hren
 

PRVA INJEKCIJA
Više od 17 godina tvrtka za proizvodnju papira “Kaštelanka” iz Kaštel Sućurca jedna je od najperspektivnijih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s više od 50 zaposlenih. Najvažnija odlika je proizvodnja u njihovim pogonima, no tako uspješnog poslovanja zasigurno ne bi bilo bez županijskih kredita.

Potvrđuje nam to Ivica Močić koji je otprije 17 godina stopostotni vlasnik ove uspješne tvrtke. – Na tržištu smo prepoznati kao uspješni proizvođači papirnatih vrećica i vreća za cement. Recesiji unatoč, ne možemo se potužiti na poslovanje. No, da nije bilo ovih povoljnih kredita za poduzetnike koje daje Splitsko-dalmatinska županija, ne bismo mogli uspjeti – kaže Ivica Močić.

Ivan Udovičić: Ove godine izdvojili smo 15 milijuna kuna

Kako je već poznato, ova županija već dugi niz godina izdvaja značajna sredstva za kreditiranje malih i srednjih poduzetnika, pa će tako, unatoč skromnom proračunu, biti i ove godine - kaže Ivan Udovičić, pročelnik Županijskog upravnog odjela za gospodarstvo i europske integracije. - Ove godine izdvojili smo oko 15 milijuna kuna za subvencioniranje poduzetničkih kredita, s naglaskom na proizvodnju, jer proizvodnja je ono što pokreće gospodarstvo – kaže Udovičić.

- Koliki je interes za poduzetničke kredite najbolje potvrđuju brojke, jer su u proteklih deset godina, uz potporu Županije, realizirana 1292 kredita u vrijednosti od preko milijardu i 300 milijuna kuna uz nisku kamatnu stopu od četiri posto. Tako su, uz županijsku potporu, mnoge danas etablirane tvrtke izrasle u respektabilne gospodarske subjekte koji zapošljavaju tisuće djelatnika. Jedan od takvih je i Ivica Močić koji je do prvoga županijskog kredita došao krajem devedesetih uz tadašnju kamatnu stopu od sedam posto sa subvencijom Županije od dva posto. – U banci ovakav kredit nikada ne bih dobio, čak ni “papirologija” nije prekomplicirana.

Jednostavno rečeno, ovo su najisplativiji krediti za poduzetnike kod nas – pojašnjava Močić. Nakon tog početnog kredita, koji mu je bio i tekako dobra financijska injekcija, Močić je nedavno uzeo još jedan kredit, od 400 tisuća eura. Do toga ne bi došlo da nije, naglašava on, vrijednih županijskih službenika: - Mnogi se tuže na birokraciju, na lijene službenike, ali dopsutite mi da ovom prilikom javno pohvalim Anđelka Katavića u Splitsko-dalmtinskoj županiji, jer zahvaljujući njegovoj ljubaznosti, upornosti i velikom interesu ja sam došao do kredita. On je taj koji me potiče, najavljuje nove programe, seminare... Ma, jednostavno je čovjek kakvoga bi svatko poželio kao radnika – pun je riječi hvale Močić.

‘Sretan sam u pogonu, kad vidim da proizvodimo...’

Drugi kredit koji je podigao uz kamatnu stopu od šest posto, koji Županija subvencionira sa dva posto, omogućio mu je modernizaciju proizvodnje, a sve je dužan vratiti za deset godina. – Sretan sam kada sam u pogonu, sretan sam kada vidim da proizvodimo, kada imamo tržište, jer gdje nema proizvodnje, nema ni razvitka. Možda sam i ja mogao kupiti papirnate vrećice u Italiji, preprodati ih kod nas i tako zaraditi, ali ne, opredijelio sam se za proizvodnju – govori Močić.

Planira se prijaviti i za financiranje iz europskih fondova, za što valja pripremiti opsežnu “papirologiju”. Jedna od sljedećih njegovih velikih investicija jest stroj za izradu velikih papirnatih vreća za šoping. - Moram na kraju reći kako je nas poduzetnike ova prošla godina gotovo uništila. Velika su izdvajanja, teško je sve to pokriti i istodobno sačuvati sva radna mjesta. Srećom, mi smo uspjeli, 52 radnika su u našoj tvrtki, a s ovim županijskim kreditima s razlogom vidim svjetlo na kraju tunela – iskreno će Močić.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (28)

 • (Gost_2312)

  kako ti meni..tako ja tebi.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_234)

  [quote name="Gost_2312"]kako ti meni..tako ja tebi.. ;-)[/quote]<br />upravo tako

  oko 7 godina prije
 • Ovo je perverzija (Gost_1103)

