hren

SPOMEN PLOČE U ČAST CRLJENKU KAŠTELANSKOM
Nakon točno 15 godina od formiranja Biblijskog vrta i 5 godina od podizanja vinograda s crljenkom kaštelanskim i njegovih 12 srodnika, u ovom jedinstvenom vrtu smještenom u svetištu Gospe Stomorije, upriličena je prigodna svečanost, koju su organizirali udruga Biblijski vrt i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko-dalmatinske županije.

Biblijski vrt utemeljen je nakon posjeta pape Ivana Pavla drugog Splitu, kada je papa blagoslovio stablo masline, koja je svoje mjesto našla na ulazu u Biblijski vrt. Danas u Biblijskom vrtu rastu različite biljke koje se spominju u Bibliji, a krase ga i nekoliko zanimljivih spomenika sakralne tematike.

Ova svečanost bila je prilika da se otkriju dvije spomen ploče crljenku kaštelanskom i srodnim sortama vinove loze, koje su izrađene u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.
Jedna je postavljena pored vinograda u kojem se osim crljenka kaštelanskog nalaze sorte ninčuša, glavinuša, ljutun i babica te plavac mali, dobričić, crljenak viški, rogoznička, vranac, grk i plavina. Druga ploča nalazi se pored odrine, na kojoj je nalazi crljenak kaštelanski, američki zinfandel i talijanski primitivo, za koje je znanstvenom analizom ustanovljeno da se radi o jednoj sorti, koja je nestala s ovih područja u 19. stoljeću te otkrivenu u jednom kaštelanskom vinogradu prije 12 godina.

Svojevrsni domaćin svečanosti bila je kaštelanska ekologinja Ivna Bućan, koju se s pravom može nazvati „glavnim krivcem“ postojanja Biblijskog vrta. U goste su joj ovom priliko stigli predstavnici nekoliko institucija, članovi različitih udruga, priznati kaštelanski vinari, predstavnici medija, osobe iz javnog i društvenog života županije, a među njima i čelni ljudi Kaštela, gradonačelnik Ivan Udovičić i dogradonačelnik Mili Novak.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij