hren

Predsjednik Ivo Josipović povjerio je mandat za sastavljanje vlade predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću. Milanovića su, kao izborni pobjednici predložili čelnici Kukuriku koalicije koja je na izborima osvojila 80 mandata u Saboru. Milanovićeva vlada s programom mora dobiti potporu Sabora, a predsjednik je najavio kako će konstituirajuću sjednicu sazvati za idući tjedan.

Životopis Zorana Milanovića

Zahvaljujem na mandatu. Mandat je obveza. Čeka nas velik posao, moramo Hrvatsku izvući iz krize, a jedini način izlaska iz krize je gospdarski rast. Čeka nas i poslagivanje sustava u koji je narušeno povjerenje zadnjih godina, koji je naš drugi, možda čak i prvi zadatak, poručio je Milanović u kratkom obraćanju. Dodao je kako želi od Hrvatske napraviti malu, ali sigurnu zemlju. Kazao je kako je vrlo bitno da se oko temeljnih ciljeva političari dogovaraju. Za kraj je najavio kako će raditi na tome da što više građana izađe na referendum o ulasku u EU i da glasuju 'ZA', što je interes Hrvatske.

Odgovarajući na pitanja novinara kazao je kako je otvoren za suradnju s predstavnicima nacionalnih manjina jer je SDP građanska stranka. Kazao je i kako je kredit Croatia osiguranja Coningu - uobičajeni poslovni aranžman te da jamstvo za njega višestruko premašuje kreditni iznos. Novinare je uputio da o tom pitanju više pitaju Radimira Čačića. Milanović je kazao i kako će nova vlast urediti izborne popise.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin predao je jučer Josipoviću službene rezultate izbora održanih 4. prosinca. Konačni službeni rezultati izbora objavljeni su na internetskoj stranici DIP-a (www.izbori.hr), a danas su objavljeni i u Narodnim novinama. Neslužbeno se doznaje kako bi se Sabor trebao prvi put sastati 21. prosinca, a da bi prva sjednica Vlade bila održana - simbolično, 3. siječnja.

Izvor: HRT.hr


KOMENTARI: