OSNOVANA UDRUGA NAŠE MORE
- Obrtnička komora i ceh ribara ne zastupaju naše interese, pravilnike i zakone donose pojedinci kako bi pogodovali drugim pojedincima, zakinuti smo za informacije i ne sudjelujemo u donošenju odluka pa je osnivanje ove Udruge bila nužnost u zaštiti ove grane gospodarstva – rečeno je na osnivačkoj Skupštini udruge profesionalnih ribara „Naše more“ koja se održala ovog četvrtka u Kaštelima.

Udruga „Naše more“ okupila je na samom osnivanju šezdesetak ribara s područja Dalmacije i to iz pet županija, a zaštita prava profesionalnih ribara glavni joj je zadatak. Za predsjednika Udruge izabran je Antun Frančić – Franko iz Kaštel Kambelovca, a dopredsjednika Karlo Magić s Pašmana.

Traže smjenu odgovornih i suradnju

Sa Skupštine će u resorno Ministarstvo biti upućen zahtjev da se ukine odluka o zabrani ribolova potegačom u ovom razdoblju, da se zakoni i pravilnici ne mogu donositi bez da se s istima upoznaju ribari, ali upućen je i zahtjev za smjenom odgovornih, a među njima predsjednika županijskih cehova Ante Fabjanića te državnog tajnika Tonča Božanića.

Ovi zaključci doneseni su zbog brojnih problema koje su i na ovoj Skupštini iznijeli ribari, a među njima svakako je zaštita tradicionalnih alata, ali i vremenski termini ribolova kao i svrha plaćanja komorskog doprinosa.

- Iako već godinama plaćam komorski doprinos, nikada mi nijedna informacija ili dokument nije stigao na kućnu adresu, unatoč što svaka tri mjeseca uredno uplaćujem po 380 kuna doprinosa pa me zanima koja je njegova svrha – pitao je kaštelanski ribar Šime Šarac, čime je ponukao pojedince da zatraže bojkot plaćanja istog.

Viški ribar Damir Karuza ukazao je kako nadležni ne uvažavaju mišljenja ribara s terena iznoseći primjer Višana koji jedini love jastoge.

- Tražili smo da se vrijeme za lov na jastoge pomakne deset dana ranije u svibnju, a skrati vrijeme u rujnu jer tada ženke nose jajašca, ali nas niko ne sluša, što je apsurdno – ogorčen je Karuza.

I Europa štiti tradicionalne alate

Da nadležni donose odluke po nekim nedefiniranim načinima složili su se svi prisutni, a jedan od primjera je i nedavno, kako su rekli ribari, preko noći donesena zabrana ribolova šabakunom – mrežom potegačom, koja je na snazi od 15. travnja do 15. lipnja, bez da su o tome upoznali ribare.
Da odluke donose pojedinci bez stručnog uporišta, složio se i stručnjak s područja ribarstva Alen Soldo, kojeg su ribari proglasili „zbog znanja i zvanja“, počasnim članom Udruge.

- Da je sustav ribarstva kako treba mi danas ne bi bili ovdje. Iako se godinama upozorava da sustav ne radi kako treba, ništa se nije promijenilo. Iako se dokazalo da određeni alati ne djeluju na morskom dnu kako to neki žele predstaviti, ništa se ne mijenja. Unatoč što se želi stvoriti dojam kako ćemo se pri ulasku u EU morati riješiti nekih tradicionalnih alata, to nije točno. EU preporučuje da države Mediterana donesu gospodarske planove kojima će zaštiti tradiciju u ribarstvu. Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme jer sve što regulirate ove godine pratit će vas slijedećih godina – kazao je Soldo.

Milan Zalović, ribar-tunjar osvrnuo se i na odluke vezane uz ovu vrstu ribolove te prozvao nadležne za pogodovanje uzgajalištima tuna, njihovim menadžerima i vlasnicima, među kojima se čulo i ime Mira Kučića iz Gospodarske komore.

Osnivačkoj Skupštini nazočili su u ime županije Splitsko – dalmatinske pročelnik za gospodarstvo Ivan Udovičić te ispred grada Kaštela zamjenik gradonačelnika Marinko Kovačev, koji su dali podršku osnivanju Udruge i njenom daljnjem radu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (31)

 • (Gost)

  ribari su u proslosti bili siromasni i jednostavni ljudi,tezaci,ali su u zadnje vrime neki od njih visoko poletili-pa se sad boje da ne tresnu od pod,jer stara je poslovica KO VISOKO LETI ,NISKO PADA.....

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ja sam supruga jednog od ovih ribara i ne znam di su oni to poletili.da ja nisam zaposlena i nemam solidnu plaću ne znam od čega bi moja obitelj životarila,kamoli letila...

  oko 8 godina prije
 • Bravo ribari (Gost)

  Bravo ribari.
  Što se tiče ugostitelja u HR nisu vam do kolina.
  Da su ugostitelji složni kao vi tada ne bi u Zagrebu donosili nebulozne zakone s kojima samo otežavaju i ovako tešku gospodarsku situaciju.

  oko 8 godina prije
 • bravo franko (Gost)

  pozdrav iz korčule , jakov

  oko 8 godina prije
 • 62 (Gost)

  po nama svi izgledaju ka ribari osim jednoga u odijelu... :grin :grin

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  moja puna podrška,čudim se da niste i prije ..a gost 62 sigurno nezna šta je more i šta to veže ribare...

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  [QUOTE] ribari su u proslosti bili siromasni i jednostavni ljudi,tezaci, [/QUOTE]

  Pogledaj malo šta si napisa

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Sva podrška ribarima i sretno !

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  bez bogata ribara i seljaka nema bogate Države!!!!

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  pogledaj ti sta si napisa .....ima ribara postenih,ali ima psovaca koji vridjaju Boga bez razloga,psovke koje se cuju dok idu i dok se vracaju sa mora su katastrofa,zasto im je Bog kriv kad ne uvate ribu.....pa ga psuju...

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ovi šta su u krupnom planu tu su najviše ribe povatali, nakesali se para i para, pogledajte im vozni park, a najglasniji su tu. e moji ribari, nema ni tu sriće, to će pogodovat pojedincima da dalje nesmetano grabe iz mora šakom i kapom. ne kažem da je to lak kruh, ali ovo je mazanje očiju..

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  pa najgora je kletva \"dabogda imao pa nemao\" a neki od njih se toga boje,da sve ono u cemu sad uzivaju -NESTANE .....!!!!

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  pozdravljamo ovu akciju ribara i dajemo punu podrsku novoj udruzi . zelimo srecu u buducem radu, jer bez ribara radnika nema ni dobre drzave... pozdrav iz Dubrovnika

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  bitno da franko vozi novu S klasu hahaha neka neka pozdrav sinu mu anti cajo drz se hahaha

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  evo su se ovi odozgara već pripali pa su poslali gospodarske inspekcije, traže in dlaku u jaju, a opet oni veliki će proć nekažnjeno, težak je to posal, ali sad ih je stislo tribat će sve prijavit, nije to lako, triba jude prijavit, a dosad su porez plaćali na likunicu ili su uvik u gubicima. Vidit ćemo dalje kako će se sad odvijat ribarsko porezni sustav.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  lako je bilo dok su mogli vodit \"bjedu\" na more i zajebavat ih,svi su im radnici bili na crno i izivljavali su se na njima urlali i bacali ih ponekad u more...zna onaj ko je tu na slici na koga se ovo odnosi,ali svemu dodje kraj....

  oko 8 godina prije
 • (optimist)

  bija bi gust i tebe zaitit u more cini mi se ...sta si ti ?proleter? :grin

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  sica li se ko od vas ili vasi oceva panonskoga ribara LALE ....onako pijanoga,popisanoga od drugi,ismijavanoga od veliki ribara....kuco svi... :grin :grin

  oko 8 godina prije
 • pula (Gost)

  podržavamo vas u svemu.ovi u zagrebu neka se zamisle zbog čega ste osnovali udrugu i neka se stide svojih djela kojima su doveli ribare na prosjački štap.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  pulanjinu,bice se i ti nemos vise daleko u more popisat ,a da sebe ne omokris..ajde poc lec..

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  franko je čovik poštenjačina i kad je počima nije ima ni za biciklu, a svojin radon i trudon zaslužija je i puno više od onog šta ima. samo naprid pozdrav

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  dubrovcanine ,koji je to postenjacina na slici... :grin :grin

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  lipi moj 244 ma kadomad su to dubrovcani bili ribari..

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  kakva udruga pa oni spijaju jedan drugog,pisu pisma inspekciji,a posli piju kavu skupa i prave se ludi... :eek

  oko 8 godina prije
 • xx (Gost)

  svi vi šta ovdje pišete nemate pojma o moru čast iznimkama,, da znate kakav je to težak posao ne bi vrijeđali ljude i najlakše je biti neradnik i drugoga blatiti triba prvo pomest isprid svojih vrata pa se onda drugome obračat.. puna podrška gospodinu franku koji je na težak i mukotrpan način stekao svoju imovinu a danas ga vi neradnici prozivate i komentirate šta on ima pa gospodo zavrnite rukave pa i vi imajte brodove i aute ,, najlakše je spavati do podne i neraditi ništa a stara je poslovica tko radi ne boji se gladi... pozdrav udruzi i presjedniku ,, korčulani... ribar jakov...

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ne govorite kontra franka i on i sinovi mu oduvik rade....sinovi su mu išli u osnovnu školu a išli su na ribe...i sad kad imaju love...pizdite kontra njih..dabogda još 100 puti imali voliko

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  protiv Francica niko nema sta rec,jedino ljubomorni kambelovski ribari jer ih je Franko satra i nadmasija,nije mu niti jedan kambelovski ribar do kolina...a pogotovo ovi sa slike sa crvenim obrazima...

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  umisto da se slozite da ulaskom hr u eu odbacite zakone o ribogojilistima koja ce zasrat i onecistit more o cemu vi svitu nepismeni ,jedan talijanski,spanjolski ,francuski brod ce vas usisati ....

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  problem je u tome sto mi hrvati nismo slozni nega pustamo da nam drugi kroje sudbinu. svaka cast ribarima sta su se udruzili,da smo svi takvi pazili bi ovi politicari koje bi zakone donosili i bojali se naroda,a ovako nas ko ovce sisaju!!!!!!!!!

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Franko i svi oni sa slike mogu bit ovo i ono ali nisu stekli u privatizaciji ni krađom .Lako je pljuvat i brojit im šolde znate li kako je napravit 7-8 miseci godišnje u brodu samo, bit tu .Ja sam ribar koji zna šta je to .

  oko 8 godina prije
 • VTP (Gost_9221)

  svaka cast!!! samo naprid!!!!

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara