hren

SVE LISTE U VIJEĆU
Građani Kaštela ove izbore za gradonačelnika i članove Gradskog vijeća okončali su u prvom krugu. Novi gradonačelnik Kaštela je HDZ-ovac Denis Ivanović, a HDZ će u naredne četiri godine imati 13 od 25 vijećnika u Gradskom vijeću.

Nedjeljne izbore u Kaštelima obilježio je nizak postotak odaziva birača pa je tako od 35332 građana s pravom glasa, na izbore izašlo njih 11458, odnosno 32,43 posto, dok je prije četiri godine odaziv u prvom krugu izbora iznosio 40,07 posto.
Isto tako, na ovim izborima broj kandidata i kandidacijskih lista u Kaštelima bio je dvostruko manji nego prije četiri godine pa su i mandati, unatoč većem ili manjem postotku u odnosu na prethodne izbore, raspodijeljeni na drugačije načine.
Manji odaziv birača te manji broj kandidata i kandidacijskih lista ostavlja prostor za razmišljanje i analize o zainteresiranosti građana za vođenje gradske politike, a posredno i o vođenju i budućnosti grada.

Denis Ivanović osvojio je  55,04 posto glasova građana koji su izašli na glasovanje, što znači da je 6307 Kaštelana odlučilo o novom gradonačelniku. Miliji Baldić Lukšić, kandidatkinji Berketove liste i članici Mosta povjerenje je ukazalo 2487 građana, odnosno 21,71 posto, a SDP-ovcu Matku Kuzmaniću njih 2083 ili 18,18 posto.
Prije četiri godine HDZ-ovac Ivan Udovičić u prvom je krugu osvojio 47,25 posto građana, a Josip Berket 28,10 posto, dok je u drugom krugu bilo 60,02 posto u odnosu 38 posto, u korist Udovičića.
Prema novim rezultatima očigledno je da je Ivan Udovičić na izborima prije četiri godine ostvario nešto bolji rezultat prema broju građana koji su mu dali glas, no u odnosu na postotak izlaznosti, rezultat mu je bio slabiji nego Ivanovićev. Milija Baldić Lukšić ostvarila je pak slabiji rezultat od svog prethodnika Josipa Berketa, dok je Matko Kuzmanić  za približno 8 posto bio bolji od stranačke kolegice Alenke Rokov, koja je bila kandidatkinja SDP-a na prošlim izborima.

Inače, Denis Ivanović premoćno je ostvario pobjedu na svim izbornim  mjestima u Kaštelima, a njegovoj pobjedi djelomično su doprinijeli i glasovi podrške njegovim zamjenicima Jadranki Matok Bosančić i Grgici Benutiću.

Zanimljivo je da su zbog malog broja kandidacijskih lista te određenih promjena u političkim zbivanjima, u Gradsko vijeće Kaštela ušli predstavnici svih kandidacijskih lista.
HDZ je osvojio 13 mandata, no ipak manje nego prije četiri godine, kada su dobili 15 vijećnika. Gubitnici su svakako s Liste grupe birača Josipa Berketa, koji su prije osam godina imali devet vijećnika, prije četiri godine sedam, a u novom sazivu sudjelovat će tek s pet vijećnika. SDP osvojio je mjesto više nego na prethodnim izborima tako da će imati četiri predstavnika.
Po jednog vijećnika imat će Akcija mladih, Nezavisna lista Ivana Gotovca te HSP, koji se tako, nakon četiri godine vraća u kaštelansku Vijećnicu.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij