hren
 
Nekoliko naših čitatelja iz prigradskih područja javlja nam da su im se oko kuća ove godine pojavile zmije u puno većem broju nego dosadašnjih godina. Neki, također, ukazuju na povećani broj krpelja i ostalih kukaca, te na zmije u gradskim parkovima, ali i području park-šume Marjan! Ljudi od struke to povezuju s iznimno vlažnim vremenom za aktualno doba godine, što je osobito povećalo broj krpelja, jednog od najneugodnijih insekata.
Od dr. Marijana Mačkovića, ravnatelja Veterinarske stanice Split, doznajemo da ih ponajviše ima na zelenim, visokom travom obraslim gradskim otocima, a preventivno se, premda ne u potpunosti, dadu odagnati uporabom ulja protiv insekata, no najsigurnije je izbjegavati takve zone i ne puštati pse i ostale kućne ljubimce u gustiš.
Ukoliko se, pak, dogodi da se krpelj, sićušan dok se ne nasiše krvi, nađe pod kožom čovjeka ili životinje, može ga se ukloniti okretanjem u smjeru suprotnom od kazaljki na satu jer će tako izići van skupa s rilcem, poučila nas je dr. Zdenka Filipović iz Veterinarske stanice Filipović, uz napomenu da je, kod odlazaka u prirodu i na izlete, uputno nositi zatvorenu obuću s čarapama i odjenuti duge rukave.
A da se čak i zmije ponekad mogu naći u parkovima, pokazuje lanjski slučaj kada je naš sugrađanin u motoru automobila parkiranog na Bačvicama pronašao - bjeloušku!
Prisjetila se toga dr. Filipović, čija je higijeničarska služba u sklopu stanice, premda specijalizirana za mačke i pse lutalice, uspješno intervenirala i istjerala zmiju, inače potpuno bezopasnu (pače, zakonom zaštićenu), paljenjem sumpora i gume. Zalutali gmaz je, pripovijeda dr. Filipović, prognan smradom i dimom otpuzao u kanalizaciju...
Srećom, takav slučaj na samom području Splita ostao je usamljen, premda nije isključeno da se još poneka bezopasna zmijica (primjerice sljepić ili kravosas koji obitava oko seoskih okućnica) pronađe u kakvom bušaku u parku. Dr. Mačković smatra kako su izgledi da nabasamo na nekog doista opasnog gmaza, poput poskoka ili veoma otrovne riđovke, u Splitu skoro nikakvi jer se zmije plaše gradske buke. Osim toga, poskok je "skloniji" kamenjaru, te ga se trebaju pripaziti izletnici, dok riđovka, upućuje Mačković, više gravitira sjevernim krajevima.
Jedina zaštita od susreta sa zmijom, kažu znalci, jest također izbjegavanje opasnih područja i nošenje visoke, zatvorene obuće. Sumpor, stari narodni preventivni element, baš i nije neko jamstvo da ćemo ih izbjeći...
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij