hren
 
TROGIR - Ministarstvo obrane spremno je ustupiti 18.000 četvornih metara zemljišta u sklopu vojnoga kompleksa u Divuljama trogirskom Domu za psihički bolesne odrasle osobe za gradnju novog objekta. Prema riječima gradonačelnika Vedrana Rožića, u tijeku je imovinsko-pravna procedura za to zemljište kojim, kao nekadašnjim društvenim vlasništvom, upravlja vojska. Potrebno je izraditi i detaljni urbanistički plan toga dijela vojnoga kompleksa koji nikada dosad nije bio obuhvaćen planskim dokumentima. Tek se tad može raditi projektna dokumentacija za novu zgradu doma koju je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi spremno financirati.

Uprava doma godinama upozorava na neprimjerene uvjete u kojima je smješteno 136 odraslih osoba. Dom radi zahvaljujući iznimnu naporu osoblja koje se sa šarolikom populacijom snalazi kako najbolje zna. Liječnik i psihijatar dolaze dvaput u tjednu, a dobro surađuju i s Hitnom medicinskom pomoći, koja se odaziva kad zatreba. Prije četiri godine pokušali su zamijeniti tu zgrade i pripadajuće zemljište za zemljište u vlasništvu franjevaca na Čiovu, nedaleko od crkve Sv. Ante. Od toga se ipak odustalo zbog nedostatka komunalne infrastrukture i odgovarajućeg pristupa.

- Lokacija je u Divuljama neusporedivo povoljnija za smještaj našeg doma zbog infrastrukture i pristupnih putova te zbog blizine mora i mogućnosti organiziranja mnogih izvaninstitucijskihih sadržaja na koje sada ne možemo ni pomišljati. Uz to, blizu su vojska, Hitna pomoć i vatrogasci pa ako bude trebalo, imamo višestruku pomoć - rekla je ravnateljica doma Jakica Šimić i dodala kako će gradnjom kanalizacijskog sustava Kaštela - Trogir to zemljište u Divuljama ionako biti odvojeno od ostalog dijela vojnoga kompleksa pa je stoga još povoljnije za drugu namjenu.

Stara zgrada nekadašnjeg samostana s otprilike 4000 četvornih metara atraktivnog zemljišta, gdje je sada dom, u vlasništvu je države a ne Crkve. Gradsko poglavarstvo podupire preseljenje doma u Divulje i aktivno se uključilo u ostvarenje toga, a to je i razumljivo jer računa kako bi Gradu mogao pripasti kompleks bivšeg samostana s prostranim dvorištem uz more. Da je ostvarena prva zamisao, ta bi imovina danas bila vlasništvo Crkve.

Izvor: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij