TUNEL KROZ KOZJAK NAZVALI  BACANJEM PRAŠINE U OČI PRED IZBORE
Umjesto tradicionalne podjele fažola, koja je izostala zbog epidemiološke situacije, članovi kaštelanskog SDP-a Praznik rada iskoristili su kako bi predstavili svoj izborni program na predstojećem lokalnim izborima, na koje po prvi put izlaze samostalno, a ovog puta i bez kandidata za gradonačelnika.

Jedna od glavnih promjena koje predlažu ukidanje je prireza porezu na dohodak, kako bi se pomoglo poduzetništvu, a ujedno i povećanju plaća, što je trend mnogih gradova  u Hrvatskoj danas i krenuti tim putem, kao jednom od covid mjera.

- Druga bitna stvar je izmjenom GUP-a na prostoru Knežina što prije sagraditi jednu regionalnu kompostanu i sortirnicu otpada, a ostatak tog prostora, od nekih 25 hektara,  prepustiti Gradu ili privatnim poduzetnicima koji bi nešto napravili od tog prostora. To je jedan jedinstveni prostor kojeg malo tko u Hrvatskoj ima, a i šire, i njegovim aktiviranjem, kao i prostora bivšeg Jugovinila, može se otvoriti tisuće i tisuće radnim mjesta. Samo taj dio treba prepustiti poduzetnicima, a na Gradu je da to onda prati s prostornim planovima – istaknuo je govoreći o programu nositelj liste Filip Plećaš.

Kako se moglo čuti, u Kaštelima je nužna i izgradnja autobusnog kolodvora, što također stoji u strategijama Grada već godinama, no on do sada nije napravljen, iako su postojali pregovori s Gradom Trogirom koji je zainteresiran za jedan zajednički kolodvor.

Potrebom grada na tom području drže i izgradnju sportsko rekreativne zone „Kozjak“, uz izgradnju sportskog kampusa za podmladak sportskih klubova i za rekreativce te biciklističke staze i uspostavljanje sustava Javnog bicikla kao dopune javnom gradskom prijevozu i turističkoj ponudi, koji također nedostaje gradu.

- Niti metar biciklističkih staza nije napravljen, Grad je aplicirao za EU fondove za sustav Javnog bicikla, kao što ima i Split i što se pokazao kao pun pogodak, a Kaštela imaju iznimnu lokaciju za takve sadržaje. Sve stranke govore u programima kako su spojile Sućurac sa Gomilicom, a mi smo još odavno krenuli s idejom povezivanja od Trogira do Splita s promenadom i biciklističkim stazama, a u toj varijanti sustav Javnog bicikla itekako je uporabljiv – kazao je Plećaš.

Smatraju kako bi Grad trebao preuzeti i veću nadležnost nad svojim školama koje su pod ingerencijom Županije, ali makar može uložiti u opremanje škola i vrtića, pa bi i jedan od prvih koraka koje bi SDP učinio dolaskom na vlast, bilo uvođenje besplatnih obroka za djecu, jer se  hrane neadekvatno i sve su podložniji bolestima, čemu bi kaštelanski OPG-ovi dali veliki obol.

Ovom su prilikom istaknuli i primjedbu na opremljenost Hitne medicinske pomoći, pa u svom programu predlažu dežurstvo jednog liječnika u sezoni 24 sata, jer drže da Kaštela zaslužuju imati adekvatnu medicinsku skrb i dežurnog liječnika, koji bi se u sezoni financirali od strane Turističke zajednice. To bi, kako se moglo čuti, koštalo oko 450 do 500 tisuća kuna, a Grad bi mogao pripomoći opremanjem Hitne medicinske pomoći.

Interaktivna karta grada i uvođenje „digitalnog grada“, uz pojednostavljenje pristupa informacija građanima kako bi sudjelovali u kreiranju proračuna i ravnomjernija raspodjela grada na mjesne odbore ili kotare, također se nalazi u programu socijaldemokrata na ovim izborima.

- Decentralizacija dijela nadležnosti i sredstva iz proračuna na Mjesne odbore nužna je kako bi  oni sami odlučivali  za svoje mjesto što je najbolje, a ne ovako da doslovno jedan Mjesni odbor za svaku klupu mora lobirati u Gradu, što je suludo -  zaključio  je Plećaš. Napominjući kako su se potrudili sastaviti listu od mladih ljudi, izrazio je uvjerenje kako će rezultati na ovim izborima biti dobri jer u stranku dolaze novi ljudi  te će se neke „nove politike“ desiti iza izbora.

Podršku stranačkim kolegama ovom je prilikom došao dati i saborski zastupnik Matko Kuzmanić, ujedno i posljednji na listi, koji je ovom prilikom izrazio mišljenje kako rukovodstvu grada nedostaje vizije, jer Kaštela nemaju baš mnogo mogućnosti.

- O tome sam pričao i u prošloj kampanji, kad sam bio kandidat, da Kaštela nažalost nemaju više područja na koja se mogu širiti. Dva najvrjednija područja koja su imala su ona na Knežinama i bivši Ina vinil, no grad  sa privatnim poduzetnicima nije sudjelovao na realizaciji nečeg što bi Kaštela izdiglo, jer ako pogledate slike od prije osamdeset godina, preko 75 posto objekata koji su sagrađeni, izgrađeni su na visokovrijednom poljoprivrednom zemljištu. Danas dominira poljoprivreda i mali obrti, Kaštela su deindustrijalizirana, i moramo im na neki način izaći u susret i pomoći im, a ne raditi rupe kroz Kozjak i uništavati i to malo poljoprivrede i privatnih OPG-ova i poduzetnika koji imaju viziju da drže ovaj grad. Te stvari moraju biti prioritet, moramo imati nekoliko kvalitetnih projekata koje će Kaštela izdignuti - kazao je Kuzmanić.

Dotaknuo se tako i tunela kroz Kozjak, o čemu je, kakao je kazao, bio spriječen da govori u Saboru, a za koji smatra da je na jako lošoj lokaciji, koja je praktički neprihvatljiva većini građana i svima koji se imalo razumiju, ali i neisplativ i potpuno nerealan.

- Tunel je jedno prazno HDZ-ovo obećanje pred izbore. Javno savjetovanje je poziv za gospodarske subjekte koji su zainteresirani da se jave u priču oko savjetovanja za izradu možebitne projektne dokumentacije, koja će biti preskupa, a sama realizacija toga projekta će koštati puno više novaca nego što Hrvatska u ovom trenutku, a i u budućnosti ima. S druge strane imamo puno kvalitetnije rješenje, koje već sada postoji i u koje treba uložiti jednu dvadesetinu novca koliko bi koštala izgradnja samoga tunela, a to je proširenje same prometnice između izlaza Prgomet, da se napravi cesta u punom profilu, i da se na taj način puno bolje povežu i Kaštela i Trogir. To je u interesu naših građana, našeg turizma  i svega onoga što možemo ponuditi - zaključio je Kuzmanić, nazivajući projekt tunela nerealnim i neostvarivim bacanjem pijeska u oči pred izbore.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)

 

KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)