hren
 

ZAKON ZA SVE TREBA BITI ISTI
- Jako dobro znamo da se pogreške mogu dogodit posebno kada se netko po prvi puta kandidira,kao što je to slučaj sa gospodinom Ivanom Gotovcem. Bilo bi normalno da Gotovac izađe u javnost i da objasni javnosti zašto je predao potpise na obrascima koji su se koristili prije četiri godine. To je potvrdilo i Gradsko izborno povjerenstvo, kao i Županijsko i Ustavni sud  navodeći da je riječ  o formalnoj pogrešci – kazala je Ana Ljubica iz Akcije Mladih na jučer održanoj pressici na portu u Kaštel Starom na kojoj su sudjelovale i njene stranačke kolege Lovre Škopljanac, Jure Ugrina i Josip Filipović.

- Ovim putem pozivamo gospodina Ivana Gotovca, budući da se u svom priopćenju u medijima naziva legalistom, da objasni svojim biračima, građanima Kaštela zbog čega se desila ta pogreška, ako je pogreška, a ako nije pogreška neka objasni  zašto se time koristio - nastavila je Ljubica i pojasnila problem oko prikupljenih potpisa na starim obrascima.

- Ustavni sud u svom obrazloženju navodi da su svi potpisi bili valjani. Što to znači, potpisi se provjeravaju po osobnoj iskaznici. Moj kolega Jure ima osobnu iskaznicu, može vam je i pokazati ima iskaznicu koja važi deset godina. Znači da se on mogao potpisati, ne niti na prošlim, nego na pretprošlim izborima, nekoj listi na bianco i ti njegovi potpisi su mogli biti upotrjebljeni sada i bili bi važeći jer je osobna iskaznica važeća, a Sud prihvaća stare obrasce.
Naime, 13. travnja je donesena odluka da sve liste u RH imaju jednake uvjete,a stupanjem na snagu te odluke 20. travnja sve liste su trebale imati prikupljene potpise na obrascu „OLS 3“. Ne može se dogoditi da netko preda potpise na obrascu od prije četiri godine – ističe Ljubica i pita se zašto je prihvaćen taj, kako ga je Ustavni sud nazvao formalni nedostatak. GONG nam je u ovom slučaju također dao za pravo i ovu odluku Ustavnog suda naziva skandaloznom jer ona dovodi u nejednak položaj sve ostale liste. Nisam ja pisala zakon o izborima, nije ga pisao ni gospodin Gotovac, zakon za sve treba biti isti – ustvrdila je nositeljica liste AM.

Ljubica nam je ispričala i o situaciji u Gradskom izbornom povjerenstvu na sam dan predaje obrazaca, odnosno lista s potpisima.

- U odluci Ustavnog suda se navodi  da je Ivan Gotovac predao svoju listu i da je ona zaključena u 21 sat. Mi smo svoju listu predavali u 22.30 sati, a Gotovac je još sjedino u Gradskom izbornom povjerenstvu sa članicom – ističe Ljubica i navodi kako ih je zadnji dan predaje prikupljenih potpisa, Gradsko izborno povjerentvo kontaktiralo  u 23.50 sati da na svome obrascu s prikupljenim potpisima, nisu naveli kraticu naziva stranke, što su morali učiniti. To je formalni nedostatak- zaključuje Ljubica.

- Kad smo mi napuštali prostorije GIP-a u Sućurcu vidieli smo kako dotični gospodin, vjerojatno kolega gospodina Gotovca sjedi iza i provjeravali su neke potpise, a iz Izbornog povjerenstva su se mrštili. Imao sam dojam da su potpisi prošli nagurano, na silu – kazao je Josip Filipović, a ovom prigodom Lovre Škopljanac pozvao je sve građane grada Kaštela da izađu na ove izbore jer kako je kazao, nakon 27 godina imaju priliku saznat što se dešavalo u ovome gradu, zašto se ovaj Grad nije razvio te zašto neki pojedinci u Općini ne odgovaraju za svoje novčane postupke.

- Ja sam dijete pogunilog branitelja i imam iskustvo u radu u Gradskoj upravi 13 godina kao komunalni djelatnik, kroz to vrijeme imao sam priliku uočiti razne probleme građana ovoga grada – istaknuo je Škopljanac.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij