hrenfrdeites

 

GRADI SE DRUGO OD TRI RECIKLAŽNA DVORIŠTA
Prema najavama iz Grada Kaštela, građevinski radovi na prvom gradskom reciklažnom dvorištu,a drugom u Kaštelima, koje se gradi na prostoru Pržaca u Rudinama, trebali bi biti gotovi do polovice svibnja, nakon čega će uslijediti radovi na organizaciji poslovanja.

NAJAVLJENI RADOVI
Prema najavama iz Elektrodalmacije ove će srijede, 29. ožujka, zbog radova bez isporuke električne energije ostati dio stanovnika Kaštel Štafilića.

APARTMAN PLUS
Interligo vas poziva na promociju prvog broja časopisa "Apartman Plus", specijaliziranog časopisa za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu, koja će se održati danas (utorak) u 12 sati u prostoru Poduzetničkog potpornog centra, Velebitska 148 c (zgrada Belvedere), u Splitu.

KAŠTELANI NA NOĆNJAKU
Na ovogodišnjem Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara, koji se održao u Jelsi na Hvaru, sudjelovali su i pojedini kaštelanski uljari sa svojim uljima te društvo Bijaći, koje se i ove godine predstavilo s proizvodima od drva 1500 godina stare masline u Kaštel Štafiliću.

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt večeras s početkom u 19 sati u dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću održat će se predavanje pod nazivom „Dostupnost gradiva u državnim arhivima u kontekstu donošenja novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima“. Predavanje će održati Radoslav Zaradić, mag. povijesti, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt.

POJEDINE ZAMJENSKE CESTE JOŠ PRATE IMOVINSKI PROBLEMI
Oba kolnička traka ceste D8 kroz Kaštela, prema najavama iz Hrvatskih cesta, u punoj prometnoj funkciji bit će najkasnije do 15. svibnja, a planirani radovi na pojedinim zamjenskim cestama nastavit će se i dalje, no neće ometati normalnu prometnu komunikaciju glavnom cestom.

PREVENTIRATI MOGUĆE PODIZANJE CIJENE
Mario Serajlić, predsjednik Saveza za Kaštela ovih je dana na adrese pojedinih privatnih iznajmljivača, uputio poziv o pokretanju inicijative, kojom će se od Grada Kaštela tražiti zadržavanje visine cijene boravišne pristojbe, a koja bi prema novom Zakonu o boravišnoj pristojbi mogla biti značajno viša.

Pred nama je pravi proljetni tjedan s obiteljm sunca, a bit će postupno i sve toplije

BUDITE NARCISE
Prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji predstavlja simbol proljeća i buđenja, u subotu je diljem Hrvatske upozoreno na važnost redovitih pregleda i edukacije o raku dojke. Dan narcisa obilježen je u šezdesetak hrvatskih gradova pa tako i u Kaštelima, u organizaciji Kluba žena liječenih na dojci.

BORBA ZA NORMALAN ŽIVOT
- Ne tražimo zatvaranje postojećih kamenoloma, ali tražimo da posluju u skladu s propisima, da im se ne dozvoli širenje, da nema otvaranja novih kamenoloma te da se poštuju sudske presude, jer normalan život je na ovom prostoru, u buci i prašini, jednostavno nemoguć – poručili su sa subotnjeg prosvjeda stanovnici naselja Plano, tražeći od nadležnih u državi te od gradova Kaštela i Trogira da poduzmu korake u zaštiti uvjeta življenja.

ODRŽANA EDUKACIJA ZA MALE IZNAJMLJIVAČE
Zainteresirani mali iznajmljivači s područja Kaštela ovog su petka imali priliku više saznati o različitim oblicima financiranja koje za potrebe turističke djelatnosti nude pojedine poslovne banke, a predavanje predstavnika banaka organizirala je udruga  malih iznajmljivača „Rivijera Kaštela“.

POČINJE LJETNO RAČUNANJE VREMENA
Ovog vikenda započinje ljetno računanje vremena, što znači da se u noći sa subote na nedjelju sat pomiče za jedan sat unaprijed, tako što će se dva sata ujutro računati kao tri.

PERSPEKTIVA OBALNOG DIJELA
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, danas je nakon radnog posjeta Splitu, gdje je nazočila potpisivanju ugovora za razvojne projekte na otocima te Segetu Donjem, gdje je sudjelovala u svečanosti otvaranja hotela. kratko boravila i u Kaštelima.

Splitsko-dalmatinska županija objavila je Javni poziv za podnošenje zahtjeva iz Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije za 2017g.

ZA 2017. GODINU        
Predmet ovog Javnog poziva je prikupljanje zahtjeva za Potporu za sufinanciranje nabave sadnog materijala na području Grada Kastela iz Programa potpore poljoprivrednim gospodarstvima za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

PROBLEMI S ODLAGANJEM GLOMAZNOG OTPADA
Među pitanjima naših čitatelja prošlog se tjedna našlo i pitanje što nadležni poduzimaju kako na kaštelanskim ulicama ne bi bilo deponija glomaznog otpada te na koji način domaćinstva propisno mogu odložiti takvu vrstu otpada. To pitanje proslijedili smo upravitelju Vlastitog pogona Ivanu Čaglju, koji nam je kazao kako Grad pokušava naći najbolja rješenja, a uz put nas je upoznao i s cijelim nizom primjera odlaganja glomaznog otpada, s kojim se djelatnici Vlastitog pogona „bore“ na terenu.

Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta. Suočavanje s posljedicama klimatskih promjena mora postati naša realnost, a WWF nas na to podsjeća i ove godine organizacijom desetog, jubilarnog 'Sata za planetu Zemlju'.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju proizvoda – Oslić bez glave „LEDO“, težine 500g, L25011711, oznake barkoda 3 850116 860572, ulovljeno u moru – FAO zona ulova 41, datum smrzavanja 08.04.2016., najbolje upotrijebiti do 03/2018., podrijetlom iz Španjolske, radi prisutnosti endoparazita Anisakis sp.

PAZI, MINA!
Ako vam kojim slučajem misli odlutaju dok hodate ulicom ili uživate u šetnji nekim od kaštelanskih parkova, osmijeh će vam zasigurno ubrzo nestati s lica kada shvatite da ste zagazili na „krivo“ mjesto, na kojem se netom olakšao nečiji kućni ljubimac. Ili da je vaš mališan, bacajući kamenčiće u more, s plaže upravo pokupio nešto što nije oblutak!

KULMINIRALO NEZADOVOLJSTVO STANOVNIKA
Ove subote, 25. ožujka, u Planom  će se okupiti  nezadovoljni građani, kako bi prosvjedovali zbog nekontroliranog otvaranja novih kamenoloma na tom području.

OBAVIJEST POTROŠAČIMA VODE NA PODRUČJU GRADA KAŠTELA
Obavještavaju se potrošači vode na području Kaštel Novog, ulice Don Ive Jurčeva, Šantina, Don Mate Grgina, Metova i Botićeva, da će im zbog neodgodivih radova na vodoopskrbnom cjevovodu DN100 mm, biti prekinuta opskrba vodom u petak, 24. ožujka u vremenu od osam do 15 sati. 

hrenfrdeites