hren
 
ZAGREB - Oko 600 tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca sutra (ponedjeljak) ponovno kreće na nastavu, a prvi put u školske klupe će sjesti oko 40 tisuća prvašića. Novu školsku godinu trebala bi obilježiti dva ambiciozna projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa: pokusna provedba Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS-a) u 49 osnovnih škola, te prva generacija gimnazijalaca koja će za četiri godine polagati državnu maturu.

To bi, uz početak provedbe Bolonjskog procesa na našim fakultetima od listopada, trebalo označiti svojevrsni zaokret u nastavnom procesu i moderniju, praktičniju te rasterećeniju školu, kako je to najavljivala ekipa ministra Dragana Primorca. Osobito se to odnosi na HNOS, koji bi se u svim osnovnim školama trebao uvesti školske godine 2006./2007., a kojemu je cilj učenike rasteretiti "bubanja" nepotrebnih, enciklopedijskih podataka te ih potaknuti na kreativnije načine sudjelovanja u nastavi i usvajanja znanja. Od ove školske godine trebala bi početi i izrada HNOS-a za srednje škole.

Državnu maturu za četiri će godine polagati učenici koji su ove godine upisali prvi razred gimnazije, a od iduće školske godine to će se odnositi i na učenike strukovnih škola. Državnu je maturu, kako su to pokazale ankete, podržalo čak 90 posto gimnazija i nastavničkog kadra. No, još su uvijek nejasne neke pojedinosti vezane uz njezinu provedbu.
— Iako se voditeljima projekta možda čini da vremena ima dovoljno, mi koji radimo u školama znamo kako brzo prolete te četiri godine. Još uvijek ne znamo kako će taj važan ispit konačno izgledati i hoće li zamijeniti razredbene ispite na fakultetima. Također, ne zna se koju će skupinu izbornih predmeta učenici polagati, uz obvezan hrvatski jezik, strani jezik i matematiku - upozorava Sanja Mudrić, predsjednica Velikog vijeća školskog sindikata Preporod.

Sindikalci su već upozorili i na brojne probleme s kojima počinje još jedna školska godina: rad škola u tri smjene, blokirani žiro-računi, potplaćeni nastavnici... Udžbeničku problematiku ministarstvo ove godine namjerava riješiti izmjenama zakona o udžbenicima, kojim bi se, među ostalim, smanjio broj paralelnih udžbenika po predmetu, a udžbenicima bi se produžio rok uporabe kako bi ih moglo koristiti više generacija.

Dodajmo da je ove školske godine okončan i moratorij na učenje novije hrvatske povijesti za djecu srpske nacionalnosti u Podunavlju. Prema dogovoru, svi će učenici u Hrvatskoj učiti istu povijest iz udžbenika koje je odobrilo hrvatsko Ministarstvo obrazovanja.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij