Croatian English French German Italian Spanish

 

BOGOJAVLJANJE - TRI KRALJA
Vjernici rimokatoličke vjeroispovijesti danas, 6. siječnja slave blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljanje. Ovim blagdanom katolici se prisjećaju dolaska kraljeva - mudraca u Betlehem, gdje su se poklonili novorođenom Isusu Kristu, a premda se u Bibliji ne navode njihova imena, od 8. stoljeća kraljevi se spominju kao Baltazar, Melkior i Gašpar.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su "s istoka" u Jeruzalem kako bi se  poklonili novorođenom Isusu, prateći betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu ih je primio kralj Herod, koji ih je želio prevariti, kako bi mu otkrili gdje se Isus rodio tako da ga može ubiti. 

Kada su pronašli Isusa, kraljevi su mu darovali tri dara: tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i plemenitu mast smirnu kao čovjeku. Bog im je pri tom zapovjedio da se ne vraćaju Herodu, već da se u svoju zemlju vrate drugim putem. Tri kralja, predstavnici su poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, a potom su prenesene u Milano te naposljetku u Köln, gdje se nalaze i danas. Upravo nad tim relikvijama, koje se čuvaju u prekrasnoj škrinji, podignuta je najveličanstvenija katedrala u Njemačkoj. Inače, Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. 

U Rimokatoličkoj crkvi Božić se počeo slaviti prije Bogojavljenja. Kad je s Istoka krajem 4. stoljeća uvedeno slavlje Bogojavljenja 6. siječnja, Božić je ostao blagdan Isusova rođenja, a Bogojavljenje je naglašavalo spomen pohoda triju Mudraca i Isusovo krštenje. Usto, razdoblje između ova dva blagdana počelo se profilirati kao božićno vrijeme u liturgijskoj godini, koje će kasnije biti produženo sve do 2. veljače.

Nakon Drugog vatikanskog sabora, božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, a na tu se nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo. Samo Bogojavljenje ostaje i dalje svetkovina Božje objave u kojoj se spominje pohod trojice Mudraca, Isusovo krštenje i Isusovo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj, gdje se Isus, na početku svoga javnog djelovanja, objavljuje kao onaj koji ima moć pretvoriti vodu u vino, čime posredno naviješta i ustanovljenje euharistije.

Pod utjecajem istočnog kršćanstva, među  rimokatolicima razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja, premda je u zapadnoj liturgiji takav obred prvotno bio vezan uz Uskrs, a njome se blagoslivljaju  kuće i obitelji.

Komentari (12)

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Zadnji komentari

Gost_6138
Već vidim da mi uzurpiraju zemljište... Jel kažnjivo ako pas ujide a bija je u dvoru na lancu?
Gost_6937
a kome se moramo javiti,di je taj obrazac
Gost_9196
moj komentar obrises a onda ga komentiras..pravi si zaostali kukavicki lazljivi i hvalisavi balkanski komunisticki isprdak..bia i osta....
Gost_9172
.............. sve je na svome mistu ca joj fali ...............?