HP ĆE SLATI UPOZORENJA GRAÐANIMA
- Tek četvrtina obiteljskih kuća u Kaštelima posjeduje zakonom obvezne kućne kovčežiće za dostavu pismenih pošiljki, koji bi omogućili bržu i jednostavniju uslugu – potužili su nam se pojedini kaštelanski poštari, a s njima su se složili i odgovorni u Hrvatskim poštama, nakon niza primjedbi građana na načine i rokove dostave pošiljaka.

Postojanje kućnih kovčežića ili kako ih se često naziva, kućnih poštanskih sandučića, propisano je Zakonom o pošti gdje u članku 47. stoji da je, između ostalih,  vlasnik stambene zgrade, stana ili obiteljske kuće obvezan na pogodnom mjestu u zgradi, koje nije više od prvog kata ili na ulazu u dvorište, postaviti kućne kovčežiće za uručenje pismovnih pošiljki.

Isto tako, u članku je predviđeno kako u slučaju da se kovčežići ne postave ili ne održavaju, pošta može vlasnike ili upravitelje pismenim putem upozoriti i odrediti rok za uklanjanje propusta. Ako se ni nakon pismenog upozorenja ništa ne poduzme, davatelj poštanskih usluga nije obvezan uručivati pošiljke.

Navedena pisana upozorenja u proteklih nekoliko godina povremeno su se slale građanima, ali nadležni u HP-u nisu poduzimali neke konkretnije korake kako bi u Kaštelima bilo što više kućnih kovčežića. Obavijesti o potrebi postavljanja i održavanja istih uskoro će ponovno biti odaslane na brojne kaštelanske adrese, a iz uprave HP-a u Splitu nadaju se da ih građani neće još jednom zanemariti.

Inače kućni kovčežići pogodni za dvorišta mogu se kupiti u svim većim prodajnim centrima, u pojedinim trgovinama alata i elektromaterijala te namještaja, kao i samim poštama te preko interneta. Uglavnom su napravljeni od čeličnog lima i cinka te aluminija, a srednja cijena kreće im se između 80 i 150 kuna.


KOMENTARI:

Stari Komentari (25)

 • (Gost)

  Kada će poštanski ured u Kaštel Štafiliću, početi raditi dvokratno, kako bi bio dostupan za pružanje usluge svim svojim korisnicima???

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  A ti isti poštari poštu ne stavljaju u kovčežiće koji postoje nego je ostavljaju svugdje. Da bi dostavili pismo iz K.Sućurca u K.Kambelovac treba im bar 7 dana i tako već godinama.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  neka posta podijeli mukte sanducice za postu,ionako zapolslenice koje rade u posti za nista ne dobivaju platu,pa neka njima odbije jedan misec od plate i kupe sanducice za svaku obitelj,...

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  a da Jaca donira sandučiće u ovoj godini recesije i onako njoj i njezinoj ekipi ide 70% ili da oni na farmi uzgoje golube pismonoše da bude neka korist od njih

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Radno vrijeme poštanskog ureda u Kaštel Lukšiću (pomoćna poslovnica caffe bar Skiper) od 12 - podne. Ako trebate preuzeti preporučenu pošiljku uzeti dan godišnjeg jer u posljepodnevnim satima ne rade. A kad i upiješ tamo nešto obavit, nisi siguran jesi li platia računa ili da oglas o svojim troškovim na radiu.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  pošta ui k. lukšiću slažem se s gostom 2.. bože sačuvaj....tu se nesto hitno triba poduzet....na tolikom području jedna jedina pošta koja radi do 7sati popodne..uzas

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  U svim gradovima u svijetu postoji glavna pošta na kojoj možež svoju preporučenu pošiljku podignuti u toku cjelog dana.
  Samo u našim Kaštelima postoji više glavnih poštanskih ureda koji rade samo kroz jutro.
  Gospoda iz Pošte (poštari) traže od svojih korisnika usluga da postave poštanski sandučić, kako bi njima ubrzali i olakšali rad u distribuciji pošiljaka.
  Vrlo mudru, kada će oni olakšati i ubrzati dostavljanje pošiljak svojim korisnicima, odnosno omogućiti da njihovi korisnici mogu predignuti preporučene pošiljke također brzo, bez uzimanja dana godišnjeg.
  Oni koji su davatelji usluge traže da se njihova prava poštuju, a da oni bez sankcija mogu kršiti prava svojih korisnika.
  Ovakvog ponašanja od strane HRVATSKE POŠTE I NJENIH ZAPOSLENIKA prema korisnicima usluga nema ni u najprimitivnijoj državi svijeta.
  Odličan primjer u kakvom sistemu živimo i kakvi kompetentni likovi upravljaju sa nama.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  tako je to od pamtivijeka.trebate iskoristitti dan godisnjeg.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  dobro je kad poštu ne nađeš u susidovin škovacama iako imaš sandučić oliti ga kovčežić.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ja iman poštanski sandučić :upset :roll

  oko 8 godina prije
 • marin (Gost)

  a ludog sela.pa zar nije normalno da svaka kuća ima poštanski sandučić.pa di vi živite.ima ih kupit za sto kuna u pošti i trajt će vam do života

  oko 8 godina prije
 • manda (Gost)

  a lip članak zbilja ,ja imam poštanski sandućić a moj poštar u Kaštel Starom fino frcne svu poštu nasrid dvorišta jerbo mu je problem sić s motora.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  poslat cu i ja upozorenje posti da postar napokon pocme ostavljat postu u postanskom sanducicu, a na po verandi, na zidicu itd

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  U pošti bi trebali voditi evidenciju o pošiljatelju. Naime, ako dođete na poštu da preuzmete preporučenu pošiljku izvan roka vam samo kažu pošiljka je vraćena, evidentiraju broj pošiljke, ali ne i pošiljatelja.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  a mogu li ga ja sam napravit :roll

  oko 8 godina prije
 • mala (Gost)

  ma o čem vi vodite brigu,a ne razmišljate kako da pošte počmu cijeli dan raditi,da mogu na miru platiti račune. od ponedjeljka pa do subote radim jutro,pošta u kaštel gomilici do,dva sata radi.....pa sad vi razmislite malo!!kako stići???

  oko 8 godina prije
 • nino (Gost)

  a kad če pošte početi cijeli dan raditi,nitko o tome ne govori,kome da se mi građani za to obratimo,,,i šaljemo dopise...

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Dobar si goste 177......slupaj sanducic od dasaka i napisi \" postanski sanducic\" (i problema nema).

  Problem je sa kucnim brojem... bb ????

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ja san u prizemlju i poštar mi sve ubaciva s motora kroz prozor, slobodno može tako i dalje :)

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  A je li van se ikad dogodilo da u pošti rade četiri šaltera, na tri nema ni čovika, a na četvrtome pedeset ljudi? Nisu mogli osposobit sve službenice da rade sve poslove?
  A normalno, triba završit tri fakulteta da bi se znala razlika između naplaćivanja računa i lipljenja markice na kuvertu.
  Triba ukinit poštu skroz. Nesposobni su. Ove privatne firme su puno učinkovitije, a na kraju te izađu i jeftinije.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Pošte su mogle donirat svakom kućanstvu sandučić, jer su ga dok su bile sa telekomunikacijama dobro naplatile kroz instaliranje telefona... ionako to služi njihovim raznosačima...

  oko 8 godina prije
 • baci poštu (Gost)

  mislim da nije stvar u poštarima (iako ih stvarno ima od onih skroz neljubaznih što bacajupoštu di stignu do onih šta su OK , koji nađu poneku lipu rič)
  problem je u samome sustavu..ka i svugdi.... pogledajte ostale velike firme sve polako tonu... upravo zbog velike mašinerije koja je obično na vodećim mjestima i nemaju pojma kako je na kraju puta, znaju samo za početak...a tu je moć i novac...
  na kraju puta je samo KRAJ...
  MORBIDNO ALI ISTINITO ZAR NE?

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  a sta ako je posiljka veca od otvora u sanducicu? e cemu sluzi sanducic? za racune?

  oko 8 godina prije
 • Nina (Gost)

  kad smo vec kod poste, dođem u stari platit racun u 18:40, i teta mi na salteru kaze: \"ne mozete to sad platit!\"
  pitam: \"zasto?\"
  \"jer smo zatvorile blagajnu!\" odgovori mi.
  \"pa do kad radite?\"
  \"do 7\"
  -i sta sad? I u toj jedinoj posti u Kastelima koja radi popodne triba valjda doc prije 4 ure ako mislis ista napravit!?!
  A dobro! :sigh

  oko 8 godina prije
 • tenktomek (Gost_4640)

  Ja sad procito vase komentare. Da je iko od vas radio. i probo radit ko postar drugcije bi prico. Za saltere ima nesto u tome al postare nedirajte. Procitajte pravilnik o dostavi posiljaka imate na netu. Necete znati sta ste procitali a znate pametovati. Pozdrav iz slavonije nije ni kod nas bolje. Vas postar(to nam pise na ledjima)

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara