hren
 

REAKCIJE UDRUGE INVALIDA ZBOG DIZALA U KULI ĆIPIKO
Zaustavljanje radova na kuli Ćipiko, za koje je jedan od argumenata bio i izgradnja dizala koji predstavlja osnovu armirano-betonske ploče, naveli su Udrugu tjelesnih invalida Kaštela da reagiraju te medijima upute pismo u kojem navode svoje neslaganje činjenicom da dizalo, koje za invalide znači pristupačnost, može biti jedan od razloga zaustavljanja radova.

U pismu, kojeg je u ime članova Udruge, Portalu poslala Biserka Trebec, navodi se nekoliko članaka iz Zakona o graditeljstvu, Zakona o gradnji, Pravilnika o projektima potrebnim za osiguranjem pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom, kao i Nacionalna strategija, Zagrebačka deklaracija i  Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom, čija je Hravatska potpisnica.

- U svim navedenim dokumentima osobe s invaliditetom nisu više osobe drugog reda, već im se zakonom omogućava pravo na pristupačnost svim javnim objektima. Sve zakone i pravilnike radila je stuka i stučni timovi nadležnih službi, a predstavnici osoba s invaliditetom ili same osobe s invaliditetom su sudjelovali u izradi Strategije, Zagrebačke deklaracije i Konvencije UN – kaže se između ostalog u pismu, u kojem je navedeno i niz primjera kako su problemi pristupačnosti za invalidne osobe riješeni u nekim drugim gradovima ili državama, a među njima je i bazilika Sv. Petra u Rimu, u kojoj je za invalidne osobe uz stepenište ugrađen lift, kojim se dolazi do samog vrha.

- Jednom prilikom, Udrugu invalida kontaktirali su iz turističke agencije, jer su pripremali program putovanja kroz Hrvatsku za 120 osoba s invaliditetom iz Francuske. Kaštela su im bila zanimljiva te su željeli obići naše znamenitosti i ručati u Kaštelima. Međutim, u pripremanju programa dolaska neprestano smo nailazili na arhitektonske barijere i neprilagođenost javnih objekata. Dvorac Vitturi, u funkciji Turističke zajednice i Muzeja grada Kaštela nije prilagođena za osobe s invaliditetom, je konzervatori nisu dozvolili postavljanje skalamobila, a o liftu da ne govorimo. Uz dvorac Vitturi u našem gradu je niz neprilagođenih javnih objekata za osobe s invaliditetom, pa se s pravom pitamo koliko želimo biti grad prilagođen za osobe s invaliditetom, koliko se želimo turistički razvijati i da li želimo da dio naših građana i posjetitelja u našem gradu i dalje budu građani drugog reda– navode u Udruzi te se pitaju zašto se sputava izgradnja nečeg što je po mjeri čovjeka, odnosno prilagođeno invalidima prema Zakonu o pristupačnosti.


KOMENTARI:

Stari Komentari (44)

 • (Gost_2349)

  Ajmo nazad u XV.stoljece (onda nije bilo invalida ;-) )<br />Ali su bili konzervatori....Ufff !

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9872)

  Kula je vrijedna spomenička baština i nikakav lift u betonskim zidinama (na koje bi triba bit nataknut još i oni glavić) u njoj ne dolazi u obzir. Ćipiko mora ostati u izvornom obliku, a ukoliko bi hotel diskriminirao bilo koju skupinu građana, onda hotelu tamo nije mjesto. Dobar pokušaj ....

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3183)

  Nijedan zakon ne određuje da tu treba biti hotel, a kakvi su zahvati dopušteni na ovom važnom spomeniku kulture poprilično jasno određuje Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i pripadajući mu pravilnici.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4750)

  U svim svjetskim poznatim kulturnim spomenicima lift za invalide je obavezan. Ovo na znanje onima koji se nisu makli iz Kaštela.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4507)

  najdrazi su mi ovi sta su se 'makli' iz Kastela. Sve pusta pamet i dalekovidnost :o Upletanje priče o invalidima i liftu je u ovom slučaju čista demagogija. I kod Ćipika nije problem lift, problem je nadogradnja koja nema veze s mozgom.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2349)

  Goste 4507 !<br />Nisi ti kriv za svoju tupavu glavu (dalekovidnost).

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9178)

  U normalnin zemljama svaka javna ustanova,javni prijevoz,putevi,prilazi MORAJU biti prilagodeni invalidima,a kod nas im nije prilagodeno ama bas nista,pa je malo cudno sta su se sad sitili invalida,jer ipak je to prica za sebe.I da, netko ko se "maka" iz Kastela se ne moze nacudit koji lumini kupuju buseve sa tri skale koje je nornalni svit upravo radi invalida davno izbacio :sigh:

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4750)

  Mi šta smo se "makli" iz Kaštela pričamo o invalidima a ne o Čipiku.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4815)

  vi sta ste se 'makli'-bit ce na brod :lol:

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6209)

  a kako bi bilo..dva krsna momka..zaposliti..pa neka nose..gori.. doli i svi zadovoljni.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7567)

  U normalnom svijetu i za javni Wc toalet triba prilaz za invalide a da ne govorimo hoteli ambulante itd a na balkanu moze i tovar da se koristi u te svrhe

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2608)

  Kako su sve zakonske odredbe koje je navela Udruga, u ovom slučaju, apsolutno neprovedive jer bi tada bio prekršen Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, jedino je rješenje zabraniti rad hotela u kuli Ćipiko.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7144)

  [quote name="Gost_4750"]U svim svjetskim poznatim kulturnim spomenicima lift za invalide je obavezan. Ovo na znanje onima koji se nisu makli iz Kaštela.[/quote]<br />[quote name="Gost_4750"]Mi šta smo se "makli" iz Kaštela pričamo o invalidima a ne o Čipiku.[/quote]<br /><br />Oprostite šjor globetrotteru, mislija san da je tema: REAKCIJE UDRUGE INVALIDA ZBOG DIZALA U KULI ĆIPIKO.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4096)

  Kula MORA biti očuvana u izvornom obliku, a hotel NE MORA biti u njoj. Kupac očito nije računao da će se pravna država konačno probuditi iz dvadesetogodišnjeg dubokog sna.

  oko 7 godina prije
 • * (Gost_1876)

  Gost 4096 - Kula MORA biti očuvana u izvornom obliku, a hotel NE MORA biti u njoj. <br />A di ce Kastelani raditi? Tko ce investitoru vratiti novce za uloženo. Svaka investicija ima toliko kočnica da je to strašno i onda se bunimo na nezaposlenost i los standard.<br />Da sam na mistu investitora orocija bih novce na banku i zivija od kamate. Pa se j... vi i kula Cipiko i konzervatori.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3764)

  U kuli Ćipiko armiranobetonska konstrukcija nije napravljena zbog lifta nego zbog nakaradnog čardaka,jer sama kula statički može podnijeti dogradnju. <br />Ono što se tamo radi je sramota za Kaštela, i žalosno je da dio naših političara drži stranu nelegalnom graditelju i uzurpatoru pomorskog dobra koji svjesno krši zakon unatoč svim zabranama.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3120)

  [quote name="Gost_1876"]Gost 4096 - Kula MORA biti očuvana u izvornom obliku, a hotel NE MORA biti u njoj. <br />A di ce Kastelani raditi? Tko ce investitoru vratiti novce za uloženo. Svaka investicija ima toliko kočnica da je to strašno i onda se bunimo na nezaposlenost i los standard.<br />Da sam na mistu investitora orocija bih novce na banku i zivija od kamate. Pa se j... vi i kula Cipiko i konzervatori.[/quote]<br />Baš će kaštelani radit, tražit će se jeftinija radna snaga iz Slavonije i BiH ka i svugdi u sezonskom turizmu...<br />Di se to graditeljima vraća pineze za investicije u protupravnu izgradnju, još tribaju platit rušenje<br />Sve što je dosad napravija je u suprotnosti sa naputcima konzervatora: devastacija kule, protuzakonito nasipanje pomorskog dobra, zastrašujuće betonske zgradurine oko kule.<br />Triba je hotel gradit na pr. u Radunu i ne bi imao nikakvih problema.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_234)

  Nije uope sporno da se javne ustanove i infrastruktura moraju prilagoditi osobama s invaliditetom. žalosno je jedino što je ta priča jeftino bačena kao nekakav argument za bespravnu izgradnju i divljanje investitora na kuli iz 15.st.

  oko 7 godina prije
 • Pet (Gost_3376)

  Pa za Boga, gdje mi živimo!<br />Zar hendikepirane osobe nisu dovoljno kažnjeni da ih i mi trebamo kažnjavati.<br />Ispod svakog nivoa dostaojanstva se ponašamo.<br />Žalosno

  oko 7 godina prije
 • ISTINA O ĆIPIKU (Gost_5239)

  Pregled bibliografske jedinice broj: 291438<br />Zbornik radova<br /><br />Autori: Marasović, Katja; Vojnović, Ivo<br />Naslov: Istraživanje i prijedlog obnove kule Cippico u Kaštel Novome<br />( Research and renewal proposal of the Cippico castle in Kaštel Novi )<br />Izvornik: Dvorci i ljetnikovci, kultuno naslijeđe kao pokretač gospodarskog razvoja / Obad Šcitaroci, Mladen (ur.). - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet , 2006. 343-350.<br />Dio CC časopisa: NE

  oko 7 godina prije
 • ISTINA O ĆIPIKU (Gost_5239)

  Skup: Dvorci i ljetnikovci, kultuno naslijeđe kao pokretač gospodarskog razvoja<br />Mjesto i datum: Varaždin, 13-14.10.2006.<br />Ključne riječi: Kaštela, kula, Cippico, renesansa, utvrda<br />( Kaštela, tover, Cippico, renaissance, fortification )

  oko 7 godina prije
 • ISTINA O ĆIPIKU (Gost_5239)

  Sažetak: <br />Po uzoru na ostale kaštelanske posjednike, a za zaštitu težaka i posjeda od Turaka, Pavao Antun Cippico trogirski plemić, nećak Koriolana Cippica, 1512. godine gradi svoju kulu i utvrđeno naselje na hridima u moru južnije od crkve sv. Petra od Klobučca.

  oko 7 godina prije
 • ISTINA O ĆIPIKU (Gost_5239)

  Kula se u velikoj mjeri sačuvala do danas. To je trokatnica približno kvadratnog tlocrta, sa četverostrešnim krovom i prizemljem sagrađenim u pokosu. Međutim postoje dokazi da je izvorno ona imala još jedan i to konzolno izbačeni kat – mašikul poput kule koju je trogirski biskup Marcello podigao godine 1500. u Marini kraj Trogira. Kuli se pristupalo preko drvenog pokretnog mosta. <br />Osim svoje obrambene uloge ona je bila namijenjena i povremenom boravku obitelji Cippico. Imala je dva balkona na drugom katu, jedan na jugu iz najranijeg perioda i drugi koji je naknadno ugrađen ne sjeverno pročelje. Jednokrako stubište je postavljeno uz istočni zid a drvene međukatne konstrukcije oslanjale su se na kamene konzole i kako je to običaj u kulama naizmjenično se mijenjao smjer greda na svakom katu. Na pročeljima se ističu renesansni otvori sa karakterističnom profilacijom vijenca nad nadvojem, od kojih neki imaju kanelirane doprozornike.

  oko 7 godina prije
 • ISTINA O ĆIPIKU (Gost_5239)

  S obzirom na položaj otvora i balkona na pročeljima te renesansnog pila u unutrašnjosti može se zaključiti da je izvorno piano nobile bio na drugom katu. Krajem 19. stoljeća kulu, tada u ruševnom stanju, kupuje obitelj Katalinić te uz nju sa istočne strane gradi skladište za vino koje je kasnije dograđeno prema jugu. S zapadne strane sagrađena je lučica. Na taj je način kula izgubila svoj istureni položaj u odnosu na naselje.

  oko 7 godina prije
 • ISTINA O ĆIPIKU (Gost_5239)

  Sedamdesetih godina 20. stoljeća kula je rekonstruirana i u njoj je 1987. osnovna Galerija Studin, a 1991. Zavičajni muzej Kaštela. Organizirane su izložbe, predavanja i razni događaji te je ona predstavljala značajan punkt kulturnog života Kaštela. Danas je želja novog vlasnika kulu zajedno sa skladištem vina preurediti u hotel.

  oko 7 godina prije
 • ISTINA O ĆIPIKU (Gost_5239)

  Vrsta sudjelovanja: Predavanje<br />Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (in extenso)<br />Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija<br />Izvorni jezik: HRV<br />Kategorija: Znanstveni<br />Znanstvena područja: Arhitektura i urbanizam<br />Tiskani medij: da

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3361)

  ako je kat i bija na Ćipiku ssssiguro nije bija ovakav. Tako da pusti priču... :zzz

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1240)

  Koliko se neki napinju samo da Kula odnosno hotel ne bi saživio , to je strašno. Ovdje im sve smeta . Srušit. srušit. Žalosno, samo mislim da na ovome inzistiraju oni koji imaju sigurne plaće svakog prvog.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1240)

  U svijetu je normalno da svi objekti budu dostupni i invalidima , a mi od njih pravimo uporno građane drugoga reda . Zar je Biserka Trebec pogriješila što je javno iznijela stav udruge. To problem sa kojim se invalidi kod nas stalno susreću. U našem društvu ne postoji svijest za ovaj društveni problem, pa se to svom silinom pokazalo ovdje. Konzervatori su iznad svega i nekoliko pojedinaca koji kao papagaj ponavljaju svoju istinu .

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7122)

  [quote name="Gost_1240"]Koliko se neki napinju samo da Kula odnosno hotel ne bi saživio , to je strašno. Ovdje im sve smeta . Srušit. srušit. Žalosno, samo mislim da na ovome inzistiraju oni koji imaju sigurne plaće svakog prvog.[/quote]<br />Vrime je da ZAKON saživi, a pravna država bi tribala bit draga svima nama i zaposlenima, a pogotovo nezaposlenima.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1240)

  Bez milosti se napada Kula i ne dozvoljava se da se dovrši, jer onada bi bilo jasno da je identična onoj marinskoj kuli , a ovako investitor se naziva svakim pogrdnim imenima , samo to neće umanjit u finišu prekrasan objekat, jer ni investitor nije napamet radio kako neki misle. Uporno KONZERVATORI POKAZUJU IZNIMNU BRIGU U GRADU KAŠTELA SAMO ZA OVO, blago nama.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3914)

  Triba srušit staru demodiranu kulu i sagradit Joker II sa inoks liftovima i moving staircases-ima.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3121)

  [quote name="Gost_1240"]Bez milosti se napada Kula i ne dozvoljava se da se dovrši, jer onada bi bilo jasno da je identična onoj marinskoj kuli , a ovako investitor se naziva svakim pogrdnim imenima , samo to neće umanjit u finišu prekrasan objekat, jer ni investitor nije napamet radio kako neki misle. Uporno KONZERVATORI POKAZUJU IZNIMNU BRIGU U GRADU KAŠTELA SAMO ZA OVO, blago nama.[/quote]<br /><br />Bez milosti se devastira vrlo vrijedan spomenik kulture, njegov okoliš i pomorsko dobro. Nadležne institucije, po krasnom običaju, reagiraju mlako, tromo i prekasno.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1142)

  [quote name="Gost_234"]Nije uope sporno da se javne ustanove i infrastruktura moraju prilagoditi osobama s invaliditetom. žalosno je jedino što je ta priča jeftino bačena kao nekakav argument za bespravnu izgradnju i divljanje investitora na kuli iz 15.st.[/quote]<br />Bravo 234, pogodak u sridu!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3145)

  Odakle nan pravo da blago koje smo naslijedili ukrademo budućim generacijama od kojih smo ga posudili. U čije ime i za čiji račun? Zar ćemo dopustiti da nas pamte kao primitivne barbare?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9178)

  [quote name="Gost_4096"]Kula MORA biti očuvana u izvornom obliku, a hotel NE MORA biti u njoj. Kupac očito nije računao da će se pravna država konačno probuditi iz dvadesetogodišnjeg dubokog sna.[/quote]<br />Pa zasto Vi niste obnovili kulu u izvornom obliku,ulozili velike novce i zauzvrat dobili divljenje svih koji je pogledaju.Bilo bi najbolje da smo mi u stanju sacuvati starine u izvornom obliku,ali mi to nismo i ako budemo insistirali na tome ostat ce nam samo hrpe kamenja.Ne kazen da je ovo dobro izvedeno,ali ako pogledate cardake od nadogradnje okolo onda je ovo sasvin solidno

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3122)

  [quote name="Gost_9178"][quote name="Gost_4096"]Kula MORA biti očuvana u izvornom obliku, a hotel NE MORA biti u njoj. Kupac očito nije računao da će se pravna država konačno probuditi iz dvadesetogodišnjeg dubokog sna.[/quote]<br />Pa zasto Vi niste obnovili kulu u izvornom obliku,ulozili velike novce i zauzvrat dobili divljenje svih koji je pogledaju.Bilo bi najbolje da smo mi u stanju sacuvati starine u izvornom obliku,ali mi to nismo i ako budemo insistirali na tome ostat ce nam samo hrpe kamenja.Ne kazen da je ovo dobro izvedeno,ali ako pogledate cardake od nadogradnje okolo onda je ovo sasvin solidno[/quote]<br />Sama kula je bila u dosta dobrom stanju. Prikladno je restaurirana prije četrdesetak godina. Ovaj kulturocid joj stvarno nije trebao.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4116)

  Pa šta sad imaju s tim veze invalidi. To je manipuliranje s pomoću invalida????????

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8804)

  Dakako, određene strukture moćnika u našem okruženju drže se bogovima, jer misle kada obnašaju vlast da im nitko ništa ne može. <br />Grozna je i pomisao kako u tako elitno obnovljenoj građevini koja je u fazi obnove nema mjesta za invalidne osobe, što je ispod svakog ljudskog dostojanstva.<br />Umijesto da se toj kategoriji omogući što dostojniji život upravo radi hendikepa, njih se prosto kažnjava.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3315)

  Pa zar se lift gradi radi invalida, koji naivci, smiješno!

  oko 7 godina prije
 • za 3122 (Gost_205)

  pri 40 god. je bila dobro obnovljena,govoriš a naliveni bet.podovi bez ikakve veze ,prigrađeno po arhitektu Mili Sekuliću to ti je dobro,ajde lipo liči svoje frustracije u Lukšić

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9091)

  Povijesna podloga za Konzervatorski elaborat donjokaštelanske obale (od kule Lodi do luke u<br />Kaštel Starome):<br /><br />[url]http://www.kastela.hr/wp-content/uploads/2012/09/3.-Povijesna-podloga-za-Konzervatorski-elaborat-donjoka%C5%A1telanske-obale-od-kule-Lodi-do-luke-u-Ka%C5%A1tel-Starom.pdf[/url]

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7100)

  Najlipše je prilagođen objekt u Kaštel Starome "Palac" on jema sve od dizali do turisti...nema ča nema...i nikor o njemu ne vodi konta ma niti konzerve konzervatori koje mi svi ranimo!!! A jadna posla...priporučan ga Francuzin i Eskimima i Talijancima ma divota uz more..

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4818)

  Da je malo više razuma i poštenja svima bi nam bilo bolja.<br />Za razum je preduvjet odgoj i poštivanje, a kod nas toga je sasvim malo.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij