Croatian English French German Italian Spanish

 
OSNOVANA UDRUGA NAŠE MORE
- Obrtnička komora i ceh ribara ne zastupaju naše interese, pravilnike i zakone donose pojedinci kako bi pogodovali drugim pojedincima, zakinuti smo za informacije i ne sudjelujemo u donošenju odluka pa je osnivanje ove Udruge bila nužnost u zaštiti ove grane gospodarstva – rečeno je na osnivačkoj Skupštini udruge profesionalnih ribara „Naše more“ koja se održala ovog četvrtka u Kaštelima.

Udruga „Naše more“ okupila je na samom osnivanju šezdesetak ribara s područja Dalmacije i to iz pet županija, a zaštita prava profesionalnih ribara glavni joj je zadatak. Za predsjednika Udruge izabran je Antun Frančić – Franko iz Kaštel Kambelovca, a dopredsjednika Karlo Magić s Pašmana.

Traže smjenu odgovornih i suradnju

Sa Skupštine će u resorno Ministarstvo biti upućen zahtjev da se ukine odluka o zabrani ribolova potegačom u ovom razdoblju, da se zakoni i pravilnici ne mogu donositi bez da se s istima upoznaju ribari, ali upućen je i zahtjev za smjenom odgovornih, a među njima predsjednika županijskih cehova Ante Fabjanića te državnog tajnika Tonča Božanića.

Ovi zaključci doneseni su zbog brojnih problema koje su i na ovoj Skupštini iznijeli ribari, a među njima svakako je zaštita tradicionalnih alata, ali i vremenski termini ribolova kao i svrha plaćanja komorskog doprinosa.

- Iako već godinama plaćam komorski doprinos, nikada mi nijedna informacija ili dokument nije stigao na kućnu adresu, unatoč što svaka tri mjeseca uredno uplaćujem po 380 kuna doprinosa pa me zanima koja je njegova svrha – pitao je kaštelanski ribar Šime Šarac, čime je ponukao pojedince da zatraže bojkot plaćanja istog.

Viški ribar Damir Karuza ukazao je kako nadležni ne uvažavaju mišljenja ribara s terena iznoseći primjer Višana koji jedini love jastoge.

- Tražili smo da se vrijeme za lov na jastoge pomakne deset dana ranije u svibnju, a skrati vrijeme u rujnu jer tada ženke nose jajašca, ali nas niko ne sluša, što je apsurdno – ogorčen je Karuza.

I Europa štiti tradicionalne alate

Da nadležni donose odluke po nekim nedefiniranim načinima složili su se svi prisutni, a jedan od primjera je i nedavno, kako su rekli ribari, preko noći donesena zabrana ribolova šabakunom – mrežom potegačom, koja je na snazi od 15. travnja do 15. lipnja, bez da su o tome upoznali ribare.
Da odluke donose pojedinci bez stručnog uporišta, složio se i stručnjak s područja ribarstva Alen Soldo, kojeg su ribari proglasili „zbog znanja i zvanja“, počasnim članom Udruge.

- Da je sustav ribarstva kako treba mi danas ne bi bili ovdje. Iako se godinama upozorava da sustav ne radi kako treba, ništa se nije promijenilo. Iako se dokazalo da određeni alati ne djeluju na morskom dnu kako to neki žele predstaviti, ništa se ne mijenja. Unatoč što se želi stvoriti dojam kako ćemo se pri ulasku u EU morati riješiti nekih tradicionalnih alata, to nije točno. EU preporučuje da države Mediterana donesu gospodarske planove kojima će zaštiti tradiciju u ribarstvu. Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme jer sve što regulirate ove godine pratit će vas slijedećih godina – kazao je Soldo.

Milan Zalović, ribar-tunjar osvrnuo se i na odluke vezane uz ovu vrstu ribolove te prozvao nadležne za pogodovanje uzgajalištima tuna, njihovim menadžerima i vlasnicima, među kojima se čulo i ime Mira Kučića iz Gospodarske komore.

Osnivačkoj Skupštini nazočili su u ime županije Splitsko – dalmatinske pročelnik za gospodarstvo Ivan Udovičić te ispred grada Kaštela zamjenik gradonačelnika Marinko Kovačev, koji su dali podršku osnivanju Udruge i njenom daljnjem radu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (31)

Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara