hren

BROJEVI NE PADAJU NI U KAŠTELIMA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1309 obrađenih testova danas je 528 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina.

Trump! Trump! Trump! - čulo se na hodniku, kako netko hoda teškim koracima... Vons! Vons!
Qua non pasa? - Upitala me Zakonita.
Qua non! - rekao sam, prestravljen, a valjda je to trebalo značiti pooojma neman, ili Qua tebe ne znan.

"Vozači će upozoravati putnike koji se ne budu držali mjera"

U HRVATSKOJ I DALJE ZABRINJAVAJUĆE STANJE
Tijekom zadnja 24 sata, od 11282 testirane osobe u Hrvatskoj, njih 3987 bilo je pozitivno na virus SARS-CoV-2  te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23573 osobe, izvijestio je nacionalni Stožer Civilne zaštite ove subote.

Brojni Kaštelani današnje lijepo vrijeme sigurno će  iskoristiti za šetnju Kozjakom, no važno je znati da im pri tome neće biti otvorena vrata planinarskih domova.

Zbog potreba građana koji žive u sjevernom dijelu Kaštela, prije godinu i pol dana splitski Promet u suradnji s Gradom Kaštela uveo je novu autobusnu liniju broj 2, koja vozi od Zračne luke u Resniku Cestom Ivana Pavla II, odnosno magistralom, do Splita i obratno, a zanimanje građana sada je uvjetovalo i uređenje novih autobusnih stajališta.

Nakon razmatranja pristiglih prijava na natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija za školsku/akademsku godinu 2020./2021., Povjerenstvo za dodjelu stipendija Grada Kaštela utvrdilo je privremenu listu kandidata koja se temelji na uspjehu i socijalnom statusu.

PREMINULE DVIJE OSOBE
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1208 obrađenih testova danas je 548 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 192, Imotskog 17, Kaštela 45, Komiže 1, Makarske 7, Omiša 19, Sinja 47, Solina 29, Starog Grada 1, Supetra 9, Trilja 9, TROGIRA 16, Visa 2, Vrgorca 3, Vrlike 4, Bola 8, Baške Vode 2, Dicma 6, Dugog Rata 18, Dugopolja 1, Gradca 1, Hrvaca 5, Jesle 4, Klisa 5, Lokvičića 1, Lovreća 2, Marine 5, Muća 3, Nerežišća 1, Okruga 1, Otoka 11, Podbablja 9, Pdogore 1, Podstrane 13, Postira 7, Prgometa 1, Primoskog Doca 6, Prološca 7, Pučišća 6, Runovića 4, Segeta 5, Selca 2, Sutivana 2, Šestnovca 3, Šolte 2, Zadvarja 1, Zmijavaca 2 i Ciste Provo 2 osobe.

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda nastavlja s poduzimanjem  pojačanih  aktivnosti nadzora cestovnog prometa usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prometnih  prekršaja, posebno vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i  nepropisne uporabe mobitela, a  činjenjem kojih se događaju  prometne  nesreće s najtežim posljedicama.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4080 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22408. Među njima je 2240 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 266 pacijenata.

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio nove mjere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, održan je sastanak u vladi.

Od predstavnika vlade na sastanku su bili ministar financija Zdravko Marić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Glavna tema su mjere kojima vlada planira obeštetiti poduzetnike kojima će zbog novih mjera biti onemogućen rad, javlja Indeks.hr.

Aladrović: Imamo dva modela

"Mi smo prokomentirali sve zahtjeve i uzeli smo si vrijeme da razmislimo tijekom vikenda. Mjere koje će ostati su između 2000 i 4000 kuna radnike. Mjere covid kredita, omogućena su dodatna sredstva. Na sastanku su bila trojica ministara, sve ćemo objaviti nakon vikenda", kazao je Aladrović.

"Postoje dva modela. Bitno je da smo vidjeli ta dva modela. Poslodavci su pokazali razumijevanje za ograničenja fiskalnog proračuna. Postoji određeni prostr za djelovanje vlade. Naći ćemo neko rješenje", dodao je Aladrović. "Proračun je do sada sve izdržao. I dalje ćemo se ponašati odgovorno", rekao je.

Na konstataciju da je pomalo neozbiljno da sutra kreće zatvaranje, a mjera za pomoć nema, Aladrović kaže da se ne slaže.

"Mjere su do sada bile pravodobne, bit će i dalje. Dizanje tenzija je neodgovorno i neprihvatljivo. Stojimo svi ovdje zajedno", rekao je Aladrović.

Marić: Pritisak javnosti i gospodarstva je opravdan

"Pritisak javnosti i gospodarstva je opravdan. Tijekom prvog vala imali smo dobar model i mjere su bile pravovremene. Sjeli smo, naći ćemo određena rješenja. Naš dijalog bi bio kudikamo lakši kada bismo znali kako će se sve skupa razvijati", rekao je Marić.

"Ne govorimo o milijardama kuna. Sve ćemo objaviti u idućim danima", dodao je.

Marić je kazao i da vlada ostaje na procjeni da će BDP u ovoj godini pasti 8 posto, piše Index.

Medak: Imamo toliko problema da ih sada ne možemo riješiti

"Vidjeli smo da ne možemo sve danas dogovoriti. Idemo riješiti to. Imamo jako, jako puno problema. Radimo zajednički na rješenju problema. Imamo toliko problema da ih sada ne možemo riješiti", rekao je.

"Ako budu mjere, bez posla neće ostati nitko", dodao je.

Koliko ste se puta vratili iz dućana pretrpani vrećicama i nepotrebnim stvarima jer im jednostavno niste mogli odoljeti? Kolikim namirnicama istekne rok trajanja prije nego li su došle na red za kuhanje ili ih zaboravljene pronađete na dnu hladnjaka? I koliko voća i povrća tjedno bacite jer je istrunulo?

Još danas bit će pretežno vedro i relativno toplo
Sada je već izvjesno, ovogodišnju studeni u većini predjela bit će suši mjesec od višegodišnjeg prosjeka. Pri tome je imao neobično velik broj sunčanih dana. Niti do kraja tjedan to se u većini predjela neće promijeniti, ipak, vrijeme će se po drugim segmentima početi značajnom mijenjati.

SASTANAK ČELNIKA KAŠTELA I HŽ INFRASTRUKTURE
Već godinama traju zahtjevi Kaštelana i kaštelanske vlasti za uređenjem određenih pružnih prijelaza na području ovog grada, no do sada nadležni u HŽ-u nisu imali previše sluha. Nakon zadnje prometne nesreće u kojoj je, nakon sudara s vlakom, motociklist zadobio teške tjelesne ozljede, a problem neuredenih pružnih prijelaza odjeknuo u medijima, u HŽ-u Infrastrukturi ipak su reagirali te na poziv gradonačelnika Denisa Ivanovića stigli u Kaštela kako bi javnost upoznali s narednim koracima u rješavanju ovog pitanja.

Nova predstava Terapija koja je trebala biti prikazana u petak, 27. studenog u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, otkazana je. Kako smo obaviješteni, glumci nisu u mogućnosti izvesti predstavu zbog bolesti.

Premijer Andrej Plenković na današnjoj press konferenciji predstavio je nove strože mjere za borbu protiv epidemije koronavirusa koje će trajati od subote,  28. studenog do ponedjeljka, 21. prosinca. Apelirao je na sve da nose maske i da se ne rukuju i izbjegavaju svaki kontakt koji nije nužan, kao i da prozračuju prostore.

ZAVRŠETAK SE OČEKUJE U OŽUJKU
Kao što smo prije nekoliko dana i najavili, jutros su u Cemexovom rudniku Sv Juraj u Kaštel Sućurcu službeno započeli radovi na izgradnji prvog reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Presretan i ponosan što ćemo i na našoj web stranici Pljuska imati podatke koje će drugi gledati, a virujte, ja ću biti najviše na njoj" - govori nam Berket

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1232 obrađena testa danas je 479 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 201, Imotskog 11, Kaštela 48, Makakrske 9, Omiša 28, Sinja 31, Solina 22, Supetra 3, Trilja 13, Trogira 10, Vrgorca 16, Vrlike 2, Baške Vode 1, Dicma 2, Dugog Rata 11, Dugopolja 4, Gradca 3, Hrvaca 9, Jelse 1, Klisa 7, Lovreća 1, Milne 1, Muća 2, Nerežišća 1, Otoka 5, Podbablja 5, Podstrane 7, Prološca 3, Runovića 6, Segeta 2, Selca 2, Šestanovca 1, Tučepi 2, Zagvozda 1, Zmijavaca 5 i Ciste Provo 3 osobe. 

Obavještavaju se potrošači vode na području grada Kaštela u Kaštel Lukšiću u ulicama: Bonaventure Burića, Stupi neparni br. od 31-47, parni br. od 30-50, Obala kralja Tomislava br. 8-17, da će im zbog radova na vodoopskrbnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom u petak, 27.11. u vremenu od 9 do 15 sati.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij