hren
 

AKCIJE CLEAN UP THE MEDITERRANEAN
Učenici Srednje škole Braća Radić zajedno sa svojim nastavnicima i gostima uspješno su prošle subote odradili akciju čišćenja plaže i podmorja ispod svoje škole u Nehaju. U akciji je sudjelovalo preko sedamdeset osoba: učenici i zaposlenici škole, ronioci ronilačkih klubova Giričić, Špinut i Mornar, ribari rekreativci KŠR Neaj, djelatnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Vlastiti komunalni pogon  grada Kaštela, Mjesni odbor Kaštel Štafilić te susjedi i prijatelji škole.

Podršku i pokroviteljstvo akciji dali su Grad Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela.

Ronioci su izvadili preko 3 tone krupnog otpada, automobilskih guma, građevinskih elemenata, kućanskih uređaja i sl., dok su ostali, djelujući na plaži, prikupili više desetaka vreća raznog otpada koji je dijelom doplutao s morske pučine, a dijelom i rezultat djelovanja čovjeka.

Ova akcija bila je dio veće, međunarodne akcije Clean up the Mediterranean koju još od 1995. posljednjeg vikenda svibnja provodi talijanska ekološka udruga Legambiente, a organizira se u svim zemljama Mediterana.

Da bi akcija dobila i edukativnu dimenziju za učenike je organizirana radionica u kojoj  se raspravljalo o pravilima savjesnog ponašanja na plaži i očuvanja prirode. U radionici su učenici postavili i  deset zlatnih pravila kojih se treba držati svaki ekološki osviješteni kupač.

Činjenicu da je akcija uspjela, da je ostvarena uspješna suradnja profesionalaca, lokalne zajednice i  obrazovne ustanove, potvrđuje i pozdrav sudionika nakon marende u restoranu Učeničkog doma: Adio, vidimo se i dogodine!


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_4112)

  Akcije ovakvog sadržaja su uvijek dobrodošle i za pohvalu.Osobito kad ih provode škole, učenici i profesori zajedno.Bilo bi još ljepše kad ne bi postojala potreba za njima!..Kakav otpad..! Pozdrav roniocima i svim učesnicima!

  oko 4 godina prije
 • blondy (Gost_9118)

  svaka cast na inicijativi!! Bravo!!

  oko 4 godina prije
 • bravo (Gost_5310)

  Bravo dico i barba Kale!

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara