hren
 

U ORGANIZACIJI KLUBA ŽENA LIJEČENIH NA DOJCI
Danas su u predvorju Prodajnog centra Kaštela članice Kluba žena liječenih na dojci Kaštela obilježile Dan ružičaste vrpce, koji je posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Članice kluba prodavale su ruže i uratke koji su nastali kao produkt njihovih kreativnih radionica za humanitarne svrhe, a ujedno su dijelile edukacijske letke s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja i liječenja raka dojke.

Naime, rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu. Ova je vrsta tumora, često nazivana „tihi ubojica žena“ otkrivena u ranoj fazi izlječiva, pa se stoga raznim stručnim i humanitarnim akcijama nastoji naglasiti potreba za očuvanjem zdravlja žena organiziranim pregledima i edukacijama o samopregledu.

Mjesec listopad je u cijelom svijetu posvećen podizanju svjesnosti brige o dojkama, važnosti redovne liječničke kontrole i ranog otkrivanja raka, a u Hrvatskoj je prva subota u mjesecu listopadu posvećena ranom otkrivanju raka dojke i nazvana je „Danom ružičaste vrpce“.

O važnosti obilježavanja Dana ružičaste vrpce i educiranja žena o toj zloćudnoj bolesti govori i činjenica da se u Hrvatskoj godišnje kod 2300 žena otkrije rak dojke, a godišnje od raka dojke umire preko 900 žena. Stoga se svakoj ženi preporuča da jedan put godišnje obavi pregled dojki ultrazvukom, a po potrebi i mamografiju. Također je preporučljivo da svaka žena jednom mjesečno učini samopregled.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • kaštelanka (Gost_3217)

    Svaka čast ovim hrabrim ženama. Daj im Bože snage i zdravlja u životu.

    oko 6 godina prije
  • (Gost_5318)

    mislim da bi bilo važnije da te udruge po hrvatskoj se angažiraju kod ministra zdravstva da pregledi budu jednostavniji , da se ne čeka na red , da se ne plača UZV, da se ne čeka dugo na terapiju , da sve to ide puno brže i pravovremenije.koliko god i same žene znadu kasno doć toliko i liječnici znadu otezati a bome i fulati dg.

    oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij