ŠIBENIK 2013U organizaciji Hrvatskog društva za robotiku i OŠ Jurja Šižgorića u Šibeniku je u subotu održano zanimljivo natjecanje „Robotička alka junior“ na kojem su sudjelovale dvije ekipe učenika  iz OŠ kneza Trpimira iz  Kaštel Gomilice.

Na natjecanju je sudjelovalo  19. ekipa  s  šireg područja Dalmacije:Šibenika, Splita,Vodica, Skradina, otoka Brača i  Hvara, Zadra i Otoka kod Sinja.

Bitka za "pogodak u sridu" održana je u odličnoj atmosferi, a na to je utjecalo i lijepo vrijeme.

Robotička alka je natjecanje na kojem je na najbolji način spojena tradicija i suvremenost. Osmišljeno je po uzoru na srednjovjekovnu vitešku igru poznatu kao alka, koja se i danas održava u Sinju, samo što ovdje „u sridu „ nastoje pogoditi  tzv. roboalkari, tj. roboti nastali, programiranjem i upravljanjem rukamaučenika.

Prva ekipa iz OŠ kneza Trpimira bila je treća u vođenju alkara tipkovnicom, a druga ekipa u sastavu: Ante Vladušić, Luka Pelivan i Luka Smoljo iz  istoimene škole bila je prva sa autonomnim robotom koji slijedi stazu koristeći se ultrazvučnim senzorom.

Koliko je robotika uspješna u Hrvatskoj dovoljno govori podatak o svjetskim uspjesima na prošlogodišnjim natjecanjima u Meksiku i Nizozemskoj.

Šibenik je četvrti  grad u Dalmaciji u kojemu se održava Robotička alka Junior,  nakon Dubrovnika, Splita i Trogira. Cilj ove manifestacije je organizacija robo alke 2015. godine u Sinju  kada će se  obilježiti 300 godina Sinjske alke.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • Uživljenik (Gost_6208)

    Baza! Sad sam pomalo i ljubomoran ;)

    oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara