hren
 

BOGOJAVLJANJE - TRI KRALJA
Vjernici rimokatoličke vjeroispovijesti danas, 6. siječnja slave blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljanje. Ovim blagdanom katolici se prisjećaju dolaska kraljeva - mudraca u Betlehem, gdje su se poklonili novorođenom Isusu Kristu, a premda se u Bibliji ne navode njihova imena, od 8. stoljeća kraljevi se spominju kao Baltazar, Melkior i Gašpar.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su "s istoka" u Jeruzalem kako bi se  poklonili novorođenom Isusu, prateći betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu ih je primio kralj Herod, koji ih je želio prevariti, kako bi mu otkrili gdje se Isus rodio tako da ga može ubiti. 

Kada su pronašli Isusa, kraljevi su mu darovali tri dara: tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i plemenitu mast smirnu kao čovjeku. Bog im je pri tom zapovjedio da se ne vraćaju Herodu, već da se u svoju zemlju vrate drugim putem. Tri kralja, predstavnici su poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, a potom su prenesene u Milano te naposljetku u Köln, gdje se nalaze i danas. Upravo nad tim relikvijama, koje se čuvaju u prekrasnoj škrinji, podignuta je najveličanstvenija katedrala u Njemačkoj. Inače, Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. 

U Rimokatoličkoj crkvi Božić se počeo slaviti prije Bogojavljenja. Kad je s Istoka krajem 4. stoljeća uvedeno slavlje Bogojavljenja 6. siječnja, Božić je ostao blagdan Isusova rođenja, a Bogojavljenje je naglašavalo spomen pohoda triju Mudraca i Isusovo krštenje. Usto, razdoblje između ova dva blagdana počelo se profilirati kao božićno vrijeme u liturgijskoj godini, koje će kasnije biti produženo sve do 2. veljače.

Nakon Drugog vatikanskog sabora, božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, a na tu se nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo. Samo Bogojavljenje ostaje i dalje svetkovina Božje objave u kojoj se spominje pohod trojice Mudraca, Isusovo krštenje i Isusovo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj, gdje se Isus, na početku svoga javnog djelovanja, objavljuje kao onaj koji ima moć pretvoriti vodu u vino, čime posredno naviješta i ustanovljenje euharistije.

Pod utjecajem istočnog kršćanstva, među  rimokatolicima razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja, premda je u zapadnoj liturgiji takav obred prvotno bio vezan uz Uskrs, a njome se blagoslivljaju  kuće i obitelji.


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_7081)

  zna se zašto je i za koga danas praznik i ko slavi Božić. zato ije praznik.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9126)

  danas je za mene blagdan koji me vrača u vrime kad su donja kaštela vonjala po tamjanu jer bi tek sada počeja blagoslov kuća. nije bija praznik ka danas za božić i tri kralja ali nama je bija praznik i fešta. bez obzira šta smo išli i u školu i šta su ljudi radili našlo se vrime za na misu i skupit se sa familion i rodbinon.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1126)

  A ča je kod tebe pop bija neki atletićar pa sve kuče blagoslovija za 1 dan , ili si iz Novoga Luka il ne dolazi nikako il od sutra poćinje ;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9126)

  pitaj svoje ako su živili u novome 50-ih god kad se počinjalo blagoslivljat i kako se blagoslivljalo. možda misliš da se tada nije išlo u crkvu, da tada nije bilo vjernika

  oko 6 godina prije
 • za 7081 (Gost_6517)

  E i,ne vidin u čemu je problem.
  Danas je blagdan sv.Tri kralja.Danas je i Badnjak našim sugrađanima pravoslavne vjeroispovjesti, a sutra je Božić,i zato svima koji slave
  Mir božji,Hristos se rodi.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3227)

  "A ča je kod tebe pop bija neki atletićar pa sve kuče blagoslovija za 1 dan , ili si iz Novoga Luka il ne dolazi nikako il od sutra poćinje"

  hehe, to samo govori koliko je vjernika bilo, isto ih je toliko i ostalo. Ovi nopridošli su guzičari (bili i ostali).

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9126)

  u odnosu na broj stanovnika nekad, bilo je više vjernika nego danas.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4243)

  Za Gosta_7081 (prvi komentar):

  Eto koliko si opće kulturan kad si uvjeren da je danas pravoslavni Božić. Danas je badnjak, a sutra, 7.1. Božić.

  Malo se obrazuj pa onda piši!

  Inače, ja sam član rimokatolik, i svoj Božić sam proslavio 25.12. ali poštujem članove grkokatoličke crkve i njihove datume jer je to ustvari jedna vjera, isti običaji, blagdani i sl, a cili jaz između "nas" i "njih" jer zbog drugog vatikanskog koncila na kojem se tadašnji glavešine nisu mogli složit oko nekih stvari pa se odvojili...

  Nešto slično ka i klapa Cambi i ona druga klapa (prava klapa Cambi) - KUD Cambi

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3227)

  "...tadašnji glavešine nisu mogli složit oko nekih stvari pa se odvojili..."

  Nisu to neke stvari, nego korist, vlast i pinezi. A to je osnovno šta svaku političku strukturu oduvik zanima, pa taman se bavila i viron.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3227)

  Sritan van svetac su šest jaj!:)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7081)

  ja se rugan jer je tri dila sela skinilo ukrase sa kuća

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7128)

  e onda to nisu domaći (možda pojedinac da se dodvori susidu)

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij