica Bude Vječna Duhovna i Moralna Vodilja Našeg Zajedničkog Hrvatskog, A Europskog Naroda :)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8682)

  O čemu ti pričas? Da su svi izašli na izbore dobili biste k....pogledaj ovu rezigniranost naroda. A možeš i ovu dotičnu na slici, naravno da će ona glasat za ADZ kad su i ona i muž, brat joj na državnim jaslama, a i mater. Sanaderu i HDZ-u odgođeno suđenje do listopada zbog Fimi medije. Toliko o moralnoj vodilji. Sad će se opet bavit kadroviranjem i ničim bitnim. Spremni za nove izbore 2017.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_480)

  Sram me di živin,ali kakvi smo i dobro nam je još.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5190)

  Nemojte se idit, odmorite se popijte jednu tableticu.
  Sve če bit uredu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1400)

  Ja san za SRP , ali , . . . , bez čekića !!!?!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1400)

  U stvari , . . . , kad malo bolje posluhnen, . . . :

  - padaj silo i nepravdo ...(doli svaka sila i nepravda)
  - po šumama i gorama ... (planinski i seoski turizam)
  - mi smo (zna se čiji) mornari ... (nautički turizam)
  - tvornice radnicima ... (skandinavski i dioničarski kapitalizam)
  . . . . . . . . .
  Sve je već rečeno , samo , ja nisan ništa razumija !!?!!

  A, sad je sve gotovo , . . . , ili možda nije , . . .

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5143)

  8682 bit će da ste Vi i Vaše društvo sve ove godine vodili i iznjedrili ovu našu, a lipu Domovinu R.H. ;) :p ;)

  oko 4 godina prije
 • domaci atretiran ka stranac (Gost_1124)

  Cestitam Kastelanskom HDZ na pobjedi .Brzo ce lokalni izbori nemojte se opustit i Sucurac je u Kastelima .

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4153)

  da nije HDZ na vlasti u Kaštilin, Kaštila bi bila najnazodnije misto u Dalmaciji i Hrvatskoj.
  živija nan HDZ

  oko 4 godina prije
 • (Gost_213)

  Budalo ja nisan ničiji, a ti si zna se slip i ograničen a i tebe ima bit hrani "domovina i domoljublje", mene moj rad i trud!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7171)

  Sve je bolje od Sdp-a!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7859)

  Svi cemo selit na zapad u civilizaciju. Ili barem oni sta vide sta se dogada.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_213)

  Sve je bolje od ovih šta su nas opljačkali, bacili na samo dno i ništa se neće prominit damo čemo još gore potonit. Glasali ste za svoju propast! Ali nek su "naši".

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6325)

  kažnjavat ove šta ne izlaze al to i je hdz u u interesu da se ne kažnjava da ovi stoje doma....vi se sramite šta ne izlazite na glasanje nemate prava rići reć !!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6151)

  Divna sdp organizacija. Rjesit se javno kuzmanica i ekipe i mozda se sta i pokrene.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3122)

  Kaštela su glasala za NASTAVAK PLJAČKE. I nažalost TKO JE JAMIJA, JAMIJA. Sada nastupaju zastare i nitko nije kriv, a nama će udriti porez na nekretnine: zemlju, kuće, stanove, prolazak ulicom, zrak, čitanje novina, gledanje u nebo, pljucanje u dalj, itd.
  I najnovije, jer su zato i postavljene miljuni šahti od kanalizacije, mjerni instrument za viditi koliko tko kaki tj. se.e

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5190)

  Ako večina odlučuje za takve onda to nije pljačka več demokracija, kome se ne sviđa more grintat i to je demokracija.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2169)

  Vjerodostojno u nova sr..nja. :)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9236)

  A znade li se slučajno točaqn broj prefecionalnih glasova gospodina Ante Sanadera? Inače vrhu HDZa čestitam i drago mi je.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3022)

  čestitke HDZ-u i gospodinu Andreju Plenkoviću

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8683)

  Uzdrma je most i Hdz i Sdp a sto se tice grada Kastela koliko je napravljeno, o tome se puno moze raspravljat.Grad a nema vodovod,kanalizaciju...
  Pozivam sve politicke opcije u kastelim da navrate u dvoranu onovne skole Knez Trpimir u Kastel Gomilici i tamo odrze jedan politicki skup.
  Pozivam vas da navratite pa pogledate svlacionicu i dvoranu.Pozivam i zupana sadasnjeg i bivseg da navrate malo.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6172)

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s526x395/14322571_403362316454118_1111436639437061852_n.jpg?oh=3ee9b34b570977a0b899afeab131dd83&oe=5882029D

  oko 4 godina prije
 • Timotije (Gost_147)

  A di je mostovac iz kambelovca jel partija na selo

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8674)

  Ma je...se njima za nas. Oni se sad smiju. Pogledat triba cestu posli kiše, od Sućurca do Štafilića niti moš proć autom niti nanoge. Sram vas bilo HDZ!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_632)

  zatupljeni kaštelani

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4153)

  HDZ stranka bivših udbaša, to tvrdin sa 100% sigurnošču. Svi oni koji su 70 godina i kasnije bili proganjani od udbe, ustvari su bili prikriveni udbaši.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6325)

  šta moš oćekivat ko će dobit u kaštelima kad je izašlo sve šta je došlo iz bosne i 80%staraca..ne moš drugi rezultat ni dobit a vi se sramite mladi šta ne izlazite onda sad i ne kukajte koje na vlasti!!

  oko 4 godina prije
 • Anton (Gost_7113)

  Eto izabrali smona koga A .D.Z.al nevirujem da če g.Plenkovič dozvolit ovin lupežin da činu ča i je voja u Kaštilin su dobili glaś od zatupanih jer da nisu tupi i oravi vidili bi dokle su došla Kaštila gora negoromsko naselje pogledajte koliko su pojedinci dobili glasova Ivane zar te nije sram a sta se tice Milanovica nije pobjedija al ima nesto sta mnogi koji po njemu pljuju svoj obraz i ruke koje nije nicim uprljao za razliku od vaseg Nadana,Ive,Antona,Kalmete a sad vi nastavite jer ste im vi drugovi,al nečete imat više puno prilike da omastite brk.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9209)

  Dok se crkva ne ostavi politike sve čemo više padat u bijedu .

  oko 4 godina prije
 • i.lj (Gost_3666)

  :) Živjela Hrvatska Demokratska Zajednica :) neka pati koga smeta jer je to njegovo demokratsko pravo, a ne ka u komunizmu ;)

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara