hren
 
ULAGANJA U sklopu Integralnog projekta zaštite Kaštelanskog zaljeva
SPLIT - U veljači počinje gradnja kanalizacijskog sustava Kaštela - Trogir, posljednjeg podsustava 150 milijuna eura vrijednog Integralnog projekta zaštite Kaštelanskog zaljeva, koji je ocijenjen kao najveći ekološki projekt na Mediteranu.
Sagradit će se glavni objekti kanalizacijskog sustava na području Kaštela i Trogira, naselja Slatine na Čiovu (koje administrativno pripada Gradu Splitu), te općina Okrug i Seget.

Sva ta područja time će dobiti osnovne pretpostavke za konačno rješenje odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, što bi trebala pratiti i sekundarnu mrežu. Riječ je o trećem podsustavu ekoprojekta, čija je vrijednost 58 milijuna eura.

Kanalizacijski sustav Kaštela-Trogir nekoliko je godina u zakašnjenju zbog otpora Općine Okrug, koja se protivila gradnji kanalizacijskog ispusta u Mavarštici.

Kako je najavio Bogdan Ivančić, izvršni direktor Agencije EKO, prvom fazom sustava riješit će se problem otpadnih voda s područja Kaštela i Trogira, koje dovode do najvećeg zagađenja cjelokupnog sustava. Područja Segeta, Okruga i Slatina realizirat će se nakon završetka prve faze.

Početak radova za koji tjedan bit će na najzahtjevnijem i najsloženijem objektu podsustava, hidrotehničkom tunelu kroz Čiovo. Cijeli posao trebao bi biti gotov do 2007. godine. Vodoopskrbni podsustav Splita, Solina, Kaštela i Trogira već je u funkciji.

Radi se još na grupi objekata Lukšić-Radun, čijim će završetkom Kaštela prvi put imati vodospremu zapremine 5000 litara, crpnu stanicu i ukupnu opremu koja će velikom području osiguravati urednu vodoopskrbu.

Kanalizacijski podsustav Split - Solin također je prije nekoliko mjeseci pušten u probni rad.

Izvor: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij