U Brižinama će se urediti ribarska lučica sa servisnim sadržajima. Taj će se projekt omogućiti izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Kaštela koje su pokrenute prije dva mjeseca. Kako doznajemo u kaštelanskoj gradskoj upravi, uskoro bi se trebao organizirati još jedan sastanak s čelnicima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na kojem će se dogovoriti detaljni.

»Gradnja ribarske luke i mogućih servisnih sadržaja je izvrsna. U interesu Grada Kaštela je da se ta lokacija Brižina iskoristi za potrebe ribara te da se otvore nova radna mjesta«, ističe kaštelanski gradonačelnik Josip Berket.

Kako je Vjesnik već pisao, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Ministarstva mora, prometa i veza, Splitsko-dalmatinska županija će iz svog proračuna ove godine Gradu Komiži financijski pomoći u izradi idejnoga, glavnog i izvedbenog projekta ribarske luke i veletržnice ribe u tom viškom gradu. Grad Komiža je već izradio UPU, studiju valovanja i idejni projekt, a u postupku zadnje faze izrade je studija utjecaja na okoliš. U postupku je zahtjev za izdavanje koncesije prema Lučkoj Upravi Split te narudžba izrade glavnog projekta.

Ribarskom lukom u Komiži osigurat će se bolja učinkovitost ribolovne flote, veća sigurnost, uz smanjenje troškova poslovanja, te osigurati veća kvaliteta proizvoda. Prodaja i otprema ulova na organiziranom tržištu i u blizini mjesta ulova ima značajan utjecaj na isplativost ribolova, a ribarima umanjuje brigu zbog plasmana, cijene otkupa ulova ili daljnjeg transporta kupcu.

Opskrba pogonskim gorivom za ribarska plovila također je važna stavka koju rješava taj projekt. Projektom bi se sagledalo i moguća rješenja modela upravljanja lukom i veletržnicom, a temeljem pozitivnih talijanskih iskustava.

Program povećanja proizvodnje i potrošnje ribe, koji se temelji na rezultatima ispitivanja stanja prirodnih zaliha Jadranskog mora, također predviđa gradnju i modernizaciju ribolovne flote, osiguranje sigurnih pristaništa za brodove s pratećom logistikom i infrastrukturom te uspostavu organiziranog sustava sabiranja i trgovanja ribom. Prema njemu se još prije gotovo pola desetljeća trebalo osnovati osam proizvodnih veletržnica ribe u Puli, Rijeci, Zadru, Tribunju, Splitu, Komiži, Pločama i Umagu.

Grad Komiža projektu dokumentaciju za luku izrađuje u suradnji sa splitskom lučkom upravom. U županijskom prostornom planu stoji da se lučki prostor potreban za obavljanje djelatnosti iz sustava burze ribe razgraničava unutar luke otvorene za javni promet. Djelatnosti burze ribe obavljat će se u lukama otvorenima za javni promet u Splitu, Makarskoj, Postiri, Viri i Visu. Veletržnica ribom do sada na ovom području nije otvorena uglavnom zbog velikog otpora priobalnih i otočkih jedinica lokalne samouprave. Osim u Komiži, o gradnji burza ribe razmišljalo se i u Segetu pokraj Trogira te Vranjicu pored Solina.

Izvor: Vjesnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost)

  zanimalo bi nas po kojima su parametrima(morske milje,potrosnja goriva,ekolosko onisticenje mora,talijansko iskustvo itd..)brizine izabrane za ribarsko podrucje,tvrdimo samo radi preprodaje zemljista ,drugo,cudimo se znanju o morskom strujanju u zaljevu sto danas svaki hebeni turist zna,pa tako i mi.
  mesopromet je bia zlato prema danasnjim ribljim hovnima.... :grin

  oko 8 godina prije
 • y (Gost)

  bilo bi dobro kada bi netko nabroio kaštelansku ribarsku flotu (o kakim se to brodicama radi)

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  mesopromet i izljvanje krvi u more zlato prema ribarskim hovnima?
  kakav komentar...svaki puta kad se spojim na portal i krenem citat komentare nasih \"sugrađana\" ili \"suseljana\"(prikladnije je),uvijek se iznova šokiram odakle crpe inspiracije za tako gadljive komntare.O iskrivljavanju činjenica,percepciji stvarnosti i pravopisu također je suvišno govoriti.
  Uvijek mi je prva asocijacija vodokotlić i puštanje vode...

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  118 mudrace sa recepcije,ti nista o parametrima ili su u pitanju zamine teza PARA-metar pameti... :grin :grin

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara