KRATKI SPOJ U KOMUNIKACIJI S MEDIJIMA?
Da događanja u Kaštelima svoje mjesto u izvanlokalnim medijima najčešće nađu u nekom negativnom kontekstu, pokazalo se i tijekom srijede kada su brojni portali objavili kako kazalište „Mika Živković“ iz Retkovaca neće nastupiti na 2. Danima Kaštelanskog kazališta jer je to zabranila Crkva, no kako su nam kazali u Kaštelanskom kazalištu, takva informacija ne odgovara istini, a razlog zbog čega Retkovčani neće nastupiti pred kaštelanskom publikom financijske je naravi.

U svojim izjavama, prema pisanjima različitih medija, predsjednik retkovačkog kazališta Marko Sabljaković ustvrdio je da su od gradskih vlasti dobili obavijest kako ne mogu nastupiti sa svojom predstavom, koja nosi naziv „Kurve“ jer crkvene vlasti smatraju kako je to neprimjereno prostoru Pastoralnog centra u kojem se održavaju Dani Kaštelanskog kazališta.
Kako gradske vlasti ne sudjeluju u donošenju programa Dana Kaštelanskog kazališta, a u tome ne sudjeluje niti crkva, pokušali smo za pobliže objašnjenje pitati upravo Sabljakovića, no nije nam se javljao na pozive. Tek smo na facebook profilu kazališta Mika Živković našli obavijest novinarima i medijima.

- Molimo sve medije i novinare koji objavljuju vijest o tome da je izvedba predstave „Kurve“ zabranjena u Kaštelima, da ne koriste to u propagandu obračuna s Crkvom. Kazalištu "Mika Živković" nije namjera napadati i obračunavati se s kaštelanskim niti bilo kojim crkvenim vlastima nego je bitno pojasniti sadržaj istoimene predstave kako ne bi dolazili do sličnih situacija kao što je ova. S toga vas molimo da budete razumni i ne objavljujete vijesti koje će se tiču napada na Crkvu. Iskrena namjera je bila pojasniti o čemu predstava “Kurve“ govori i kojim je porukama protkana. Molimo za razumijevanje – napisali su Retkovčani, očito želeći naglasiti kako je nastao kratki spoj u komunikaciji s medijima.

Nekih predstava nema zbog budžeta

Da Crkva nema nikakvog utjecaja na program Dana Kaštelanskog kazališta pa stoga nije ni utjecala na neodržavanje predstave „Kurve“ potvrdio nam je i prvi čovjek Kaštelanskog kazališta Joško Grgin, koji nam je kazao kako s odgovornima u retkovačkom kazalištu nikada nije razgovarao na ovu temu.

- Na sastanku na kojem je naša kazališna komisija odredila koje će predstave biti u programu 2. Dana Kaštelanskog kazališta razgovarali smo i o predstavi „Kurve“, ali smo zaključili da ona ne uđe u program ovogodišnje manifestacije zbog troškova i cjelokupnog budžeta Dana Kaštelanskog kazališta.
Crkvu nismo niti upoznali s programom niti smatramo svojom obavezom to raditi bez obzira što oni "upravljaju" Pastoralnim centrom u Lukšiću. Vlasnik tog centra je Grad Kaštela, a projekt Dana Kaštelanskog kazališta je u gradu i prepoznat kao dobar i koristan, stoga ni ne vidimo potrebu za posebnim konzultacijama na tu temu. Isto tako, u ugovoru piše kako Grad Kaštela za vrijeme trajanja koncesije prostor može koristiti za svoje, ali i potrebe udruga. Iako smo nekada imali nesuglasica oko programa na relacij Crkva - Kazalište, siguran sam da crkva sa navedenim medijskim napisima nema nikakve veze.

Iako ove godine imamo odličan program žao mi je što mnogi u njemu nisu našli svoje mjesto. Za više kazališnih događanja u Kaštelima se i borimo tako da nam je slijedeći korak uspostava kazališne sezone koja bi trajala od jeseni do ljeta, odnosno, svake godine kulminirala bi Danima kazališta koje bi nastojali zadržati u svibnju – kazao je Grgin i napomenuo da bi teatar trebao biti onaj koji se bori za potpunu slobodu umjetničkog izražavanja čime se unapređuju međuljudski odnosi dok im ovakvi proizvoljni napisi u medijima nepopravljivo štete. Uostalom, to će pokazati i ovogodišnji Dani Kaštelanskog kazališta od kojih čitav prilog ide Udruzi obitelji i djece sa posebnim potrebama "Naša dica" za projekt uređenja "Male kuće".

Komentari (5)

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Zadnji komentari

i nije van žaj potrošit 100 kn u kafiću
zanima me šta poduzimate vi šta s kauča komentirate, imate li bolji prijedlog ili akciju....bravo za svaki humanitarni rad
Prethodnom komentatoeru:Ja sam rođen u Splitu a disi ti?U Kaštelima lil. si. vlaj ili Bosanac domaćih je jako malo.
Dobra ideja je da se nakači link s svim ulicama grada i da se crveno bojaju ulice di su radovi. Portal će bit posjećeniji a koristit će...
Šta je najveća tragedija nije to nikakva lova, samo je tribalo poslat bager i valjak iz komunalnog poduzeća da "kombinirka/bager, porav...
Oće, ali samo one na koje računaju kao rezervne, za proć kad se bude radilo sabirnu ulicu priko magistrale, koja se mora napravit jer n...
Kaštelanska kulturna jesen s učenim komentatorima.
govnjar si ti koji se sakriješ iza humanitarnih akcija.učinit dobro, ne znači da ti mora svak znat, ati ako si tija nešto reč onda rec...