hren
 
Sve državne službe na istom zadatkuZa sve nas koji radimo izravno ili posredno u bilo kojoj sferi turističkog prometa u Hrvatskoj nastupa svojevrsno opsadno stanje koje će u idućih nekoliko mjeseci tražiti od svih odgovornih maksimalno zalaganje i koncentraciju, kazao je ministar Božidar Kalmeta. Za sve nas koji radimo izravno ili posredno u bilo kojoj sferi turističkog prometa u Hrvatskoj nastupa svojevrsno opsadno stanje koje će u idućih nekoliko mjeseci tražiti od svih odgovornih maksimalno zalaganje i koncentraciju.

Jedini cilj Hrvatske u turizmu jest imati zadovoljnog gosta koji će se na svom odmoru osjećati sigurno i zbog toga cilja nećemo dopustiti nikakva iznenađenja koja bi uspješnost ovogodišnje turističke sezone dovela u pitanje — kazao je ministar Božidar Kalmeta predsjedavajući sjednicom Povjerenstva za pripremu turističke sezone koja je održana u petak u Zadru.
Naglašavajući kako je već uskrsni turistički test dao za pravo svima koji vjeruju kako će ovogodišnja sezona donijeti za pet posto veći broj gostiju i deset posto više noćenja nego lani, Kalmeta je naglasio kako je na svim operativcima iz turizma kontinuirano pratiti stanje rezervacija i reagirati na sve moguće "rupe" u bookingu kako bi nam sezona kontinuirano trajala od travnja do kraja listopada što bi u konačnici trebalo donijeti i za deset posto bolje financijske učinke toga posla. Iznoseći rezultate turističkih posjeta u prva četiri mjeseca ove godine, ministar Kalmeta kazao je da Hrvatska nema razloga za strah od podbačaja, osobito u svjetlu činjenice da su i u okviru Povjerenstva za pripremu turističke sezone angažirane sve najvažnije državne službe koje u tom poslu sudjeluju, a koordiniraju je izravno čelnici čak 11 ministarstava.
Sve državne službe na istom zadatkuKako je uvodno kazao Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam, resorno Ministarstvo nizom aktivnosti i konkretnih prijedloga novih zakonskih rješenja pokušat će značajno pridonijeti suzbijanju sive ekonomije kod privatnih iznajmljivača te registraciji prometa u nautičkom čarteru gdje također vlada golemi nered i prikrivanje stvarnog turističkog prometa.
U dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede i najvećim hrvatskim proizvođačima, pokušava se naći najbolji načni za kvalitetan plasman hrvatskih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda na turističke trpeze ovog ljeta kako se ne bi događalo da, kako je kazao ministar Kalmeta, strancima koji nas posjete prodajemo uvezenu blitvu!
U segmentu prometne povezanosti kopna i otoka načinjen je niz kvalitetnih pomaka u pravcu boljeg povezivanja i većeg broja linija, kazao je Branko Bačić, državni tajnik za more, izvješćujući i o obnovljenoj floti Jadrolinije te o akcijama za stavljanje svih plovila u nautičkom čarteru pod hrvatsku zastavu. U tom pravcu bit će ove sezone angažirano 70 novih ljudi u lučkim kapetanijama priobalja. Najveći pomaci u infrastrukturi ove godine bit će vidljivi u cestovnom prometu gdje će se do kraja lipnja pustiti u promet 177 km autoceste od Bosiljeva do Splita te četiri kilometra autoceste od Rijeke do Rupe. Prema riječima Stanka Kovača, direktora Hrvatskih autocesta, u iduća dva mjeseca, ako vremenske prilike budu dopuštale, od Zagreba do Zadra bit će izgrađeno ukupno 254 km autoceste, od Zagreba do Pirovca vozit ćemo se sa 300 km autoceste, a od Zagreba do Splita sa 346 km najsuvremenijih prometnica. To će značajno pridonijeti kvalitetnijim i bržim dolascima europskih gostiju na našu obalu, a uz završetak 146 km moderne prometnice od Rijeke do Zagreba, čime će vožnja na toj relaciji trajati samo 1,15 sati, kako je kazao Zoran Klarić iz tvrtke Auto—cesta Rijeka—Zagreb, gosti će brzo i sigurno stizati na našu obalu. U željezničkom prometu najveće novosti su uvođenje nagibnog vlaka na relaciji od Zagreba do Splita već do kraja lipnja te krajem srpnja do Zadra i Šibenika čime će se ukupno dnevno tom vrstom prijevoza moći prebacivati 2000 putnika.
Kako je Hrvatska u svijetu promovirana kao jedna od najsigurnijih turističkih destinacija to će se Ministarstvo unutarnjih poslova koncentrirati na povećanje sigurnosti prometa na cesti, protočnost na graničnim prijelazima te smanjenje broja požara u sezoni. MUP je, kako je kazao ministar Marijan Mlinarić, dogovorio i niz zajedničkih akcija s Državnim inspektoratom radi kontrole iznajmljivanja na crno, rada stranaca bez dozvole te posebno iznajmljivanja kuća u vlasništvu stranih državljana.
Uz niz aktivnosti Hrvatske turističke zajednice na promidžbi hrvatskog turizma u inozemstvu te brojnim akcijama na uređenju i čišćenju okoliša u sklopu akcije "Volim Hrvatsku", kako je kazao Stipe Maleš, zamjenik direktora HTZ-a, Hrvatska ima puno razloga za očekivanje devet milijuna gostiju u ovoj godini čime bi ostvarila 48 milijuna turističkih noćenja i zabilježila najbolju turističku sezonu u samostalnoj Hrvatskoj.

   

Vlakovi sa svih strana

U željezničkom prometu koji će od ovog ljeta brzim i modernim vlakovima povezivati Zagreb sa tri jadranska grada cijene prijevoza bit će vrlo primjerene kvaliteti usluge — kazao je Dražen Breglec, državni tajnik za promet, naglašavajući kako će cijena vozne karte od Zagreba do Splita za drugi razred iznositi 143 kune, dok će u prvom razredu ona biti 212 kuna po osobi, a povratna 228 kuna. Iz Češke, Slovačke te Srbije i Crne Gore ove godine će prvi put krenuti posebni turistički vlakovi u sezoni koji će tjedno prevoziti tisuće putnika prema Splitu.

Red u prostoru

Za kvalitetno odvijanje turističke sezone izuzetno je važno održavanje čistoće i reda u prostoru — kazala je Marina Matulović-Dropulić, ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja, pozivajući župane priobalnih županija da se sastanu s gradonačelnicima i načelnicima na svom području kako bi pravodobno donijeli odluku o zabrani izvođenja građevinskih radova u turističkoj sezoni, a istodobno bi se trebali angažirati i komunalni redari da na terenu kontroliraju provođenje tih odluka.
Prvi put od ove godine Hrvatska će početi rješavati i pitanje uređenja i saniranja čak 44 deponija u zemlji za što su sredstva osigurana, a u domeni ugostiteljstva obrtničke komore bi se trebale potruditi da na svom području osiguraju poštivanje reda i rad u skladu s propisima kako ovo ministarstvo ne bi ponovno moralo reagirati rušenjem. Ne želimo biti ministarstvo rušenja, ali red u prostoru mora se održavati i ta pravila moraju vrijediti za sve podjednako želimo li sačuvati prostor kao naš najvrjedniji turistički resurs — kazala je ministrica Dropulić.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij