hren
 

MOŽE SE POGLEDATI DO 1.LISTOPADA
Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija započele su s proslavom Jubileja 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima, zaštitnika Dalmacije. Nakon otvaranja Međunarodnoga znanstvenoga skupa u dvorištu Biskupove palače predstavljen je kip svetog Jeronima, kipara Vena Jerkovića iz Kaštel Kambelovca.

Polaznike autoškola očekuju promjene u načinu polaganja ispita, od danas se primjenjuju promjene  Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita. Prva velika promjena su kamere koje će snimati cijeli vozački ispit.

Općinsko vijeće Lećevice, na svojoj 23. sjednici koja je održana prije tjedan dana donijelo je jednoglasnu Odluku  o povlačenju potpore i zabrani svih aktivnosti na realizaciji Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji se trebao graditi na području njihove općine. Prepreka nastavku projekta je otkup zemljišta, odnosno isplata vlasnika na čijim nekretninama bi se trebao graditi Centar.

HUMANITARNA AKCIJA ZA POMOĆ KAŠTELANINU
Njegovo ime je Ivan Barada, živi u Kaštelima,  ima 42 godine i otac je dvoje djece. Do prije pet godina bio je poput većine svojih sugrađana, živio životom prosječnog Kaštelanina, radio u trogirskom škveru,  bavio se povremenim dodatnim poslovima kako bi osigurao egzistenciju svojoj obitelji, odgajao djecu, s njima trčao, gledao TV, odlazili na kupanja, igrali balun. Danas je sve drugačije, a kako bi se vratio makar djelomično na ono što je radio prije pet godina, potrebna mu je pomoć dobrih ljudi velikog srca.

JEDINSTVENI KALENDAR
Svi učenici tako će praznike imati u isto vrijeme i to 4 puta tijekom školske godine
Nakon prošlogodišnjeg kaosa s čak 4 moguća modela školskih praznika - od ove godine usvojen je jedan. Svi učenici tako će praznike imati u isto vrijeme i to 4 puta tijekom školske godine. I na dane na koje nikada do sada nisu bili na odmoru.

PONOVO ZNAČAJNIJE OBORINE
Tijekom petka ponovo treba računati na ukupno značajnu količinu oborine, a uz kišu će biti i grmljavinskih pljuskova. Tijekom večeri sutra, frontalni sustav povezan sa ciklonom koja će odmicati polako prema istoku prijeći će preko Jadrana uz okretanje vjetra na zapadne smjerove i to će biti trenutak kad se očekuje kulminacija meteoroloških događanja tijekom ove višednevne epizode, javlja MeteoAdriatic.

U posljednja 24 sata zabilježena su 232 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1200. Među njima je 266 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. 

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 550 obrađena testa danas je 41 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 19, Imotskog tri, Kaštela dvije, Klisa pet, Makarske dvije, Omiša jedna, Podstrane jedna, Sinja i Solina po tri te Trogira i Vrlike po jedna osoba.

Ovih smo dana zagazili u kalendarsku jesen, a i temperature zraka spustile su se za nekoliko stupnjeva te je za veliku većinu građana završena ovogodišnja sezona kupanja, koja se zbog vrućeg babljeg ljeta, ove godine poprilično produžila i tijekom rujna. A kakvo je more bilo tih zadnjih dana, pokazuju nam rezultati redovnog ispitivanja mora na plažama Jadrana pa tako i u Kaštelima.

OSIGURANA I NAGRADNA IGRA ZA DARIVATELJE
Članovi Hajduka s područja grada Kaštela u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Kaštela organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koja će se održati u petak, 25. rujna, od 9 do 13 sati u prostorijama gimnazije u Kaštel Novom.

POPLAVLJEN VJERSKI VRTIĆ U KAMBELOVCU
Zbog velike količine kiše koja je tijekom poslijepodneva intenzivno padala na području  Kaštela, posebno od Kaštel Sućurca do Kaštel Lukšića,  potoci su nabujali,  poplavljeni su podrumi i prizemlja pojedinih objekata, poplavljeni su vrtovim, a velike količine vode stvorile su probleme na prometnicama, posebno na dijelu brze ceste.

Najgore je bilo na području Kaštel Kambelovca i Kaštel Gomilice gdje je palo oko 80 litara kiše po kvadratnom metru te su vatrogasci i djelatnici Vlastitog pogona imali pune ruke posla.

Kako su nam kazali iz DVD Gomilica, četiri ekipa vatrogasaca, uz pomoć pumpi,  imali su desetak intervencija te su se premještali s jedne lokacije na drugu. Najgore je u dječjem vrtiću Mali Isus u Kaštel Kambelovcu koji je poplavljen kao i kapelica te prizemlje kuće časnih sestara koje je plivalo u vodi. 

- Opet smo poplivali, po treći put, a sad je voda ušla i u vrtić. Prizemlje je bilo puno vode koja je ulazila kroz zidove, sifone. Misli smo da će wc školjka iskočiti kojom brzinom je voda nadirala – kazala nam je časna Martina i ispričala kako se to dogodilo zbog radova u ulici ispred njihove kuće te kako cesta nije uređena voda je nadirala.

Sa stanjem u ovom dječjem vrtiću upoznat je i gradonačelnik Denis Ivanović, koji je i sam cijelo poslijepodne bio na terenu te je najavio kako će Grad odmah ujutro pomoći u saniranju stanja  te će ovlašteni djelatnici instalirati privremenu cijev, do završetka radova u toj ulici, kako se ovakve situacije u dječjem vrtiću ne bi ponavljale.

Uz DVD Gomilicu u intervencijama su sudjelovali i vatrogasci iz DVD Mladost iz Kaštel Sućurca koji su intervenirali u OŠ kneza Mislava te na magistralnoj cesti.

Naime, poviše magistralne ceste voda je nadirala velikom brzinom nanoseći zemlju u potoke koji su se začepili i stvarali poplave na cestama, gdje je tijekom popodneva promet usporen.

 

View the embedded image gallery online at:
http://kastela.org/novosti/aktualnosti#sigProId42d1b6410e

Foto:Čitatelji

Foto:Ivana Topić(PGK)

Splitsko-dalmatinska županija, u suradnji s udrugom Mala filozofija i Priority Actions Programme/Regional Activity Centre (PAP/RAC), obilježava 25. rujna 2020. godine Mediteranski dan obale. Tom prigodom poziva sve osnovnoškolce da napišu priču ili pjesmu, da nacrtaju, naslikaju ili izrade svoj projekt od kojih će najbolji biti objavljeni u knjizi koju će pobjednici dobiti na dar. Uz to, organizira se i online radionica na kojoj će mali sudionici zajednički napisati priču o periski.

NI S RIBARNICOM NIJE NIŠTA BOLJE
U srijedu, malo iza osam sati na tržnici u Kaštel Starom sreli smo tek rijetke kupce koji su razgledavali jutrošnju ponudu na tržnici i kupovali ponuđeno voće, povrće, cvijeće i ribu. Iako su štandovi puni, prodaja je jako loša, a kako kažu trgovci, više je razloga zašto kupaca nema.

"U videu su obuhvaćene sve kategorije građana, a upravo korištenjem maskica te pridržavanjem svih epidemioloških mjera, od dezinficijensa do kabina za vozače čime su opremljeni gotovo svi naši autobusi, opasnost širenja koronavirusa se značajno smanjuje"

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 623 obrađena testa danas su 52 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 30, Kaštela jedna, Omiša dvije,Sinja sedam, Solina tri, Trilja jedna, Dugog Rata jedna, Dugopolja jedna, Hrvaca jedna, Jelse jedna, Podbablja dvije, Sućurja jedna i Podstrane jedna osoba.

U posljednja 24 sata zabilježena su 204 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1268. Među njima je 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. 

AKCIJA POD NAZIVOM 4 DO 12         
Udruga ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije i Nacionalna udruga ugostitelja, inicijatori su akcije naziva „4 do 12“, u sklopu koje će dalmatinski ugostitelji u četvrtak, 24. rujna u 11.56 sati na 60 minuta zatvoriti svoje ugostiteljske objekte.

Grad Kaštela ovog petka, 25. rujna, započinje s podjelom novčanih sredstava za potpore u kupnji radnih bilježnica i ostalog pribora, koju roditelji ili skrbnici mogu preuzeti u vremenu od 8 do 14 sati, u srednjoj podrumskoj prostoriji Gradske uprave u Kaštel Sućurcu.

I u školskoj godini 2020./2021. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodjeljivat će stipendije za srednjoškolce u obrtničkim zanimanjima, potvrdili su nam iz tog Ministarstva. Godišnji iznos stipendije je 18.000 kuna.

Sutra, 23. rujna od 17 do 21 sat na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se akcija u prometu „Faktori rizika“ u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanje ukupne razine sigurnosti u prometu.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul