U KAŠTELIMA I MOSTARU
U župi Sv. Petra u Kaštel Novom, održano je kviz natjecanje učenika o životu i djelu biskupa Pavla Žanića, točno na dan obilježavanja stote godišnjice njegovog rođenja, a u Mostaru, gdje se nalaze njegovi zemni ostaci, tim je povodom služena sveta misa i predstavljen zbornik.

POTREBAN PROJEKT
Zar ništa ne može proći bez razvlačenja s administracijom i birokracijom, upitali smo se nedavno, kada smo na društvenim mrežama pročitali o nastojanjima jedne belgijske obitelji da nešto promijeni u svom okružju. No, nakon što smo to pitanje postavili nadležnima ipak smo zaključili da nije sve samo crno i bijelo te da ploča ima i drugu stranu.

RADIONICA O KLASTERIMA
Prva dva dana ovog tjedna, Kaštel Lukšić bio je domaćin sudionicima radionice „Izgradnja klastera kao alat poboljšanja regionalne i prekogranične konkurentnosti“ , a koju je javna ustanova Rera organizirala u okviru projekta prekogranične suradnje između Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore pod nazivom „Bolji pristup rastu: klasteri i konkurentnost -umrežavanje u jadranskoj regiji“ – BACAR.

OVOG ČETVRTKA
Najmlađi Kaštelani, u četvrtak. 24. svibnja, na terenu sportskog centra GOŠK u Kaštel Gomilici, imat će priliku pokazati spretnost, brzinu i snalažljivost, na 17. Olimpijadi dječjih vrtića grada Kaštela, u organizaciji udruge Ciciban i suorganizaciji HOO i Zajednice sportskih udruga Kaštela.

„FENIKS – PROGRAM VOLONTIRANJA ZA POŠUMLJAVANJE OPOŽARENIH PODRUČJA“
Promotivna manifestacijau okviru programa „FENIKS“, čiji je nositelj Udruga B-4, usuradnji s partnerima Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Split i SŠ „Braća Radić“ Kaštel Štafilić održava se 25. svibnja 2018. u Etno eko selu Škopljanci u Radošiću, s početkom u 12 sati.

O KREATIVNOM PROLJEĆU
Još je nekoliko dana ostalo do završetka ovogodišnjeg Kreativnog proljeća, manifestacije koja je objedinila cijeli niz događanja tijekom sedam proljetnih tjedana u Kaštelima. Kreativno proljeće donijelo je  na kaštelansku društvenu i javnu scenu, uz već tradicionalna događanja i ona koja godinama organiziraju udruge i institucije, i određeni broj novih događanja u kojima je predstavljena kreativnost građana. O temi Kreativnog proljeća  razgovarali smo s pomoćnikom ravnatelja javne ustanove Rera, Srećkom Radnićem, idejnim začetnikom ovog projekta.

RADOVI UZ OBALU
U pripremama za turističku sezonu, osim prihranjivanja i uređenja plaža, ove se godine realiziraju i neki manji projekti, koji se uglavnom odnose na sanacije i preuređenja postojećih stanja.

ZA KATASTROFU NESPREMNI
 Ako danas i sutra (utorak i srijeda, 22. i 23. svibnja 2018. godine) na moru ispod Kaštela uočite neuobičajeno puno brodova, neki dim i tome slično, budite bez brige, riječ je o priredbi nazvanoj: Međunarodna sveobuhvatna terenska vježba civilne zaštite Jadrana od onečišćenja. S obzirom da se vježba međunarodno ima i svoje englesko ime: ‘Full Scale Civil Protection Exercise – ADRIATIC 2018’

SUSRET DJECE I UČENIKA ČAKAVACA
Dječji vrtić Radost u Splitu bio je domaćin ovogodišnjeg, 8. susreta djece i učenika ČAkavaca, koji se održao u Gradskom kazalištu lutaka, a na kojem su sudjelovala djeca i učenici pojedinih škola i vrtića iz Splitsko-dalmatinske županije.

NAKON PROMJENJIVE SREDINE TJEDNA, VIKEND ĆE OBILJEŽITI RANOLJETNE VRUĆINE
Bliži nam se kraj svibnja, posljednjeg mjeseca klimatološkog proljeća. Već sada je jasno da ovogodišnje proljeće neće biti sušno kao što je bilo prošlo, naprotiv, u velikom dijelu Dalmacije palo je više kiše od dugogodišnjeg prosjeka.

BIKIJADA MATE RADANOVIĆA
Čak 14 borbi bikova, stari običaji, ganga, ojkanje, diplanje, dobra spiza... tek je dio onoga u čemu je u nedjelju uživalo nekoliko tisuća posjetitelja Bikijade na Mekovcu u Kladnjicama, u organizaciji Mate Radanovića.

ZAVRŠENA TRODNEVNA MANIFESTACIJA
Trodnevna manifestacija „Dani fra Bernardina Sokola“ završena je u nedjelju, pučkim slavljem i koncertom, kojima je prethodila misa u franjevačkoj crkvi na splitskom Poljudu, koju je predvodio fra Ivan Sesar.

U RIBOLINIM DUĆANIMA
Humanitarna akcija punjenja socijalnih samoposluga „Humanost u pokretu“ koja se odvija na nivou gotovo cijele lijepe naše započela je i u Kaštelima. U našem gradu nositelji akcije su Rotary Kaštela i Crveni križ Kaštela, uz suport trgovačkog lanca Ribola, Marine Kaštela i Moto kluba Sjene.

JOŠ JEDNA GASTRONOMSKA UŽIVANCIJA
Nekoliko tisuća posjetitelja, koji su u nedjelju poslijepodne pohodili brce u Kaštel Kambelovcu i ovogodišnju 13. Feštu o' boba, imali su priliku kušati neko od 55 jela koje su pred stručni ocjenjivački sud donijeli kuhari amateri iz 30 ekipa, među kojima je titulu najboljeg jela ponijela pašticada s bobom koju je pripremila Dubravka Delić Bagulova.

MEĐU PSIMA NA IZLOŽBI CAC KAŠTELA 2018
Ove su se nedjelje na Dračiću okupila 164 pasa i njihovi vlasnici, sudionici izložbe pasa u organizaciji Kinološkog društva Kaštela, CAC Kaštela 2018., a naslov Best in show ponio je njemački ovčar Zoro Splitberg, Igora Krstulovića iz Splita.

DOGAĐANJA OVE SUBOTE
Znanstvenim skupom u Nadbiskupskom kaštelu i dramskim recitalom, koji je izveden na pozornici kina Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, nastavljeno je obilježavanje 130. obljetnice rođenja franjevca i glazbenika fra Bernardina Sokola.

OGLEDALI SE U BRZINI I SPRETNOSTI
Poligon vatrogasnog doma u Kaštel Sućurcu ugostio je ove subote 29 ekipa, među kojima i dvije ekipe iz BIH te jednu ekipu iz Slovenije, na 5. Fire combat natjecanju „Vatrena mladost“ u organizaciji DVD-a Mladost, a titula apsolutnih pobjednika otišla je u JVP Zagreb, Antoniu Antolkoviću i Filipu Navračiću.

IZ KANTUNA O SVEMU, SVAČEMU I SVAKOME
Koliko smo toga propustili zbog straha od osuda, zbog slabe vjere u sebe, koju nam dok su nas učili kako poslije obavljene nužda obavezno treba oprati ruke, nisu usadili u sistem. Učili su nas kako treba ustati starijim i trudnicama u autobusu, reći svećeniku „Hvaljen Isus!“, kako treba prati noge i zube svaku večer pa da je sad minus 18 u kupaonici. Učili su nas kako treba biti dobar i ponizan, slušati učiteljicu i ne daj Bože odgovarati starijima. Učili su nas držati žlicu, vezati vezice na cipelama, ispuhati nos - sve one stvari koje bi ionako naučili u svijetu. Malo koga su naučili da glas imamo kako bi se njime i koristili. Za razbiti svaku tišinu koja nam para postojanje i stvara kaos od upitnika na koje nitko nema odgovore.

CAC KAŠTELA
Jutros, u nedjelju 20. svibnja, na plaži Dračić u Kaštel Štafiliću, okupit će se brojni psi i njihovi vlasnici, na izložbi pasa CAC Kaštela 2018., koju organizira Kinološko društvo Kaštela.

ANGELUSI I MISSA IUBILARIS
Dani fra Bernardina Sokola započeli su u petak navečer u Crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, na najljepši mogući način, fra Bernardinovim djeima Angelus i Missa Iubilaris, u izvedbi zbora i orkestra HNK-u Splitu, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

13. KAŠTELANSKA FEŠTA O BOBA
Čak 34 ekipe prijavile su svoje sudjelovanje u pripremanju jela na ovogodišnjoj Fešti o boba, koja će se trinaestu godinu zaredom, ove nedjelje, 20. svibnjau poslijepodnevnim satima, održati na brcu u Kaštel Kambelovcu.