hren
 

Ivica  Medak, bivši šef ekologije HŽ infrastrukture, kažnjen je nepravomoćno s četiri godine zatvora zbog željezničke nesreće u Rudinama u kojoj je 24. srpnja 2009. godine poginulo šest, a ozlijeđeno 55 ljudi.

Osim Medaka, na tri godine zatvora osuđen je i Jozo Bazina, kojeg je tvrtka Intrade angažirala kao stručnog konzultanta za izradu prskalice kojom je nanesen retardant TG300. Premda je obrana pokušala ukazati da su nesreći kumovali još neki faktori, u sudskom postupku utvrđeno je kako je proizvod američke tvrtke Universal Fire Shield bio jedini i isključivi uzrok nesreće te da vlak nije mogao usporiti zbog skliskih tračnica.

velika-rudine

Ostali optuženici, Ivan Tomašković, direktor tvrtke Intrade, Drago Rogulj, voditelj Protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu i Branko Tišljar, vatrogasac DVD-a Stružac, oslobođeni su optužbe.
Vijeće suca Damira Romca nije prihvatilo kvalifikaciju tužiteljice Rene Laure kako se radilo o eventualnom umišljaju, već su prihvatili blažu kvalifikaciju kako se radilo o nesvjesnom nehaju. I to najvišeg stupnja.

Razlika je značajna u odnosu na sankciju, a sud je uz to bio obavezan i primijeniti blaže odredbe novog Kaznenog zakona. Kao otegotne okolnosti, sudsko vijeće cijenilo je veliki broj mrtvih i ozlijeđenih kao i višemilijunsku materijalnu štetu.

Preostala trojica optuženika, pojasnio je sudac Romac, oslobođeni su zbog nedostatka dokaza.
Ivica Medak nije bio raspoložen za komentar, dok je Drago Rogulj kazao da mrtvi i ozlijeđeni zaslužuju istinu i da bi ponešto o tome mogli reći i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta, tadašnji državni tajnik za željeznice Branko Jerneić i šef HŽ infrastrukture Mijat Kurtušić.
Na objavi su, inače, bili prisutni samo Medak i Rogulj.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • Pravda i pravednost (Gost_9232)

  Oni koji su opljačkali državu i pronevjerili milijune eura, nagodili su se sa USKOKOM kao da je USKOK nečija privatna firma i dobili su po 4 mjeseca zatvora koje će odraditi za "društveno dobro".
  Gdje je nestao čovjek?
  V.Š.

  oko 7 godina prije
 • Pravde nema ! (Gost_7169)

  kako nam <profesionalci> rade AJ recimo bolje i prevec zarade zato neka To oni odgovaraju duplo pa za mrtva jednog dvi godine neka<pati> Ali takvim trba i ranjene na dusu im dati da SE zatvor ne pretvori kucni pritvor s bazenom i debelom ladovinom.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij