NOVA RADNA MJESTA UZ CIJENU ZAGAÐENJA?
Usvajanje amandmana na predožene izmjene i dopune GUP-a te usvajanje ciljanih izmjena GUP-a, posebno dio koji se odnosi na područje od posebne namjene na Brižinama, izazvali su brojne rekcije, a među njima i kaštelanskog ogranka Hrvatskih laburista.

- Koliko smo shvatili  najzanimljivija rasprava se vodila oko zone posebne namjene na Brižinama, gdje je smješteno skladište goriva. Vijećnicima je  dostavljen prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama GUP-a  Kaštela u kojem je članak 29.  iz teksta GUP-a za ponovnu javnu raspravu dopunjen: iza riječi „skladište goriva“ dodaju se riječi „i vojna luka“, a dodaje se i stavak u kojem stoji: „U zoni posebne namjene – vojno skladište goriva „Brižine“ moguć je smještaj i drugih sadržaja i građevina od posebne važnosti za državu, u smislu sigurnosti opskrbe derivatima nafte i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Detaljni uvjeti smještaja odredit će se sukladno posebnim propisima.“

Također smo shvatili da ova dopuna nije bila predmet javne rasprave jer ju je trebalo izglasati  u kratkom roku . Smatramo da se poslije javne rasprave ne bi trebali dodavati bilo kakvi amandmani. Ti amandmani omogućavaju agenciji HANDA da prenamjeni zonu Brižine u naftni terminal, protiv čega se Laburisti, kao većina drugih stranaka i udruga iz Kaštela, protivi.

Smatramo da je vlast u Kaštelima trebala  ostati dosljedna prethodnim odlukama, jer ono što slijedi  moglo  bi dovesti do pojave novog zagađivača u Kaštelima.

Također nam je jasno da terminal znači i nova radna mjesta, ali zapitajmo se želimo li povećati zaposlenost uz cijenu zagađenja ili ćemo svi zajedno tražiti rješenja za povećavanje zaposlenosti građana Kaštela,uz razvoj djelatnosti koje nužno  ne nose  zagađenja u našem gradu – stoji u pismu kojeg je potpisao Jadran Periša.


KOMENTARI:

Stari Komentari (27)

 • (Gost_3642)

  S ovim amandmanima su omogućene dvije svinjarije: prva je naftni terminal, a kao drugo proizvodnja goriva od smeća koje će se onda ložiti u Cemexa, čime Cemex postaje naša spalionica otpada.
  GUP jednoglasno donešen.
  Blago nama.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4128)

  RDF nije gorivo koje se smatra da se dobiva iz obnovljivih izvora energije. Prema tome nikakva propiprema za cementare ne dolazi u obzir. Pozdravljamo odluku MORHA i HANDE da razmišljeju o obnovljivim izvorima energije. Uzevši u obzir lokaciju gdje jesu u obzir dolaze samo kolektori za prikupljanje sunčeve energije. A da ta energija ne bi propala dok ne bude trebala državi sa njome će se koristiti stanovnici Kaštela i to bezplatno. Ajmo malo okreniti pilu na svoku stranu. Bilo što drugo bilo bi rasipanje državnog novca uzalud.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1217)

  A da netko nije glasa za GUP onda bi ga Berket optužija da koči razvoj grada.
  Osnovno je pitanje zašto se ovo provlači mimo javne rasprave?
  A to znaju samo Berket i Radačić koji su i inicijatori ovoga članka.
  Najveću korist od izmjena GUP-a ima upravo Berket, šta za marinu šta za prenamjenu zemalja koje je pokupovao. A da bi to prošlo kao baketinu je plasirao \"odblokiranje grada\" i \"legalizaciju poslovnih subjekata\".
  Berket i njegovi koalicijski partneri imaju 15 ruku od 25. I mogu raditi što ih volja.
  A vas narode ko šiša!

  oko 6 godina prije
 • Peticija (Gost_9107)

  [URL=http://www.change.org/petitions/gradonaelniku-stop-naftnom-terminalu-na-briinama-katel-suurac]Peticija: klikni i potpiši peticiju STOP zagađivaćima kaštela[/URL]

  oko 6 godina prije
 • Gost_4128 (Gost_3553)

  Pozlatilo ti se mišljenje, i daj Bože da si u pravu, radi sviju nas., pogotovo radi rođene i nerođene dice.
  Ali - \"Bilo što drugo bilo bi rasipanje državnog novca uzalud. \" - zar naša svakodnevica, svih ovih godina nije, da gledamo kako se rasipa državni novac uzalud! Tj. u korist pojedinaca!

  oko 6 godina prije
 • stop politički kontroliranim udrugama (Gost_4143)

  uskoro se priprema peticija stop politički kontroliranim udrugama. nadam se da će je i bogdan pensa potpisati, ali i dalma luketin, ivn abućan, ....

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3546)

  Radačiću Radačiću za koga radiš javi se u HŽ

  oko 6 godina prije
 • 4182 - nisi u pravu (Gost_4379)

  4182 NIJE U PRAVU, nažalost. U obnovljive izvore energije spada biomasa, a u biomasu sve organsko, drvna sječka iz šuma, ali i drvnog građevinskog otpada, crkotine, kanalizacijski talog, biorazgradivi komunalni otpad, dakle smeće. Može se koristit za dobivanje plina, ali se uglavnom koristi za direktno loženje. Nije RDF, nije gov..., nego se pas... Pođi na stranice ministarstva gospodarstva

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4379)

  VIŠE O BIOMASI:[URL=http://oie.mingorp.hr/UserDocsImages/Biomasa%20prezentacija.pdf]Page Title[/URL]

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4379)

  BIOMASA, nije RDF nego ista stvar: [URL=http://www.eihp.hr/hrvatski/projekti/see_ener-supply/pdf/7_ener_supply_biomasa.pdf]Page Title[/URL]

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4128)

  Rdf sadrži plastiku i ne spada u obnovljive izvore energije. Ljudi iz Energetskog instituta Hrvoje Požar ne znaju što pišu. Komunalni otpad nije obnovljiv izvor energije.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4379)

  BIORAZGRADIVI komunalni otpad, dakle sve što sam i napisao, osim plastike. Kako bilo, evo jednog argumenta zašto ne želimo nikakva nova zagađenja: 50% DJECE OBOLJELE OD KARCINOMA U CIJELOJ HRVATSKOJ JE IZ SPLITA; SOLINA I KAŠTELA!
  Poslušaj Dr. Biočića, dječjeg kirurga i bivšeg ravnatelja KBC Firule:

  [URL=http://www.youtube.com/watch?v=WonYSaiOpWE]KARCINOM KOD DJECE[/URL]

  oko 6 godina prije
 • srednja cesta (Gost_4243)

  Nitko ne piše o gluposti izgradnje srednje ceste PREKO VODOVODA.

  Da bi se \"uštedilo\" za kupnju zemljišta napravit će se glupost da se gradi preko magistralnog vodovoda, a do jučer se ZABRANJIVALO i prometovati preko njega radi sigurnosti. Bilo kakav kvar na vodovodu znači raskopavanje CIJELE prometnice u širini.

  Nadalje, NITKO NIJE NAPRAVIO prometnu i inženjersku studiju o izvedivosti s obzirom na vertikalne i horizontalne krivine! Osim toga ta trasa je NEFUNKCIONALNA jer prometnice služe da prikupe promet na jedan logičan način, a ne da cesta krivuda kako kome pojedinačno odgovara i gdje ima mjesta jer je ostali prostor uništen.

  Tko će meni platiti povećanu potrošnju benzine zbog ceste koja će ići gore-dolje i imati oštrije krivine koje će za posljedicu imati brzinu od 20 km na sat umjesto 50.

  Cesta će tu biti stotinama godina. Pretpostavlja se da je i današnja kaštelanska cesta na mjestu nekadašnje rimske ceste. Povećani trošak benzine, koja je sve skuplja, će pojesti ne samo jednu nego nekoliko cesta!

  Berket je jedna obična povoduša za nekim lobijima. Dođu mu neki privatnici bespravni graditelji \"ne možemo legalizirazi poslovne objekte\" i on ih uvrsti u građevinsku zonu, a što će grad zbog toga kasnije imati puste troškove koji se nikako neće moći pokriti njihovim komunalijama, a ni \"povećanom\" zaradom (koju će oni staviti u svoj džep, a porezi ionako 95% idu državi).

  Kada se to shvati do tada će do sada štićen koridor biti narušen novom izgradnjom i onda ćemo biti ni vamo ni tamo.
  Takvo je SRANJE napravila i Tončica Matijaca ukidanjem planske prometnice nasuprot Novog puta koji vodi iz središta K. Lukšića na sjever. Ta ulica je trebala proći pored sadašnjeg Studenca, njene kuće i kuće gdje sada živi Ronald Rejo. I umjesto da imamo normalno križanje i izlaz na magistralu, sada imamo ono staro križanje kod škole sa treptećim semaforom koji je postavljen da \"spasi\" što se spasiti dade. A ne može se spasiti ništa jer je GOVNO UVIJEK GOVNO.

  Zato postajemo sve više selo umjesto da postajemo sve više grad.
  Urbanizam u 70-tim godinama je bio na europskom nivou i one zamisli u doba općine Split bi nas dovele do toga da stvarno sličimo na europski grad, a od tada usvajanjem GUP-a 1992. je sve krenulo NIZBRDO. Svaka sljedeća izmjena GUP-a nas vodi do toga da je Lećevica, Prgomet ... logičnije riješena nego Kaštela.

  JADNA NAŠA KAŠTELA!
  Vode ih sami hoštapleri.

  Je li taj Berket IKOGA pitao za mišljenje o tome. Je li se savjetovao sa Rejom, i ostalim pustim inženjerima u gradskoj upravi.
  Berlengiju je jedino na pameti da digne lovu. Taj nema veze sa urbanizmom. On napiše i nacrta ono što naručitelji žele bez pravog kriterija i nema muda i nema znanja unijeti struku u planove. Pročitajte odredbe GUP-a pa ćete vidjeti kakvih sve gluposti i nerazumljivih odredbi ima. Pa nije slučajno da se GUP evo po treći put mijenja - svako 3 godine - a piše da se donosi za srednjeročno razdoblje od 15-20 god. Znači da plan NE VALJA!

  Berketu nisi tu da služiš NEKIM građenima i NEKIM lobiojima nego u interesu SVIH GRAÐANA. Pa mogao si to do sada shvatiti. Ili nisi jer si priglup za to Ili nisi ni htio jer pogoduješ nekima na račun nas ostalih u većini što nije ništa drugo nego KORUPCIJA!

  VRATITE SREDNJU PROMETNICU POD HITNO NA STARO MJESTO DOK NIJE KASNO!!!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4128)

  Ma nisam ja za nikakve spalionice niti elektrane na biomasu. Jednostavno sam se htio našaliti sa ovim apsurdom od situacije u Kaštelima. Činjenica je da ni oni što pišu o obnovljivim izvorima energije neznaju što je to. Apsolutno protiv svega osim fotočelija.

  oko 6 godina prije
 • SREDNJA CESTA 2 (Gost_4243)

  Srednja cesta NIJE BILA NA JAVNOM UVIDU.
  Ovo je sve jedna VELIKA MUĆKA.
  Čekali su ZADNJI DAN ZA USVAJANJE i k tome im je išlo na ruku što je bio snijeg i poledica pa NITKO nije došao od GRAÐANA nego samo oni pozvani.
  A oni su vjećnici mučci koji su svi odreda digli ruke. A i da i nisu Berket bi svoju većinu imao, ali bi se bar čuo glas prosvjeda. Vidi se da ni vjećnici nemaju pojma za što dižu ruke. Brinu o Brižinama, a na mala vrata im se podvaljuje POVEĆANO ZAGAÐENJE AUTIMA !!!!!

  oko 6 godina prije
 • ULICE MOGA GRADA (Gost_6821)

  gostu 4243 : u potpunosti te podržavamo, svaka ti je na mjestu. BEZ SREDNJE PROMETNICE SMO JADNA SELENDRA, BEZ ŠUŠTA I GUŠTA I BEZ MOGUĆNOSTI DUGOROČNOG OSMIŠLJAVANJA RAZVOJA GRADA. Zanimljivo je da gdje je tončica matijaca stala, uz neznalačku podršku nadređenih, tu daleko gore i ubitačnije nastavlja berket i varnica. ona je sve svoje parcele i parcele svojih prijatelja proglasila građevnim, a berket pogoduje sebi i svojima i kapitalu i kapitalistima. urbanisti rade i precrtavaju kako im se reće, pa ono što su danas žustro zagovarali \"u ime struke\" sutra jadno mijenjaju. GDJE SU GENERALNE-GLAVNE PROMETNICE ZA SRCA SVAKOG MJESTA, GDJE JE ŠETNICA I BICIKLISTIČKA STAZA IZ (NE)IDEALNOG PLANA IZ 1992. ? GDJE SU IGRALIŠTA I PARKOVI,gdje su mjesta za škole, domove, crkve, vrtiće, javne zgrade? GDJE JE NESTALA GRANDIOZNA MARINA? POPAPAO BERKET I TONČICA...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4175)

  ma boze moj stase ovo dogada pa Berketa i ekipu treba istjerat iz opcine zabranit im svaki pristup i podhitno izbore sta ce oni odlucivat u ime svih nas svaka cast laburistima ostanite dosljedni pa dokle ce ta jadna kastela zagadivat pa toje strasno udruge i zitelji kastela treba se dici i blokirat sve cime se lopovi sluze dostaje

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1173)

  Ajmo učinit nešto,dajte kaštelani dignimo se svi na noge i spriječimo ovo!!!Ali nam Kaštela nisu i ovako dovoljno uništena.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4379)

  VAŽNO: ekipa iz Cemexa dolazi sutra u podne u Gradsku upravu u Kaštelima i zbog toga su sazvali sve vjećnike, a da bi nakon toga trebali u 13 h otići svi zajedno u Cemex. Na gradskom portalu nema obavjesti, Tema sastanka je ovo o čemu pričamo.

  oko 6 godina prije
 • 130 novih karcinoma u djece (Gost_6651)

  Tek sad sam vidio na facebook grupi iz govora Mihovila Biočića na sjednici Gradskog vijeća: u zadnjih 10 godina u Splitu, Solinu i Kaštelima 130 novih slučajeva karcinoma u djece. U isto vrijeme u Dubrovniku 0 (nula) slučajeva u djece, u Makarskoj 5. To je bez odraslih.
  Pa neka svi ovi koji brane spalionicu i napadaju aktiviste kao neradnike i budale to objasne roditeljima te djece !!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1960)

  Na području koje gravitira cementari i željezari, dakle, Split, Solin i Kaštela u posljednjih 10 godina zabilježeno je čak 130 slučajeva karcinoma kod djece. U Dubrovniku nula karcinoma u djece, u Makarskoj pet, u cijeloj Hrvatskoj još 260! To je samo za djecu, bez malignih oboljenja kod odraslih.

  Imaju li vijećnici djecu, ili i ona ulaze u stranačku stegu?

  Šta na ove podatke kaže župan Sanader?

  Hoće li podržati Bačića i Kosorku koji su dan nakon skupa u sućurcu dali suglasnost za spaljivanje?
  Ako se odreka Ive radi karijere hoće li i svojih sugrađana?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2098)

  U ZADNJIH 10 GODINA NA PREDJELU KAŠTELA; SPLITA ,SOLINA OBOLJELO OD KARCINOMA 150 DJECE!!!!!!!!!!! :? :? :? :? :? :? :? :?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3850)

  srednja cesto,trasa vodovoda je široka 10 metara,kroz cila kaštela..ima desetak kilometri dužine..metar kvadratni zemlje u toj zoni je oko 200 eura..računajmo ga po 100!!da ne bude prigovora..metar te trase bi danas košta 1000-2000 eura..ima 10 000 kvadrata buduće ceste..koja košta od 1000000,do 2000000 eura..samo zemlja..kvadrat asfalta je 200-300 kuna,ako se dobro radi i ako se uklanja crnica zemlja i više..nek je 200 kuna..opet dolazimo do još jedne cifre od 2000000 kuna, ovom prilikom,a bojim se da je s kopanjem i odvozom crnice i nasipanjem više tampona kvadrat doša i do 100 eura..a cifra samo za cestu,bez plaćanja zemlje na opet milijun eura..to je bez korupcije..i bez zamjene cijevi vodovoda,koju će tribat minjat jer je ka sito..imaš li 3 milijuna eura viška??zemlja na kojoj je vodovod je već plaćena!!!kvadrat betonskih kocki,(ili šesterokuta,je na malo u bricka,oko 80 kuna..+nule kvarat kubika dodje na sto..milijun kuna+nešto prijevoza..(grad kupi kamion i vozi netko iz komunalaca)..pored tog milijuna kuna za najviše milijun se da napravit cjevi za vodu,pocinčane s flandjama,i ispod PLOČNIKA iskopat-izbetonirat,kanal kojim sutra može proć i struja,i internet itd..ili plin..kanal,metar sirine za proć,visok ka čovik i s 5-6 polica.. a ne napravit,onakvu nakaradu ka na staroj kaštelanskoj,da cjevi idu ispod KOLNIKA..one šahte će propadat još 1000 godina..
  ako berket poželi dat 2 milijuna naših eura za kupovanje zemlje za srednju cestu,ja ću ga prvi tužit..jer tu zemlju ljudi neće želit prodat,pa će se uzimat silom,nekom dvor nekom dnevni boravak,itd..a tribala bi bit 50 metri od zemlje koju je država već platila!!!e sad moja srednja cesto,ako si sagradija govnaru na vodovodnoj cijevi,lipo bager,kamion,i vadi..a ima ih po kaštelima znam za neke..ako si sagradija garažu,na zemlji koja nije tvoja,isti poučak..na tih 10 metri će bit 2 trake po 3 metra ceste,(2.50+biciklističke 50cm)ostala 4 metra će bit trotoari..ali ne ka doli,2 trotoara po 2 metra,za aute,nego će bit s jedne strane 1 metar,da nemože auto,a mogu kolica,a s druge strane 3 metra da može i auto,i kolica,i da ispod mogu bit cijevi..i opet je trasa vodovoda..može ta cesta bit i asfaltirana,ali ja nebi volija da bude takva,i nadam se da nece,radi lezecih..lokalne ceste one u \"zonama 30\",svugdi po europi se rade slaganjem betonskih šesterokuta ili kvadrata/ploca..njima možeš vozit i 40,ali već 50 je neugodno za vožnju..i netribaju ležeći..a ne uništava aute..jedini problem takve ceste bi bija šta bi sav promet osim 37-me,sa stare ceste iša njome..jer na noj nebi bilo rupa-šahti..

  oko 6 godina prije
 • a moj buldogu buldožderu 3850 (Gost_4963)

  da se tebe pita nikad kaštila, trogir, split, zagreb, ljubljana, beć, pariz, london, new york, mexico, peking, moskva, vukovar, sisak , knin, čavoglave, kljaci, dugobabe, klis, solin,....ne bi ima nijednu pravilno i po zakonu uplanjenu ulicu...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6106)

  PRAVILNO i po ZAKONU UPLANJENU ulicu???????
  oće sunce past ako nije uplanjena po nekom suludom i neprovedivom zakonu??oće na svakoj ulici pisat uplanjena??kome??kome je to važno??neće teć voda njome,ka potokom, kad kiša padne ako je uplanjena??nije važno jel se cesta radi kompletna sa svom infrastrukturom,da ju se ne triba raskopavat svako 2 miseca,važno je da je PRAVILNO UPLANJENA???jadna ti majka kad si tako,\"pravilno i po zakonu\" ARGUMENTIRAN !!!! :roll

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6106)

  jel ovaj jadran periša ucjenjiv čovik ili čist??ima li kakav kriminal iza sebe kojim ga naši udbaši mogu stavit u mali djep??ako ima sve govorancije i lipe riči u momentu kad se nešto važno odlučuje,padaju u vodu..izabrali smo berketa s marinom na crnjaka i sad su ga,vjerovatno time, uvatili za jaja dovest će nam novi černobil u kaštela!!!ja ozbiljno razmatram glasovanje za laburiste,na lesarov brk,jer jedini govori pošteno,šta je,i kako je..ali prije nego dam glas njemu,želim znat jel mu čovik kojem ovdi dajem glas ucjenjiv,ili ne..oće nas prodat ka berket..

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2336)

  cjevi od vodovoda i crne jame na njima su veliki problem!!nestane vode,sva govna popiju cijevi!!!onda bacaj klora,lopatama,a neznaš jel otrovniji klor ili fekalije u cijevima..pa se onda reče, kako su puste viroze liti, od kaštelanskog mora..a za trogirane i okručane se šuti..prave se ludi..a u njih ka i u kaštelana dobro povećan broj viroza liti,kad pada tlak u cijevima..njih truje blizina kaštelanskom zaljevu??a zna se da sve drugo puno više šteti kad padne imunitet..a imunitet najlakše pada otrovanim ljudima..netribaju nam lećevicu gradit!!brzo ćemo pocrkat i bez nje..

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara