KAŠTEL KAMBELOVAC - Od nekadašnjih desetak profesionalnih ribara u malom kaštelanskom naselju Kambelovcu, preostao je samo Tonči Radnić, koji je i sam bliže odluci o prestanku ribarenja nego proširenju toga posla. Vrlo je teško izići na kraj sa svim troškovima. Svake godine moram platiti registraciju i "škver" broda, zatim doprinose za mirovinsko i zdravstveno.  Prošle sam godine samo za brod platio 30 tisuća kuna  žali se Radnić i dodaje kako je nekad manjim brodom, od samo 13 metara, mogao mnogo više zaraditi.

Zbog toga i ne pomišlja na novi brod, nego popravlja pola stoljeća stari drveni brod Lica, dugačak 19 metara, koji je kupio prije 10 godina od Mirne iz Rovinja. Kad počne sezona, zapošljava osam radnika i lovi plivaricom od travnja do kraja listopada.

Prodaja je poseban problem jer nema organizirana otkupa ni ugovora. Privatni otkupljivači plaćaju sa zakašnjenjem i do dva mjeseca.

Od kada je iz Kaštelanskog zaljeva nestala srdela, sve je krenulo nizbrdo. Sjećam se noći kada smo lovili toliko srdela da nismo znali kamo ćemo s ribom  priča Radnić i objašnjava kako sada love oko Visa, Hvara i u Šoltanskom kanalu. Brod mu je privezan uz čiovsku obalu jer u Kambelovcu nema veza, a u ribarstvu je već 16 godina i, kako tvrdi, svake je godine ribarski život sve teži.

Izvor: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • Ante (Gost)

    Pozdrav starim ribarima

    oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara