NEMA VIŠE UZMAKA
U Šilovića Docima, lokalitetu udaljenom od centra Lećevice oko šest kilometara, ovoga trenutka ništa ne ukazuje da će se upravo tu graditi županijski Centar za gospodarenje otpadom. Riječ je o projektu, prema riječim Zlatka Ževrnje, splitsko-dalmatinskog župana, vrijednom 450 milijuna kuna (oko 60 milijuna eura), s rokom završetka do prosinca 2018.

Lokacija budućeg Centra, površine 25 hektara, određena je još 2000. godine, a 14 godina kasnije još nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi. To će zapravo reči da još nije otkupljeno svo zemljište, koje je dijelom u vlasništvu općine Lećevica, manjom površinom državno, a oko polovina ukupne površine u vlasništvu privatnika.

U međuvremenu je Splitsko-dalmatinska županija osnovala tvrtku Regionalni centar čistog okoliša d.o.o. koja je s aktivnim radom počela u prvoj polovini 2009. godine i ima šest zaposlenika. Do prije dva tjedna na čelu tvrtke nalazio se Ante Baran, aktualni načelnik općine Lećevica, a sada je privremeni upravitelj Tomislav Šuta. Mladi diplomirani ekonomist, koji je do dolaska na ovu funkciju radio u Poreznoj upravi, tek hvata konce zahtjevnog posla.

Izgradnja Centra u Lećevici, podsjetimo, predviđena je programom zaštite okoliša, čiji je sastavni dio i program postupanja s otpadom, te planom gospodarenja otpadom u županiji za razdoblje od 2007. do 2015. godine. Do travnja 2013. u Centar su bila uložena četiri milijuna kuna, uglavnom u izradu dokumentacije.

Premda je službeno obrazloženje kašnjenja u pripremi projekta “njegova složenost, te zakonom propisana nadležnost većeg broja sudionika projekta, polazeći od lokalne samouprave do nadležnog ministarstva”, činjenica jest da nije postojala ni politička volja da se projekt realizira planiranom dinamikom.

Što više, još 2012. tinjala je nada da se centar možda neće morati ni graditi zbog najavljene mogućnosti smanjenja broja centara u Hrvatskoj. Iz Splitsko-dalmatinske županije pogledavali su put Šibenika, odnosno vidjeli mogućnost da se koriste usluge centra Bikarac, no nade su se pokazale uzaludnim i Lećevica je morala ići dalje.

Skup projekt

apočeta procedura stigla je svojedobno, naime, do studije utjecaja na okoliš, koja je i prihvaćena, ali je onda odlučeno promijeniti tehnologiju koja će se primjenjivati, što je dovelo do zastoja. Odustalo se, istina od kompletne promjene tehnologije pa je mijenjana samo u dijelu koji se odnosi na zbrinjavanje inertnog otpada, no zastoj je bio neizbježan.

- Izrađena dokumentacija je nakon postupka recenzije upućena na potrebitu doradu i u tijeku je njezina ispravka, kazuje sada Šuta.

U svakom slučaju, veliki zaostatak u realizaciji bio je razlogom da Fond za zaštitu okoliša i prirode prošle godine preuzme vodeću ulogu kako bi se aktivnosti ubrzale. Prema našim saznanjima, upravo su Fond i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode organizirali praćenje realizacije projekta na način da će se kontrole urađenog obavljati svaka dva-tri tjedna i tako neće biti prostora za uzmak.

Prostora za uzmak i nove “promjene” ne može biti ni zbog sustava financiranja, koji uključuje i povlačenje bespovratnih sredstava iz fondova EU, a prema riječima ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, još uvijek nije završen ni projekt za prijavu na fondove.

Financiranje projekta planira se, naime, sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i EU, a po potrebi i kreditnim zaduženjem. Dodatni motiv jesu i penali koji će se plaćati zbog kašnjenja u realizaciji obveza prihvaćenih pri ulasku Hrvatske u EU. Među takvima je i saniranje postojećih odlagališta do 2018. godine, a činjenica jest da će izgradnjom Centra u Lećevici sva županijska odlagališta biti sanirana i zatvorena. Uključujući Karepovac, naravno.

Budući da je prošle godine na snagu stupio Zakon o održivom gospodarenju otpadom, koji obvezuje općine i gradove na stvaranje uvjeta za odvajanje skupljanje otpada na mjestu nastanka, to će utjecati na količinu i sastav otpada koji će biti predavan na daljnju obradu u Centar. Kapaciteti postrojenja i građevina u Centru, kao i izbor tehnologije obrade otpada, temeljit će se, dakle, na tim podacima o sastavu i količini otpada. Za sada je izvjesno da je za Centar u Lećevici planirana jedna od mehaničko-bioloških (MBO) tehnologija, a konačni odabir bit će potvrđen kroz studiju izvedivosti.

Valja podsjetiti da će u Centar u Lećevici biti dopreman otpad iz svih 55 županijskih gradova i općina, ali samo one količine miješanog komunalnog otpada koje nisu drugačije zbrinute. Količine koje ostanu nakon mehaničko-biološke obrade bit će odalagane na uređenom odlagalištu na ovoj istoj lokaciji. Pri tome će biti urađen brtveni sloj koji će sprječavati da procjedne vode iz otpada idu u krš. Te će vode ići na proćišćavanje u posebnom bazenu.

Ukupno gledano, izgradnja centra u Lećevici jest nužan, zahtjevan i skup projekt i iziskuje ozbiljan pristup u realizaciji. Ako se i čini da je pet godina (travanj 2014. - prosinac 2018.) dovoljan rok, iskustvo upozorava da je olako “prokockano” puno više - dosadašnjih 14 godina, od 2000. kad je određena lokacija do danas.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_6306)

  Cetiri miljuna za dolumentaciju. Ko je to vodija i neka objasni ta 4 miljuna?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4882)

  U Centar za gospodarenje otpadom će se dovodi smeće iz cijele županije. Iz smeća će se izdvajati metal a ostalo će se sušiti, mljeti te slati cementarama na spaljivanje. Ako bude sreće, možda se napravi i termoelektrana Lećevica A. po uzoru na Plomin A, B, C.
  http://www.youtube.com/watch?v=Qp651A7fols
  Your text to link

  oko 4 godina prije
 • (Gost_148)

  Ništa se nije napravilo a uredno idu plače za 6 ljudi od 2009. :D:D:D čestitam, tako se to radi!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6104)

  novac je tu najmanje..nek objasne kako se zbrinjavaju "štedne" žarulje pune žive i još koječega,a koje duraju po par miseci ka i obične..eto samo to je dosta da nam jadro napuni onkologiju..ovo je program smanjivanja broja stanovništva,od tvoraca e.unije..

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8226)

  Adio , pitka vodo !
  Moš se borit, ali ćeš se umorit.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9122)

  kupia bi..komad zemlje..na tom dilu..vaseg buducega odlagaliste..mile..dr..mr..mag..ha..ha..ha..

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8132)

  Za projekt trovanja pite vode srednje Dalmacije odgovorno je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode sa okolišnom neznalicom Zmajlovićem i presvjetla ŽSD sa svim uhljebima i okolišnim znalicama i neznalicama I kategorije. Županima, njima 5, će biti imena uklesana u stini, ali ne po dobroti već po sramoti.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2237)

  Oli općinari sele u Šilovića Doce?

  oko 4 godina prije
 • xx (Gost_1197)

  Oće, oće. malo sutra. Nisu svjesni da ih mentalitet sluganstva i nerada dovodi do toga da će svoju djecu ostaviti bez pitke vode. Evo preporuka kako prepoznati psihopata: html[url="http://http://dnevno.hr/magazin/lifestyle/119937-kako-prepoznati-psihopata-psiholog-je-sastavio-test-koji-ih-razotkriva.html"]

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2831)

  Sramota za cilu drzavu, da ne govorin za zupaniju koja ce unistit vodu i cilu nesritnu zagoru koja i vako nista nema. Sta se tice opcine podhitno zatvorit uhitit i kaznit. Jer nece oni unistit samo doce i okolicu vec cilu zupaniju pretvorit u pretovarnu stanicu i to ko zna za koji otpad . Zato je u kastila procvita turizam i grade se hoteli . Sramota svi na ulice zbog svoje dice.....!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6388)

  napali odjednom,na sve, i na more s naftaškim jatacima, državi kikiriki, izgubit će turizam, poslje toga kupuju se nekretnine za kikiriki, lovom od hrvatske nafte, koju država neće vidit..paralelno uništavaju i vodu računajući kako će nam istu prodavati..
  vrime je da se ekipa koja vodi državu za interese krupnog kapitala-pozatvara..doživotno..

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4773)

  "Za projekt trovanja pite vode srednje Dalmacije odgovorno je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode sa okolišnom neznalicom Zmajlovićem i presvjetla ŽSD sa svim uhljebima i okolišnim znalicama i neznalicama I kategorije."

  Je li? A zašto je vodovod extra klirao gravitacijski kaštelanski vodovod? Da nije radi ilegalno i nepropisno iskopanih crnih jama? Radi nezakonite sadnje visokog drveća povrh istog?

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara