hrcsenfrdehunoplsksl

Nedugo nakon preseljenja Osnovne škole u Kaštel Lukšiću, ondašnjega naziva "Vijeko Butir", u novu školsku zgradu 1976. godine, počinje se uređivati prostrani školski okoliš, koji je bio onečišćen ostacima građevinskog materijala i obrastao korovom. Uz dobru organizaciju i punu podršku svih djelatnika škole a pod vodstvom prof. Ivne Bučan, pristupilo se čišćenju i uređivanju okoliša, a u tim akcijama su sudjelovali učenici učitelji zajedno.

U početku je cilj bio oplemeniti i urediti životni prostor u kojem svakog dana boravi oko 800 učenika. Tada je bilo posve nestvarno i pomišljati na osnivanje i podizanje školskoga botaničkog vrta.

Danas u Vrtu, na površini od blizu 4 hektara, raste oko 1400 svojti raznoga bilja sa svih kontinenata, kao i brojni kultivirani oblici drvenastih i zeljastih biljaka. Od početka do danas Školski botanički vrt u Kaštel Lukšiću služio je za rad, ekološki i estetski odgoj i obrazovanje učenika.
5. lipnja 1986. godine na prijedlog Zavoda za zaštitu prirode Republike Hrvatske, Botanički vrt je proglašen Spomenikom hortikulture kao jedinstveni Školski botanički vrt u Hrvatskoj i to je razlog da se od tada Dan zaštite čovjekova okoliša (5. lipnja), uz prigodne svečanosti, obilježava kao dan Školskog botaničkog vrta.

Tjekom vremena Školski botanički vrt postaje mjesto brojnih učeničkih posjeta. U vrt dolaze osnovci, srednjoškolci, studenti i njihovi nastavnici. Prema dogovoru, Vrt je otvoren za posjetitelje tjekom cijele godine. Vrt također organizirano posječuju i građani, osobito turisti.

Vrt ima i značajnu ulogu u uzgoju domaćih i stranih sorti maslina, koje su zasađene 1983. godine sadnicama koje su darovali Ujedinjeni narodi, tj FAO za razvoj maslinarstva. Maslinik predstavlja ujedno i kolekcioni nasad 40 sorti uljnih i stolnih maslina, koje su podrijetlom iz gotovo svih sredozemnih zemalja, pa se smatra da je najbogatiji na hrvatskome Jadranu.

 

 


Linkovi:
OŠ K.Lukšić
- Ljepa naša Kaštela

 


KOMENTARI: