ZAVRŠENI DANI DUHOVNE GLAZBE
Na završnoj svečanosti 17. Dana duhovne glazbe Cro Patria 2013., održanoj sinoć  u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, Grand Prix je osvojio Akademski pjevački zbor Tone Tomšič iz Ljubljane, koji je dobio najviše bodova za svoje izvedbe u kategorijama obveznih i novih skladbi, a kao apsolutnim pobjednicima pripala im je nagrada Hrvatskog društva skladatelja i plaketa, rad akademske kiparice Ljerke Njerš.

U natjecateljskom dijelu između ukupno šest praizvedenih skladbi, Hrvatskom pjevačkom društvu Bijaćka vila iz Kaštela, pod ravnanjem Antonije Teskere, za  pjesmu Anđele moj čuvaru, autora Josipa Tomasovića i Ivice Seferovića, koji potpisuje stihove, pripala je treća nagrada Stručnoga vijaća Glazbene mladeži Split. Za najuspjelije izvedbe plakete Katedrala, osim brončane Bijaćkoj vili, pripale su i Akademskom pjevačkom zboru Tone Tomšič iz Ljubljane,  pod ravnanjemSebastjana Vrhovnika, za pjesmu Otče naš i to zlatna, te  srebrna  Akademskom pjevačkom društvu Dominanta iz Krakowa, pod ravnanjem Malgoratze Langer Krol, za pjesmu Cantate Domino.

Stručno prosudbeno vijeće GM Split za najuspjelije nove skladbe dodijelilo je nagrade i plakete Canticum novum, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, i to zlatnu za skladbu Cantate Domino skladatelju BruniVlaheku iz Hrvatske, srebrnu skladateljuLukeu Mayerniku iz SAD-a, za skladbu Un Tesoro perfecto te brončanu skladatelju Filipu Zlataru iz Hrvatske, za skladbu Halleluyah.

Inače, publika je najboljom  izvedbom ocjenila Mješoviti zbor Condura Croatica iz Zadra za pjesmu Samo srcem, skladatelja i dirigentaIve Nižića, dok je po završetku natjecateljskog dijela programa održan i svečani adventski koncert Komornog zbora KPD Ivan Filipović iz Zagreba pod ravnanjem Gorana Jerkovića.

Ovogodišnji festival zborske glazbe trajao je četiri dana, a u ovom međunarodnom projektu osim domaćima  sudjelovali su  i zborovi, skladatelji, pjesnici i članovi ocjenjivačkih sudova iz  Francuske, Švedske, Poljske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Slovenije te SAD-a.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_9222)

  sve česitke Vili i maestri Teskeri!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9152)

  bravo naša Vilo !!!! samo tako i dalje na ponos cilih Kaštela !!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3166)

  bravo ljudi ! bravo! bravo! bravo!!!!!!!!!!!!! bravo Antonija !!!!!!!

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara