hren
 

Želeći se prisjetiti korijena hrvatske neovisnosti, u samoj kolijevci njezine samostalnosti - u krugu starohrvatske crkvice Svetog Jurja na Putalju na padinama Kozjaka iznad Kaštel Sućurca, u ponedjeljak, 8. listopada s početkom u 10 sati služena je svečana Sveta misa, koju je predvodio sućurački župnik dr. don Emanuel Petrov.

On je u propovijedi naglasio važnost vjernosti Savezu s Bogom: -Ne bojte se kad navale muke, kad navale križevi, raspeće i smrt. Isus se po Matejevom evanđelju izdiže iznad svih problema i poučava svoje učenike: blago siromasima duhom, blago ožalošćenima, blago krotkima, blago gladnima i žednima pravednosti, blago milosrdnima, blago čistima srcem, blago mirotvorcima, blago progonjenima zbog pravednosti. U svakoj riječi čovjek bi mogao pronaći sebe, ali nije lako podnijeti svu tu muku i teškoću dana i vremena, ali valja pogledati malo dalje, valja pogledati u ono što nam je Gospodin pripravio, a to je Kraljevstvo Nebesko, do kojega se dolazi trpeći sve ono što nam je Gospodin pripremio na zemlji. Kad bismo se svi pridržavali ovih riječi, zar ne bi bilo malo drugačije, u domovima, u župi, u narodu, u Domovini, zar ne bi cijeli naš narod krenuo prema boljem?

Kao narod smo često bili podvrgnuti podsmijehu, a treba biti svjestan kako je Božja riječ zadnja. Svoje ciljeve i svoje želje trebamo podvrgnuti Božjim ciljevima. Mi danas slavimo hrvatsku slobodu i hrvatsku neovisnost. Danas nam zato valja moliti: Oče nebeski, darovatelju svih dara, mi ti danas zahvaljujemo za svoju slobodnu Hrvatsku, za sve ljude koji su je izborili, daj njima mir i pokoj vječni, blagoslovi naš narod, blagoslovi ljude na vlasti, učini ih poslušnima tebi. Blagoslovi predsjednika države, predsjednika Sabora, saborske zastupnike, kao i lokalnu vlast.  Daj nam svima da se borimo za opće dobro, da se ne bojimo i ne strašimo, neka nas snaga tvoga duha prati Gospodine, da nastavimo Tvojim putem i da nastavimo slavnu prošlost naših predaka i praotaca, i da se uzdignemo na tom putu do Kraljevstva Nebeskog.

Proslavu Dana hrvatske neovisnosti na padinama Kozjaka, u čijem su srcu hrvatski vladari začeli hrvatsku državu, je organizirao Župni ured sv. Jurja iz Kaštel Sućurca. Nakon prigodne poruke sućuračkog župnika don Emanuela Petrova: "Zahvaljujemo Bogu na daru slobodne i neovisne Domovine i zavjetujemo se čuvati je za buduće naraštaje", okupljeni su pozdravili i Domovinu pjevajući  himnu "Lijepa naša".

Crkvu sv. Jurja na brežuljku Putalj, koju je obdario zemljišnim posjedima i kmetovima, te je darovao Splitskoj nadbiskupiji, dao je 839. Godine izgraditi knez Mislav, pobožan vladar koji je počeo graditi prve kulturne i crkvene zadužbine. O tome svjedoči darovnica njegova sina Trpimira, u kojoj se po prvi put spominje ime Hrvat, a čiji se prijepis čuva u Župnoj riznici. Iste 839. godine, nakon što je porazio Mlečane u pomorskoj bitci, knez Mislav je sklopio s njima mir kao prvi slobodni i samostalni vladar.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_5815)

    judi se moraju i te kako bojati..i te kako..prvo sebe a..onda drugih..sto..naravno..u propovijedi nije receno..jer..tko nam je kriv..mozda filipinci..iz devetoga stoljeca.. ;-)

    oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij