hren
 

(NE)ČISTA POSLA
Brojnim građanima Kaštela krajem prošle godine na kućne adrese stigle su uplatnice za grobljansku naknadu, a uz njih i iznosi dugovanja. Među njima je i Manda Galić iz Rudina, koja je uz uplatnice za 2014. godinu dobila i iznos duga koji je 450 kuna. Dug koji joj je poslan da ga plati moguće je podmiriti i u ratama, bez zateznih kamata.

- Kada sam ugledala uplatnice i dugovanje koje su mi poslali, ostala sam nemalo iznenađena. Iznos od 450 kuna duga odnosi se na 1997., 2000. i 2001. godinu. Tih godina, odnosno do 2000. godine, naknadu je plaćao moj pokojni svekar, a nakon njega svekrva koja je umrla 2004. godine.


Snimio Zvonimir Barišin / Cropix

Iza njene smrti račune za grobljansku naknadu plaćam uredno ja sama. Meni nije poznato jesu li moji pokojni svekar i svekrva zaista platili naknadu za te tri godine. Uplatnica nemam, ali me čudi da se natko sjetio meni taj dug poslati nakon gotovo 17 godina. Gdje su bili do sada. U gradu mi kažu kako postoje nekakve uplatnice na moje prezime, no kako ne mogu utvrditi što na njima piše. S obzirom koliko su stare i normalno je da se na njima ništa ne vidi - veli nam gospođa Manda u nedoumici što napraviti.

- Ni sama ne znam što ću, hoću li platiti taj dug ili ne plaćati ništa. Čudi me da toliko dugo dugovanje, pazite, 17 godina, nije otišlo u zastaru - kaže nam Manda Galić.

Državna revizija naložila popis dugovanja građana

I nije ona jedina koja je prije malo više od mjesec dana dobila iznos dugovanja na kućnu adresu.

Privremeni upravitelj “Vlastitog pogona” grada Kaštela, Ivan Čagalj, veli nam kako je plaćanje i samo vođenje evidencije grobljanskih naknada veliki problem.

- Do 2006. godine, kada je “Vlastiti pogon” preuzeo poslove naplate i evidencije, to su radili mjesni odbori. Evidencija se nije dobro vodila pa zato i postoje problemi s dugovanjima. Iznosi dugovanja koji su poslani građanima rezultat su naloga Državne revizije koja je naložila potraživanja svih dugovanja građana od postojanja grada pa sve do danas.

Krajem prošle godine uz redovne uplatnice poslani su i iznosi dugovanja prema računovodstvenoj evidenciji. Obavijest je poslana za sveukupno razdoblje za koje se vodi evidencija, kako zbog sređivanja dugovnog stanja, tako i zbog ažuriranja baze podataka o stvarnim korisnicima grobnih mjesta.

‘Zatražite zastaru’

U praksi često nailazimo na razne razloge neplaćanja grobljanske naknade, od neuredno riješenih vlasničkih odnosa, izbjegavanja plaćanja ili netočno popunjenih uplatnica s pogrešnim pozivom na broj kojim se točno određuje svaki platitelj - kaže Čagalj i poziva građane da se jave u Gradsku upravu radi usklađenja vlasništva i dugovanja. U slučaju Mande Galić, ali i svih drugih koji su dobili iznose dugovanja koja su iz razdoblja prije 2008. godine, građani se, kaže nam Čagalj, mogu pozvati na zastaru.

Dužni su zatražiti zastaru za dugovanja i predati je u gradski Odjel za financije odakle su im i poslana dugovanja, kaže Čagalj.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_3804)

  ajde stara plati,to je taman tura pića za 20 glavešina uhljebljenih u općini

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7123)

  ako je trebala platit zašto nije?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9158)

  Neka se provjeri pa će se viditi da ni gore navedeni gosp. nije plaća svoju kom, naknadu a dili savjete drugima.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4136)

  Triba platit grobarinu pa če groblja bit uredna.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6165)

  kad je neko berlav, ne može mu se pomoć. Ne čuva račune, ispunjava ih nečitko, a ne zna niti pripoznat implicitan savjet kako da vuk bude sit i ovca cila. I nema nikoga mlađega da jon pomogne, a kad umre, vidit ćete da se neće nasljednici dugo tražit.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9580)

  9158 dali ste vi sigurni u svoju tvrdnju,ako jest imate li dokaze?
  Dokazi trebaju da se može reagirat,jer ako nemožete to potvrditi nepričaj gluposti?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4477)

  zanimljivo sad vade dugove 17 god.a kad ih pitaš za izvade iz arhve, pa znate toga nema ne ćuva se toliko dugo.ovu -agru državnu treba svu zatučn ka u bosni

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4658)

  šalju ljudima uplatnice stare 17 godina pa ako neka baba nije čula za zastaru pa plati, odlično!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6165)

  "šalju ljudima uplatnice stare 17 godina pa ako neka baba nije čula za zastaru pa plati, odlično!"

  Ali oni oraju postupit po propisu i implicitno savjetuju babu, samo baba ne razumi! Nek zove sina ili unuka.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3242)

  gospođa nije dužna platit ove račune jer u tom periodu ona nije bila vlasnica za navedene račune,,,sve šta je prošlo 5 godina je greška grada i njihovih nadležnih tako da ove stare račune netreba ona plačat

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij