Na današnjoj konferenciji za medije župan Blaženko Boban informirao je novinare, a putem njih i roditelje prvašića o načinu ostvarivanja prva na financiranje besplatnih učenika. Kazao je kako će svi prvašići sa područja Splitsko-dalmatinske županije dobiti sredstva, bez obzira na to je li Županija osnivač škola ili nije, tako da se ova mjera odnosi i na gradove Split i Makarsku.

GLAZBENI VIKEND U KAMBELOVCU
Ovogodišnje Večeri dalmatinske pisme održat će se u subotu i nedjelju, 22. i 23. srpnja na poljani pored crkve Sv, Mihovila u Kaštel Kambelovcu u dvije večeri glazbenih poslastica. I ove godine Portal grada Kaštela najsretnije od vas vodi na ovu kaštelansku glazbenu feštu, a sretne dobitnike potražite na kraju teksta.

Zahtjev za rehabilitacijom U ime obitelji podigao je u veljači Županijski sud u Zagrebu danas je prihvatio reviziju presude kojom je na smrt bio osuđen Filip Lukas, dugogodišnji predsjednik Matice Hrvatske, gorljivi zagovaratelj Ante Pavelića i ustaškog režima u Hrvatskoj. Zahtjev za rehabilitacijom u veljači je podnijela udruga U ime obitelji.

IZ GRADA KAŠTELA
Grad Kaštela oglasio je poziv na ponovljeni Javni uvid i raspravu za kamenolom Vedro, čija je studija utjecaja na okoliš poništena odlukom Upravnog suda u listopadu prošle godine. Javni uvid traje do 4. kolovoza, a Javna rasprava održat će se u Gradskoj vijećnici Kaštela u petak, 28. srpnja u 12 sati.

ANTE SANADER
Na sjednici Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice u četvrtak u Križevcima njezin predsjednik Ante Sanader je rekao da vatrogasna zajednica nije htjela zvati vojsku, i da je to rekao predsjednici i premijeru, jer vojska nije za gašenje požara - ona može pomoći, ali nije opremljena ni osposobljena za gašenje požara.

Obavještavaju se potrošači vode na području Kaštel Štafilića, ulice: Put Resnika – parni brojevi od broja 40 do broja 50, a neparni brojevi od broja 25 do broja 51, i Njiva sv. Petra - parni brojevi od broja 20 do 30 i neparni od broja 37 do 67, da će im zbog neodgodivih radova na vodoopskrbnom cjevovodu DN100 mm, biti prekinuta opskrba vodom dana 21.07.2017.godine (petak) u vremenu od 08 do 13 sati.

IZLOŽBA KAŠTLANSKOG ARHEOLOŠKOG KOLEKCIONARA IVICE SVILANA
U Muzeju grada Kaštela jučer je otvorena izložba „Poludrago kamenje i minerali Dalmacije“ kolekcionara Ivice Svilana iz Kaštel Štafilića, inače profesionalnog ronioca, koji je od djetinjstva zaljubljen u arheologiju, a  posljednjih nekoliko godina jedini je dalmatinski lovac na minerale i kristale.

Vodovod i kanalizacija Split obaviještava građane da je zbog puknuća cjevovoda DN 100mm u ulici Put poljoprivrednika u Kaštel Štafiliću prekinuta opskrba vodom od 8.45 sati. Normalna opskrba vodom očekuje se oko 10.30 sati.

ŠTO SU NADLEŽNI ODGOVORILI
Poštovani čitatelji, ponovo vam donosimo odgovore na pitanja koja ste uputili mjerodavnim službama proteklog tjedna. Na pitanja su ovog puta odgovarali upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj i pročelnica za komunalu Marija Pelivan.

UOČEN VEĆI BROJ MEDUZA
U posljednjih mjesec dana kupači i prolaznici na više lokacija u Kaštelima sve češće imaju priliku u moru vidjeti meduze, a prava najezda zabilježena je ove srijede na području Kaštel Gomilice, gdje su njihovo kretanje i broj  izazvali zabrinutost građana.

PROMETNA NESREĆA
U izlijetanju s ceste vatrogasnog vozila Land Rover Defender u vlasništvu  DVD Kaštela iz Donjih Kaštela lakše su ozlijeđeni vatrogasci koji su se u vozilu nalazili. Nesreća se dogodila oko 15.30 sati na požarištu u Dugobabama, a ozlijeđeni vatrogasci odmah su prevezeni na hitni prijem KBC Split. 

IZ POLICIJSKE UPRAVE
Policija obavještava građane da će se u četvrtak, 20. srpnja u vremenu od devet do 14 sati, na području PU splitsko-dalmatinske, provesti akcija u prometu, koja će biti posebno usmjerena na prekršaje prekoračenja brzine, kao i prekršaje koje čine motociklisti/mopedisti, kao jedna od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu.

BORBA TRAJE I DALJE
U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno gori na tri mjesta na kojima je do sada opožareno oko 300 hektara borove šume, smreke, makije, trave i niskog raslinja, dok su tri požara, na Hvaru, Klisu i u Radošiću, lokalizirana.

POVODOM POŽARA
Povodom velikog požara koji je zahvatio Split i okolna mjesta, nadbiskup Splitsko-makarski i metropolit mons. Marin Barišić uputio je otvoreno pismo javnosti kojeg prenosimo u cijelosti.

Na Youtube-u je objavljen najnoviji snimak dronom na kojem se vidi dobar dio posljedica katastrofalnog požara koji je proteklih dana poharao splitsku okolicu. Vatrena pijavica, buktinje i posljedice snimljene iz zraka - pogledajte video!

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SDŽ
Nastavni zavod za javno zdravstvo i nadalje kontinuirano prati satne vrijednosti koncentracija plinova u zraku, sukladno Uredbi i Zakonu o zaštiti zraka na svojim mjernim postajama na Karepovcu, Splitu, Solinu i Kaštelima. U posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti. Razloga za uznemirenost građana nema.

OBAVIJEST GRAĐANIMA KAŠTELA
Obavještavaju se građani Kaštela o izvođenju radova adulticidne dezinsekcije komaraca koju će Cian d.o.o obaviti u srijedu, 19. srpnja. Dezinsekcija će se izvoditi prizemnom ULV metodom (sa vozila) s početkom u tri sata ujutro. U slučaju nepovoljnih klimatskih prilika (kiša, vjetar) radovi će se odgoditi.

SITUACIJA UMJESTO DA SE POPRAVI SVE JE GORA
O hrpama smeća i neodgovornom parkiranju u ulici Polinovac u Kaštel Novom pisali smo u nekoliko navrata, međutim, kako nam ponovo javljaju čitatelji, stanje je sve gore i gore. Evo što su nam ovog puta poslali...

ANGAŽIRANI NA POŽARIŠTIMA
Za večeras predviđeno klapsko događanje u Kaštel Sućurcu do daljnjeg je odgođeno zbog zauzetosti članova nekih klapa na požarištima u splitskoj okolici, javljaju iz SAU Putalj.

KAD SE RADI U SRED SEZONE
Zbog radova na Cesti dr.Franje Tuđmana u Kaštel Starom, na križanju s Ulicom bana Jelačića, pored nove zgrade Ribole, djelomično je zatvorena južna kolnička traka te su postavljeni su pomoćni semafori.
Kako se stvaraju gužve i kolone, preporučamo da izbjegnete ovu dionicu ako možete...

SOLIDARNOST NA DJELU
Požari koji već nekoliko dana haraju ovim dijelom Hrvatske, uz hrabrost i požrtvovanje vatrogasaca i drugih službi, još jednom su pokazali kako smo u nevoljama svi kao jedan pa su se u gašenje požara uključili i brojni civili, a dio građana organizira i različite oblike pomoći ugroženom stanovništvu i vatrogascima na terenu.