  Počela je izborna kampanja, zar ne? Ovaj naručeni članak u službi je te katastrofalne politike koja se vodi.<br />Ja osobno imam iskustvo vezano za ovu temu. Prije nekoliko godina napravio sam elektronsku burzu rada na koju se posloprimci prijavljuju najbržim mogućim putem, a to je mobitel. Poslodavci za trenutak mogu pronaći djelatnika koji im treba.<br />Da ne bi ovo bilo na osobnom nivou i da ne bi izgledalo pretenciozno, reći ću i to da sam za taj servis dobio brončanu ARCU na međunarodnom sajmu inovacija. Dakle, netko kompetentan je ocijenio tu burzu rada kao dobru.<br />Nastavak u sljedećem postu: <br />Vlado Škopljanac

  oko 7 godina prije
 • Ovo je perverzija (Gost_1103)

  U dva navrata sam o mogućnosti dobivanja kredita ( u sitnom iznosu do 20 000 e) razgovarao sa gospodinom Udovičićem (neka ovo negira ako nije točno). Ta sredstva sam želio upotrebiti u svrhu marketinga i usavršavanja projekta.<br /><br />U oba navrata sam dobio odgovor: "vidit ćemo". <br />Znate li koliki sam kredit dobio? NULA bodova!<br />I sad kad je počela ova gadljiva kampanja, sad se netko sjetio kako bez Udovičiće ne bi bilo uspješnih tvrtki. U državi u kojoj je potonulo 80% gospodarstva, samo je pročelnik za gospodarstvo splitsko-dalmatinske županije spasitelj svijeta.<br />Pozivam da se jave svi kojima je gospodin Udovičić osigurao povoljne kredite iz županije!<br />Vlado Škopljanac

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4073)

  Vlado ne pituraji<br />Kredit obobravaju banke i odlučuju o kvaliteti projekta i jamstvima a žuipanija plaća dio kamata. Tebao si uvjeriti banke u svoj projekt i dati dobra jamstva za povrat kredita. <br />Ti si eto nešto smislio i sad ti treba banka dat kredit za marketing? Pa ti je Udovičić kriv. Ma daj.

  oko 7 godina prije
 • timotije (Gost_8216)

  [quote name="Gost_1103"]U dva navrata sam o mogućnosti dobivanja kredita ( u sitnom iznosu do 20 000 e) razgovarao sa gospodinom Udovičićem (neka ovo negira ako nije točno). Ta sredstva sam želio upotrebiti u svrhu marketinga i usavršavanja projekta.<br /><br />U oba navrata sam dobio odgovor: "vidit ćemo". <br />Znate li koliki sam kredit dobio? NULA bodova!<br />I sad kad je počela ova gadljiva kampanja, sad se netko sjetio kako bez Udovičiće ne bi bilo uspješnih tvrtki. U državi u kojoj je potonulo 80% gospodarstva, samo je pročelnik za gospodarstvo splitsko-dalmatinske županije spasitelj svijeta.<br />Pozivam da se jave svi kojima je gospodin Udovičić osigurao povoljne kredite iz županije!<br />Vlado Škopljanac[/quote]<br />Treba pošteno reći da kapetan Berket ima dva kredita koja je dobio preko županije, jedan za marinu a drugi za čarter kompaniju. <br />Sve je to za nas i našu dicu, Punim jedrima kapetane moj

  oko 7 godina prije
 • Goste 4073 (Gost_1103)

  da bi razgovarao sa bankama trebao je razuman odgovor iz Županije. Mogao sam sve odraditi sa bankama i županija kaže"ne". dal bi tada vi uskočili u pomoć. Da je gospodin Udovičić imao namjeru pomoći pri ovom projektu on je to mogao. Nitko nije od njega tražio da odobri kredit ali razgovarao sam sa njim na tu temu i dobio "nikakav odgovor". Valjda ne mislite da sam toliko neuk da ne znam da kredite odobrava banka. Ako je to tako kako vi kažete onda čemu županijski pročelnik za gospodarstvo. "Ja sam , eto nešto smislio". Smislio sam i napravio. To su potvrdili kompetentni. U čemu je problem?<br />kad netko želi pomoći onda nađe načina da to uradi. Ako ne želi pomoći nađe za to opravdanje.<br />Ipak razumijem Vas. Ne zamjeram vam. Predizborna kampanja je počela.<br />V.Š.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3234)

  vlade moj ko te šiša kad prije nisi bija istaknuti partiski fukcioner,takvi i njihovi su samo prominili bandire i opet jedni drugima pomažu,a mi ostali šta nam bog da

  oko 7 godina prije
 • (Gost_514)

  [quote name="Gost_4073"]Vlado ne pituraji<br />Kredit obobravaju banke i odlučuju o kvaliteti projekta i jamstvima a žuipanija plaća dio kamata. Tebao si uvjeriti banke u svoj projekt i dati dobra jamstva za povrat kredita. <br />Ti si eto nešto smislio i sad ti treba banka dat kredit za marketing? Pa ti je Udovičić kriv. Ma daj.[/quote]<br />Ako banke daju kredite koji je smisao ovog članka i veličanje pročelnika?

  oko 7 godina prije
 • goste 1103 (Gost_8216)

  Šta to znači razuman odgovor od županije. Da Udovičić trčkara po bankama ne bili naša neku koja će kreditirat tvoj marketing.<br />Ajde pitaj Berketa i Močića žašto su oni dobili kredit a ti nisi. <br />Ili ti ne valja projekt, ili jamstvo ili nikoga ne zpošljava, pa ti izaberi.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_514)

  [quote name="Gost_8216"]Šta to znači razuman odgovor od županije. Da Udovičić trčkara po bankama ne bili naša neku koja će kreditirat tvoj marketing.<br />Ajde pitaj Berketa i Močića žašto su oni dobili kredit a ti nisi. <br />Ili ti ne valja projekt, ili jamstvo ili nikoga ne zpošljava, pa ti izaberi.[/quote]<br />Ili nisi član niti donator jed(i)ne političke opcije u Županiji :)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2720)

  Bravo za gosp. Močića i pročelnika Udovičića a oni koji nisu dobili znači da ne ispunjavaju uvjete banke a ne županije,jednostavno

  oko 7 godina prije
 • (Gost_92)

  teško je danas u banci dobit kredit,a još teže ga vračati.je li u ovom slučaju županija kao jamac za kredit?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2312)

  a drug..sime luketin.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • timotije (Gost_8135)

  Ivan Udovičić,<br />pljunite me u facu ako taj zna što je efektivna kamatna stopa, a kamo li složeno ukamačivanje ili slično.<br />Ivan je dobar čovjek jer ga mi hranimo zadnjih 20 godina odnosno cijeli život.A ko ne bi bija dobar.<br /> :lol: <br />p.s.<br />ni netrebam pisat da je ovo pravi tiomotije a ne lažnjak ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4073)

  [quote name="Gost_8135"]Ivan Udovičić,<br />pljunite me u facu ako taj zna što je efektivna kamatna stopa, a kamo li složeno ukamačivanje ili slično.<br />Ivan je dobar čovjek jer ga mi hranimo zadnjih 20 godina odnosno cijeli život.A ko ne bi bija dobar.<br /> :lol: <br />p.s.<br />ni netrebam pisat da je ovo pravi tiomotije a ne lažnjak ;-)[/quote]<br />Šta misliš zna li kapetan šta je efektivna kamatna stopa i složeno ukamačivanje?

  oko 7 godina prije
 • milica iz novoga (Gost_8216)

  Kapetan zna šta su kamate

  oko 7 godina prije
 • milica iz Novega (Gost_2132)

  kapetan voli nas žene i mi volimo njega i to je dovoljno.<br /> :-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7165)

  Kakav plaćeni hadezeovski članak!<br />Poduzetnik Močić nekadašnjim istaknuti član Saveza komunista, omladinac."Poduzetništvo" započeo s vezama iz navedene prošlosti,"prišalta " se u Stranački HDZ i kupija u eri privatizacije pilanu za nekolicinu kunića.Kako drugi poduzetnici koji su sve stvorili isključivo svojim radom ,iz pepela i svojim novcem ,ne mogu dobiti kredit, odnosno za njega niti ne znaju, jer je samo za odabrane i podobne. <br />Hadezeovci su pali na niske grane kad im ovo služi promidžbi

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2312)

  7165..slusaj..pa nije on kriv..to sto radi..SK ili Skyfire su ih tako naucili..sve na daljinski..i to jos unda..zato..avangarda su i ostali..a ludi judi.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6475)

  Moj Gomilicanin, svaka ti cast.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8506)

  za gospu blaženu, meknit močića za reklamu poduzentništva, adeze uvik more past i šoto fece.<br />to ča je bija partijski kadar pa se prišalta u adeze, ajde, ajde, ka jedan je bija i je taki, samo ča je njemu oto bija neloš zamajac.<br />a najboje kaki je poduzetnik znadedu njegovi radnici, kolike jin daje plaće i koliko često. osvanija je i na listi porezni dužnikov<br />endem

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1234)

  Močića stavili ka primjer sposobnog i uspješnog poduzetnika. I u onom sistemu ima je dobre veze, u uvom još bolje. Da nije tako ne bi bilo ništa od njega. ima osiguranu prodaju vrića, a šta se sve događalo u njegovoj firmi. Red je da ljubi skute svakom HDZ-ovcu.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3163)

  stvarno jadno...veličaju pročelnika najgore Županije u Hrvatskoj

  oko 7 godina prije
 • stvarno degutantno (Gost_2752)

  članak je deguntantan i triba provjerit je li županija potpomagala slobodnu dalmaciju financijski. imam informacije da se neki mediji financiraju iz proračuna županije. a zašto ih županija financira vidimo iz ovog članka. ako je hdze vlasnik županije neka je onda i financira a ne, da mi punimo proračun a aoni ga jamljaju

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3279)

  I ono društvo je u njemu prepoznalo potencijal,te ga izabralo među rijetkima,da kao korisnik stipendije Titova fonda,upiše i završi studij.<br />To je bilo presudno,a sve ostalo je povjest!!!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6108)

  ha, ha,ha možda bude i prvi poduzetnik<br />grada kaštela

  oko 7 godina prije
 • (Gost_161)

  a di je plaća radnicima koji sve to omogućavaju gospodine Močić

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij