hren
 

U Rudinama na kaštelanskom području danas je obilježena četvrta godišnjica najveće željezničke nesreće u samostalnoj Hrvatskoj u kojoj je u tome mjestu 24. srpnja 2009. poginulo šestero putnika, a ozlijeđeno ih je 55. Vijence su na mjestu tragedije položiti predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatskih željeznica (HŽ), kaoi grada Kaštela te brojnih dugih izaslanstava.

Podsjetimo, Županijski sud u Splitu 3. svibnja ove godine, zbog željezničke tragedije u Rudinama, nepravomoćno je na četiri godine zatvora osudio bivšega direktora HŽ-a Ivicu Medaka, a savjetnika u tvrtki 'Intrade' Jozu Bazinu, kao stručnu osobu, nepravomoćno na tri godine zatvora jer je zbog njihovih propusta tzv. podni retardant ubrzao nagibni vlak koji je trebao zakočiti.

Preostala trojica optuženika: direktor tvrtke 'Intrade' Ivan Tomašković, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Drago Rogulj i vatrogasac stružačkoga DVD-a Branko Tišljar oslobođeni su krivnje zbog, kako je objašnjeno u presudi, nedostatka dokaza za Tomaškovića i Tišljara, a za Roguljevo je oslobađanje bila presudna njegova prijava mjerodavnima o onome što se događalo na 'robelu', pružnom vozilu koje je prošlo nedugo nakon nesreće nagibnog vlaka.

Kažimo kako je suđenje za tu tragediju počelo je u siječnju 2011., a sudsko je vijeće ispitalo članove obitelji poginulih te mnoge druge svjedoke, među kojima i vještake Centra za forenzička ispitivanja 'Ivan Vučetić' iz Zagreba. Po njihovim nalazima, glavni uzrok iskliznuća nagibnoga vlaka jest američki retardant kojim se prskala pruga u Rudinama.
Optuženici su tijekom cijeloga sudskog postupka tvrdili kako nisu krivi te da su o propuštanju nagibnoga vlaka nakon prskanja pruge nepropisnim retardantom odlučivale druge osobe u HŽ-u.

Obiteljima poginulih putnika u toj željezničkoj nesreći Hrvatske željeznice isplatile su 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. Šteta na vlaku, utvrđeno je tijekom sudskog postupka, bila je 28 milijuna kuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij