hren
 
Zamućena voda za piće, neobična mirisa i okusa prošli je petak uznemirila građane Donjih Kaštela i cijelog trogirskog kraja. Takva situacija mogla bi se ponoviti bilo kada, a osobito za obilnih kiša. Naime, iz izvorišta Jadra u Solinu dio vode teče kanalom napravljenim prije više od pola stoljeća, a prekriven je običnim betonskim pločama pa nije nepropusan.

Kišnica u kanalu

Zbog toga je prošli četvrtak u kanal između Kaštel Sućurca i K. Gomilice prodrla kišnica, kojom su prethodno isprani okolni pločnici. Iako su iz Zavoda za javno zdravstvo ubrzo javili kako je voda kemijski ispravna za piće, a zatim i da su bakteriološki nalazi uredni, ostalo je nepoznato čime je zamućena, što je uzrok neobičnu mirisu i okusu te koliko je takve vode popijeno.

Onečišćenje se brzo pojavilo i još brže proširilo na veliko područje, a zatim nestalo. Doista ne znamo što je bio uzrok rekao je Milan Radeljak iz Vodovoda i kanalizacije, potvrdivši kako u 30-godišnjem iskustvu nisu zabilježili sličan incident. Da se nešto ozbiljno događa, potrošači su zaključili po intenzivnom mirisu klora u vodi, čime se očito namjeravala brzo spriječiti moguća zaraza.

Među ilegalnim priključcima, kojima u ViK-u teško staju na kraj, ima i onih za navodnjavanje. Nije isključena ni mogućnost da je, iz nekog od takvih sustava kojim ide i prehrana za biljke vraćen dio "obogaćene" vode u kanal.

Neće me začuditi da se jednoga dana ne otkriju i cijevi iz septičkih jama tvrdi jedan od ogorčenih građana svjestan navika pojedinih susjeda. A da je sve moguće, potvrđuje i informacija o nedavnom početku gradnje spojne ceste kroz Sućurac, kada je izvođač došao s bagerima iznad kanala, a u projektnoj dokumentaciji buduće ceste nije bio ucrtan glavni kaštelanski vodovodni kanal.

Novi cjevovod

Od kada je dijelom u funkciji i novi cjevovod u sklopu Projekta Eko-Kaštelanski zaljev, starim kanalom protječe samo šestina prijašnje količine vode. Smanjeni pritisak u kanalu čini ga osjetljivijim, a koncentracija eventualnog onečišćenja je veća zaključio je M. Radeljak i istaknuo da će kanal biti prijeko potreban sve dok ne proradi crpna stanica u K. Štafiliću.

No, ako se želi zadržati kao moguća zamjena, voda će njime morati stalno teći kako ne bi obrastao i ubrzo postao neupotrebljiv čak i za tehnološku vodu.

Poruka iz podzemlja

Čistoća izvorske vode ovisi o zaštiti okoliša. Tako bi, na primjer, o nepropisnom zbrinjavanju tekućeg otpada u industrijskoj zoni Podi u Dugopolju za samo nekoliko sati Solinjani mogli dobiti podzemnu poruku na izvorištu Jadro.

Samo kondicioniranje

Iako je davno zamišljen, projekt pročišćavanja (kondicioniranja) vode s izvorišta Jadro nikada nije ni počeo. Riječ je o ozbiljnom sustavu koji će očito potencirati samo incidentne situacije s onečišćenjem vode.

Izvor: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij