hren
 

ODRŽANA DVA RADNA SASTANKA
Nakon što se u medijima aktualiziralo pitanje budućeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Kaštel Sućurcu te nakon što je gradonačelnik Josip Berket na izložbi kiparske kolonije iznio mogućnost da jedna od skulptura nastala u koloniji ima funkciju tog spomenika, nakon godinu i pol od inicijative, sjelo se za zajednički stol i razgovaralo o željama i mogućnostima, ali bez nazočnosti medija i javnosti.

Prvi radni sastanak održan je u ponedjeljak, a njemu su nazočili predstavnici mjesnih odbora, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnik Berket sa suradnicima te predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica.

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Marinko Kovačev upoznao nazočne s inicijativom MO Kaštel Sućurac o postavljanju spomenika u tom mjestu te detaljima raspisanog i poništenog natječaja, otvorila se rasprava nakon koje je zaključeno da udruge roditelja poginulih branitelja odluče o mogućim spomenicima u svim Kaštelima.

Odluka na udrugama

- Udruge roditelja poginulih branitelja grada Kaštela odlučit će o tome treba li pored centralnog spomen obilježja na Malačkoj postavljati nove spomenike u svakom kaštelanskom mjestu ili možda samo spomen ploču s imenima poginulih branitelja po uzoru na Kambelovac i Lukšić. Grad Kaštela će podržati njihovu odluku, te u svakom slučaju nastaviti uređenje postojećeg spomen obilježja na Malačkoj. U raspravi je naglašeno kako je spomenik na Malački jedinstven, te da je uređenje potrebno privesti kraju, a veći problem je sanacija crkvice zbog vlage i vode koja prodire jer je od početka loše napravljena. Gradonačelnik Berket je potvrdio kako je to i nadalje zadatak Grada, a predsjednik Varnica se, uz ostalo oko uređenja spomen obilježja na Malačkoj, založio i za utvrđivanje protokola obilježavanja prigodnih blagdana.

Predsjednici obje kaštelanske udruge roditelja poginulih branitelja smatraju kako, pored spomen obilježja na Malačkoj ne bi trebali podizati nove spomenike u svakom mjestu jer ni postojeći nije do kraja uređen. Štoviše, taj prijedlog tumače kao svojevrsno dijeljenje branitelja što nikome ne bi trebao biti cilj. Predsjednik Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Kaštela i Kaštelanske zagore, Zvonimir Džolić mišljenja je kako su branitelji bili zajedno s jedinstvenim ciljem te da nema razloga ni sada ih razdvajati. Sličnog je stava i predsjednik Udruge poginulih branitelja Domovinskog rata Ljubo Duka. Zaključeno je da obje udruge održe sastanke i donesu konačnu odluku o ovoj temi – informacija je koja je nakon ovog sastanka objavljena na službenim stranicama Grada.

Različita interpretacija

Za razliku od ove informacije, novinarima su pojedini sudionici sastanka dali oprečne izjave o zaključcima, među njima bila je i ona o potpunom odustajanju od gradnje spomenika, ali i informacija kako je već dogovoreno postavljanje spomen ploča  u svim mjesnim odborima. Zbog činjenice da su sudionici sastanka novinarima pogrešno interpretirali donesene zaključje, upitna je gradonačelnikova odluka da se sastanak održava iza zatvorenih vrata, bez nazočnosti medija.

Sastanak i s kiparima

Dan nakon prvog sastanka gradonačelnik i njegov zamjenik razgovarali su s predstavnicima Muzeja grada Kaštela, MO Kaštel Sućurac i sudionika kiparske kolonije, a prema izvješću iz Grada dogovoreno je da se rasprava o prijedlozima za spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata organizira nakon što udruge roditelja poginulih branitelja donesu svoju odluku.

- Na početku sastanka sudionici su se suglasili kako ideja da jedna skulptura s kiparske kolonije bude dio spomen obilježja palim braniteljima u Sućurcu nije dobra jer su autori radili na sasvim drugu temu. Zbog toga je i objava te ideje bez prethodnog dogovora s autorima radova bila preuranjena. Radovi s kiparske kolonije postavit će se na posebno odabranim lokacijama kako bi uljepšali javne površine grada. Razgovaralo se i o temi poništenog natječaja za izbor rada za spomenik poginulim braniteljima u Sućurcu. Zamjenik Kovačev je pojasnio kako je služba nabave morala postupiti po Zakonu i poništiti natječaj jer ni jedan autor nije dostavio kompletnu dokumentaciju, koja se tražila u natječaju – objavljeno je na kastela.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost_3531)

  e kad je tako..problem je rijesen..oni ce platit.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6167)

  bravo kaštelani. sve ste doveli ured, imate para za bacanje pa sad možete dizat u svakon selu spomenike. nema veze ako se budu branitelji i njiove familije bunile da nemaju od čega živit i podizat dicu. imaju spomenike.

  oko 7 godina prije
 • sramotno politikanstvo (Gost_2176)

  sramotno je postavljati pitanje roditeljima poginulih žele li spomenik. Oni žele svoju dicu, ali ih nema, a što mi koji smo živi želimo. <br />Tri dinara više u đepu. Sramota je da kao društvo nismo jednoglasni da je potrebno odati poginulima počast. Više su oni zaslužili da se po njima nazove ulica ili trg nego političari.<br />Ne trebaju obitelji o tome odlučivati, jel treba postaviti ploču, spomenik ili imenovati ulicu nego vlast.<br />Zato se bira vlast da vlada, odlučuje, a ne lopticu prebacuje.<br />Neka je našim herojima vječna slava.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8145)

  kad se pocne razgovarat onda se kaže da je pola rješeno samo kad ovo procitam onda neznam jeli ovi traže oli biže od rješenja.znam jedino da se vako nije razmišljalo prije u ona stara partijska vrimena zato su sve i napravili

  oko 7 godina prije
 • branitelj (Gost_4198)

  zar nema vrhunski spomenik na malackoj posvecen svim poginulim braniteljima grada kastela i kastelanske zagore zasto bacati novce ko hoce pred lokalne izbore dobit politicke poene neka financira iz depa

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2146)

  steta sto nije osnovana jos koja udruga roditelja poginuli branitelja.ove dvije su malo

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2190)

  [quote name="Gost_4198"]zar nema vrhunski spomenik na malackoj posvecen svim poginulim braniteljima grada kastela i kastelanske zagore zasto bacati novce ko hoce pred lokalne izbore dobit politicke poene neka financira iz depa[/quote]<br />E, ali se ne zna koliko ih je odakle. Isto je i sa stanovima za žive. Npr, u Splitu braniteljima zgradili cili kvart de facto u centru, na Turskoj kuli, a sada je 80% tih stanova prodano!!! To znači da in nisu ni tribali, jer oni koji su ih dobili i nisu iz Splita. Isto vridi i za Kaštila.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8239)

  evo čitan: spomenik na malačkoj nije dovršen, crkva propušta vodu??!!??, u kaštelima nema njanci spomen ploča sa imenima i onda se pita roditelje sta ce se dalje!!??!! Svaka im čast za tragediju sta su podnili, ali da oni znaju sta triba ne bi ovo gori ni moga nabrojat. <br />E moji političari (i nezavisni)manipulatori! Je se znate lipo sitit roditelja kad Vam zatribaju. Pa nisu bidna dica poginila za roditelje već za cilo društvo, koje bi in i tribalo odati nekakvu počast. Bar je tako bilo zadnje 3000 godina.

  oko 7 godina prije
 • ajme meni (Gost_8239)

  i još nešto <br />nikome ne smeta ideja da se skoro kraj svakog kontenjera i po cilim kaštelima stave radovi sa kolonije (2 godine X 5 radova +slijedeće godine itd,), a smeta vam spomen na branitelje jer ka previše je skulptura. Ma kako može biti previše umjetnosti to mogu tvrditi samo teški nazadnjaci.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1106)

  [quote name="Gost_8239"]i još nešto <br />nikome ne smeta ideja da se skoro kraj svakog kontenjera i po cilim kaštelima stave radovi sa kolonije (2 godine X 5 radova +slijedeće godine itd,), a smeta vam spomen na branitelje jer ka previše je skulptura. Ma kako može biti previše umjetnosti to mogu tvrditi samo teški nazadnjaci.[/quote]<br />Previše je, brajo moj, previše. I zato svaka čast onima koji su 90-tih minirali spomenike, jer je, brate, te kulture bilo gadljibo puno i na svakon koraku. I hvala svim lokalnim i državnim vlastima koje su do danas mudro zapuštale preostale spomenike koje osloboditeljsko-barbarska ruka nije na vrime pravodobno srušila. Neka im je vječna slava! Evo lipoga primjera za mudru i promišljenu politiku te vrste:<br /><br />http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/711/

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3160)

  Koja jeftina priča za uzicarenje drzavnog novca u privatne džepove ,sreća pa nije prošla.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul