UPITNA KOTLOVNICA, ALI I I JEDNOSMJENSKI RAD U BUDUĆNOSTI
Iako je projekt izgradnje osnovne škole u Kaštel Novom često prezentiran kao jedan od rijetkih u Kaštelima koji teče prema planu, trinaest mjeseci nakon postavljanja kamena temeljca nove škole ostaje ipak otvoreno pitanje hoće li djeca u školu ući početkom rujna 2011.

Problematična kotlovnica

Ovo pitanje Kaštelani ne postavljaju  zbog tijeka građevinskih radova koji su do sada bez zamjerki, odnosa izvođač, projektant i nadzorni organ ili zbog eventualnih problema proisteklih iz imovinsko-pravnih odnosa, već zbog činjenice da je školska dvorana predviđena za drugu fazu izgradnje. Ovaj podatak sam za sebe i ne bi bio posebno značajan da prostor za sistem grijanja, odnosno kotlovnica, nije vezana za samu dvoranu, a bez kotlovnice upitna je uporabna dozvola potrebna za početak rada.

Treba podsjetiti da je projekt škole težak oko 60 milijuna kuna, a najvećim dijelom ga financira Županija Splitsko-dalmatinska od decentraliziranih sredstava Ministarstva obrazovanja. Svoj obol dao je i Grad Kaštela koji je za novu školu ustupio zemljište od 14 tisuća metara četvornih te uložio nekoliko milijuna kuna za izradu dokumentacije te pomicanje bujice, a nije naplatio ni komunalne doprinose.


Polaganje kamena temeljca - svibanj 2009.

Svi obećavali sredstva za dvoranu

Izgradnja same dvorane koštala bi između 12 i 15 milijuna kuna koje su, prema nekim najavama, trebale biti osigurane iz resornog Ministarstva, a određeni dio sredstava za ovu svrhu, što se može pročitati na internetskim stranicama župana Ante Sanadera iz predizbornog vremena, osigurano je i kroz Program ravnomjernog razvoja SD županije. Iz predizbornog vremena potječe i izjava bivšeg gradonačelnika Ivana Udovičića

- Vjerujem kako ćemo u ove dvije godine paralelno s školom izgraditi i dvoranu, tako da će djeca prilikom polaska u novu školu imati na raspolaganju i najmoderniju školsku dvoranu – bile su Udovičićeve riječi pri čemu je nadodao kako će Grad nastojati u 2010. godini osigurati sredstva za tu namjenu.

Rezultat ovih predizbornih obećanja danas je još nevidljiv jer se dvorana ne gradi paralelno sa školskom zgradom, a nema ni sredstava  za njenu izgradnju. Ondašnji gradonačelnik nije u mogućnosti osigurati sredstva za ovu namjenu u gradskom proračunu jer ne obnaša funkciju prvog čovjeka grada. Nova gradska vlast obećanje o sredstvima iz proračuna nije niti dala pa se ne smatraju niti obveznima, a gradske financije su ionako na niskim granama.
Iako županijski pročelnik Zdravko Omrčen tvrdi da je i od novog gradonačelnika dobiveno obećanje o pomoći, gradonačelnik Josip Berket smatra da ne može biti govora o bilo kakvom odvajanju financijskih sredstava za ovu namjenu, već samo o pomoći u komunikaciji s Ministarstvom.

„Vodili smo računa da uporabna dozvola ne dođe u pitanje“

Na konkretna pitanja o dvorani i kotlovnici, upućena u Županiju, ni nakon mjesec dana nismo dobili tražene odgovore od nadležnog pročelnika Omrčena, koji nam je ipak u kratkom telefonskom razgovoru tek rekao kako nikakvih problema oko uporabne dozvole ne bi trebalo biti.
Da posebnih problema ne smije biti ustvrdio je i Ivan Udovičić na posljednjoj presici HDZ-a.

- Za dvoranu postoji glavni projekt i čim se osiguraju sredstva radovi odmah mogu započeti. Točno je da je objekt za grijanje smješten između škole i dvorane, ali može se izgraditi i neovisno o dvorani te će škola moći dobiti uporabnu dozvolu, a o tome smo vodili računa. Trudimo se uraditi sve da preko Ministarstva i Županije osiguramo sredstva i za izgradnju same dvorane – odgovorio je na novinarski upit Udovičić.


Maketa nove škole (dvorana u pozadini)

Jedna smjena – nemoguća ideja?

Od županijskog pročelnika nismo dobili niti odgovore zbog čega projekt moderne školske zgrade ne sadrži dovoljan broj učionica za rad u jednoj smjeni, što je intencija hrvatskog školstva u budućnosti. Škola će prema projektu imati 23 suvremene učionice s opremljenim pripadajućim kabinetima te niz drugih sadržaja, a bit će u potpunosti prilagođena djeci s poteškoćama u razvoju i invalidnim osobama te će prvi u Kaštelima imati i odjel za cjelodnevni boravak. Kako škola Bijaći danas ima 30 odjeljena, nastava u jednoj smjeni ni u novoj školi se neće moći organizirati.

No, očito je da ta činjenica ne uznemirava odgovorne jer ionako mnogi od njih ovu najavu smatraju neostvarivom i ekonomski neisplativom. Možda će isplativije jednog dana biti izgradnja još jedne škole, počevši od troškova za zemljište, projekte, dozvole i samu izgradnju. Ili možda, svakodnevnim rastom broja stanovnika na ovom području škola Bijaći za nekoliko desetaka godina ponovno vrati već tradicionalno održavanje nastave u tri smjene.


KOMENTARI:

Stari Komentari (39)

 • Ivan (Gost)

  sada razvija županijsko gospodarstvo.stop.odveja ga Ante.stop.
  Isti su lolek i bolek.nema stop.kraj.

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  Vi u Novome plačete za dvoranom i da nećete moć radit u jednojsmjeni?! Akad će u Lukšiću nadogradnja - o tome se govori sigurno pet ako ne i šest godina. Jer ta bi nadogradnja ukinula treću smjenu.

  oko 7 godina prije
 • političari-sramite se (Gost)

  uće u školu,ka i šta će dica ući u vrtić u štafiliću ove godine.najlakše je stavit kamen temeljac i naždrit se janjetine na domjencima i držat političke govore.sramite se,od raspada bivše države niste ništa napravili,ni školu ni vrtić,dvoranu u k.starom ste gradili 10 godina.

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  Biče mista u školama šta se bojite pa Berket je obeča 4 male škole koje su u planu,samo šta nije gotova projektna dokumentacija.Draga mi je ova izjava našeg gradonačelnika da on i grad nenamjeravaju pomoč da ova škola šta prije bude gotova.Vrime je za bolje nepomaže izgradnju škole zajeba je svojom bahatošču dovršetak vrtiča sve lipše od lipšega.Mi u Štafiliču i Novom smo ogorčeni ovakvim ponašanjem i bahatošču prema jednom djelu Kaštela.Glasač sam SDP radi onih koji slipo brane Berketa i uporno mu traže alibi u bivšoj vlasti.

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  Po kojim je to zemljišnim knjigama goste 178?
  Čije je zemljište općina donirala za izgradnju nove školske zgrade???

  oko 7 godina prije
 • ALi:BI ? (Gost)

  Da goste 95 a šta si mislija da gosp. Berket ima čarobni štapić? On bidan je tako dobričina da svakome obeča a šta češ dobri i oprosti i \"Najebu\" a tako mu je suđeno.Možda mu je sad i krivo da je doša na krivo misto puno svega i svačega šta je tija dobija je itekako vruči kumpir.

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  Nemojte gradonačelniče svaljivat krivnju na drugoga. Opet je netko drugi kriv. Bit će krivo napravljen projekt. Neka ga Rejo ispravi kad mu je svaki projekt kriv.

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  od lokalni adezejac na postavjanju temejca jedan siguro ni jema osan razredi, a i to san puno reka :grin
  nima pinez niti za pošćeni projekat a atroke za provizijsko-peračko kradezejski.
  ne triba nan išćat krivca, zna se
  endem

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  najdrazi su mi ovi pizduni sta bi sve priko noci, bice bi berket sve triba napravit šta adz\'jski lupezi nisu u 19 godina vlasti, nebi to uspija ni obama! neponovija nam se adz\' ikad vise

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  Opet ovi bolesnici ADZ pa Adz zaboli me neka stvar za ADZ ali ovo danas isto ništa nštima stalno se traži alibi za nešto .Berketu sad nevalja šta se sada radi škola jer je neradi on nego vidi vraga Županija.Šta me briga ko je radi najvažnije je da škola napreduje i da se radi i nediljjom što na ovim prostorima nezamisljivo.A to jer se bekiju sviđa boja fasade škole je providno i on bi najviše volija da negdi zapne pa da stoji ka i vrtič onda bi bilo dobro.

  oko 7 godina prije
 • Mario (Gost)

  U prvom komentaru je sve reklo.

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  koliko glupi i drski politicari mogu podiliti ljude vidi se iz ovoga primjera skole ciji je pocetak gradnje \"otvorila\" jedna stranka i samo ona zna kako dovrsiti radove dok politicka druga opcija novaca nema ,pa shodno logici pere ruke ali i da ima para ne bi se \"dirala \" u nesto sta ona nije ni zapocela,mudro od obe nema sta.. znaci,tako one vide visestranacje na nas nacin ..ipak je to pomak.. :grin

  oko 7 godina prije
 • mozgoper2000 (Gost)

  da je hdz osta na vlasti ovo se ne bi dogodilo - zasto ?? zato sta je hdz na vlasti u zupaniji i u drzavi i onda bi bilo lupez lupeza pazi pa bi se \"stvorile pare\" za ovo sredit. a i sve mi se vise cini da je berket isti ka i hdz. samo pribacuje odgovornost ne pokazuje nikakvu brigu za ista u gradu - osin za marinu naravno - u svakon slucaju dragi moji sugradani, cini mi se da smo popusili. opet

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  da je Udovičić ostao bila bi i dvorana a ovako neka vam Beki gradi, ako bude imat vrimena između sređivanja papira za marinu i puta na selo.

  oko 7 godina prije
 • tre (Gost)

  molim odgovor jeli moguce jedno malo selo kod sirokok briga i to usumi dobilo vodu i nista nisu platili samoca placat sta potrose toje za svaku pohvau a mi u kastelima mozemo kao grad samo to sanjat pitamse sebe i vas gospodo doklemsmo dosli polo kastela nema vodu gdje mi zivimo

  oko 7 godina prije
 • obećanja,obećanja (Gost)

  :? :? :? :? :?

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  vrati se u široki pa ćeš imat vodu

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  bit će ta škola gotova ka i sva dica u vrtiću ove godine. ja san ovako svatija, ako moj mali ne bude primljen u vrtić, ja ću ga odvest šjor Berketu u općinu da ga čuva!!!!

  oko 7 godina prije
 • koji gadan projekt (Gost)

  škola izgleda ka zatvor ili u najbolju ruku kasarna

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  jeli se mogla škola projektirat na 2 poda a da se manje zemlje zaposesa a ne ka vojne kasarne nadugo i na široko

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  Hoće li se naći netko \"pametan\" (utjecajan) pa da napravi dvoranu na najboljem mistu za kaštelane, a to je u K.Lukšiću iza Tuđmanovog spomenika. Pozdrav iz K.Gomilice.

  oko 7 godina prije
 • koji gadan projekt (Gost)

  koji gadan projekt--

  zna li netko gdje se moze vidit idejni projekt škole.. i tko je projektirao?

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  naprid Beki

  oko 7 godina prije
 • nema dugoročnog planiranja (Gost)

  ne razumim zašto se nije, kad se već vidilo da nije dostatno, diglo i na školi i vrtiću još jedan kat?
  udupla bi se kapacitet, smanjili troškovi, i riješija problem za idućih desetak godina.
  ponašaju se ka bogatuni, koji od bisa ne znaju šta će sa pinezima!

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  škola je dobra samo teren za školu ka i teren za zgradu hvidre priko put nije poklonija grad nego vodovod

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  A vodovod je ka pošteno doša do te iste zemlje.

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  Bivši drugovi otuđili vlasniku, a novi drugovi nisu vratili već ponovno otuđili!
  Vodovod je samo iskoristio bivše i sadašnje drugove i zemlju zapocesa bez šolda!!!
  Nismo se pomakli dalje od drugova!

  oko 7 godina prije
 • partiznai su najjači. (Gost)

  samo jema bit da in je nestalo municije.

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  vodovod je svu zemlju kupija.ka i zemlju za kanal,trotoar od lukšiča do štafiliča,kao i svaku naknadu za uzurpaciju zemljišta.samo navedite kome je vodovod oduzeja bilo šta za razliku od aerodroma,jadra i sličnih.svak kome je prošla neka instalacija od strane vodovoda bija je zadovoljan.

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  ako je vodovod platija,a ja isto mislin da je kako se ne n apravi trotoar uz cestu zapadno od nevena jarca-famozni stupići nego se prekida trotoar

  oko 7 godina prije
 • Nadležnost! (Gost)

  Županija je odgovorna za sve. Ona je osnivač, vlasnik i investitor. Grad ima veliku MORALNU obvezu da pomogne u izgradnji. Ipak su to naša dica. Sve ostalo je priča da zavara raju.

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  Ali je vodovod ili netko drugi platija obitelji Katalinić zemlju?
  Bilo bi lijepo znati kada???

  oko 7 godina prije
 • te (Gost)

  za gosta 210 ja nisam iz sirokok toje samo jedan primjer kakose radi ali nazalost ti to nerazumis ili nces da svatis

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  neka berki da popis gradskog zemljišta pa će netko izgraditi vrtiče i male škole priko magistrale!!!!!!!!!!?????????????

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  osamdesetih su godima u inozemstvu (svedska i njemacka )na devedeset posto organiziranih okupljanja hrvata \"najglasniji\" bili ubaceni udbasi sa obiljezjima ustasva,dokumentirano i dozivljeno,u prvom redu da se hrvati kolektivno ocrne ,a pojedince, koji su to uocavali i pokusali ih raskrinkati ,ocrniti medju svojima da su izdajnici ,stoga mislim da se ovdje radi o istom scenariju iz istih kuhinja i polupraznih glava..zapravo, dobrotvorni su koncerti i koloristika djela unutarnji problema...izgleda da vecina opet mora u magarece klupe i ponovit razred jer nista nije naucila ...nase te noge ne gaze ali..

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  gornji post je namjerno napisan na manje zanimljiviju politicku reakciju o clanka o dobrotvornome konc.... :grin

  oko 7 godina prije
 • besida (Gost)

  draga gospodo stvarno bih vas molio da više ne tražite krivca jer sve što je današnji gradonaćelnik ,to neka bude njemu na čast i sramotu čuo sam svakakve laži ali ovakve još nisam od nikoga kao od berketa i što je najbitnije,to javno priko medija se neustručava izreči deziformacije nije dobro draga gospodo .vjeruj te mi ovdje samo vlada osobni interes ,ajme nama malima

  oko 7 godina prije
 • špiro grgurevic (Gost)

  kako je biti bez dvorane .hvala bogu ja imam dvoranu kod škole :grin :grin

  oko 7 godina prije
 • (Gost)

  Svima ovima koji su u izbornoj godini prisikli puste vrpce i položili kamene temeljce sad triba dat lopatu i neka rade priko lita. Ako je išta Berket napravija, baren ih je maka. Sad je i oni mali sdepejac počeja polagat kamene temeljce. majko moja koji svit.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara