hren

IZBORI ZA VIJEĆA MJESNIH ODBORA
Nakon što su SDP-ovci odlučili bojkotirati ove izbore za vijeća mjesnih odbora, ostale političke stranke, nezavisna lista Josipa Berketa kao i drugi nezavisni kandidati očito nisu zainteresirani, mali broj lista koje će sudjelovati na skorim izborima za vijeća mjesnih odbora u Kaštelima, bio je i očekivan.

Za razliku od 12 kandidacijskih lista o kojima će građani odlučivati na ovim izborima, prije osam godina na izborima za vijeća mjesnih odbora glasači su u Kaštelima mogli birati između 34 kandidacijske liste, a prije četiri godine između 30 kandidacijskih lista.

Pogledom na HDZ-ove kandidacijske liste vidljivo je da je došlo do određenih promjena u odnosu na prethodne izbore, no isto tako da se zaključiti kako je ovo bila još jedna prigoda da se pokaže odnos političkih snaga i moći unutar temeljnih ogranaka ove najveće kaštelanske političke stranke.
Analiza lista pokazuje da su iz utrke za članove vijeća mjesnih odbora otpala neka imena kojima su do sada u HDZ-u davali povjerenje, dio zbog osobnih, dio zbog profesionalnih razloga, dio zbog zasićenosti i nužnih promjena, ali dio i zbog nepodobnosti te neslaganja s vrhom stranke u mjesnim odborima. Bez obzira kako su i na koji način do sada radili u vijećima.

Tako na listama nema više imena Damira Rajčića, Joška Oštrića, Petra Serezlije, Natalije Burazin, Dorisa Čičeka, Ivane Ivanković, Patrika Grgurića, Ante Duvnjaka, Anđe Mihaljević, Dinka Bekavca, Nenada Pere, Vinke Kuzmanić, Antonia Budimira i drugih. Naravno, među kandidatima nema ni onih koji se danas nalaze na visokim funkcijama u Gradu, poput gradonačelnika i njegovih zamjenika.
No, poneka imena nalaze se opet na listama, poput Marije Jerkunice,  Branimira Matijace, Ante Kapetanovića, Ive Barun, Bore Duvnjak, Ante Jureškina, Dragana Klarića, Ivanke Lijić, Davora Delića, Doris Grgurin, Mate Taraša, Ivana Udovičića st., Joška Botića, Ante Botića i još nekolicine, od kojih su neki  već nekoliko mandata članovi vijeća mjesnih odbora, unatoč što dokazano ništa nisu u svojim mandatima konkretno uradili za svoje mjesto. Među njima su i pojedini članovi Gradskog vijeća, o čijem angažmanu i aktivnosti govori podatak da u dva mandata, nisu izašli za govornicu u vijećnici.

Na listama kaštelanskih pravaša dio kandidata se također ponavlja, no dio imena je potpuno nepoznat na kaštelanskoj političkoj sceni. Vidljivo je da su njihove liste upotpunjavane imenima osoba koje nisu aktivne u društvenom i socijalnom životu grada tek kako bi se pojedine liste formirale i HDZ u pojedinim mjesnim odborima dobio konkurenciju.

Ovi izbori, i prije nego su održani, odraz su političkog stanja u Kaštelima, prvenstveno nebrige za mjesto u kojem se živi, ali i pokazatelj koliko je trenutna funkcija vijeća mjesnih odbora na niskim granama pa i nebitna.
Grad će za ove izbore izdvojiti više od sto tisuća kuna iako su se vijeća mjesnih odbora, figurativno kazano, mogla i imenovati. Uz novac utrošit će se i vrijeme, a osim političkih nadglasavanja i „liječenja frustracija pojedinaca“ , poseban rezultat nitko ne očekuje.

Uz sastavljanja lista „tek da se sastave“, u cijeloj priči o ovakvom stanju dio krivice snose i ostali politički čimbenici, posebno oni koji sudjeluju u radu gradskog parlamenta,  SDP koji je svoje zahtjeve stavio ispred elementarnih potreba građana te Berketova lista koju ovi izbori uopće nisu zainteresirali.


KOMENTARI: