hren
 

ZAHVALA ZBOG SPAŠENOG ŽIVOTA
U petak ujutro novinari su, u zrakoplovnoj bazi u Divuljama svjedočili susretu punom emocija, u kojem su se članovi obitelji Butorac, došli zahvaliti onima koji su u pravovremenoj akciji spašavanja, spasili život 9-godišnjem Roku, kojeg je na Hvaru ugrizao poskok.

- Teško mi je pričati o svemu što se događalo, jer je to za sve nas bila jedna velika trauma, ali smo došli reći hvala ovim divnim i plemenitim ljudima, koji su ponos Hrvatske. Zahvaljujući posadi helikoptera i liječnicima, do sada su spašeni mnogi ljudski životi, a među njima i život našeg Roka. Zato smo našu sreću i radost zbog Rokovog oporavka željeli podijeliti s njima, ljudima koji su pravi heroji – kazao je otac malog Roka, Marko Butorac

Malog Roka, dok je s roditeljima bio na odmoru,  poskok je ugrizao sredinom kolovoza na Hvaru. Tamošnji liječnici pružili su mu hitnu pomoć, a pripadnici eskadrile transportnih helikoptera ETH 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama,odnosno posada transportnog helikoptera sa zapovjednikom Stjepanom Stepićem, zajedno s medicinskim timom, dali su sve od sebe kako bi Roko ostao živ. Dobrom koordinacijom timova i prisebnošću roditelja od ugriza zmije do prijema djeteta u bolnicu prošlo je 45 minuta, što je bilo od izuzetne važnosti za spašavanje dječakovog života.

- Posade su tog dana  bile angažirane u akcijama hitnog zbrinjavanja čak šest pacijenata s Hvara do KBC-a Split, od kojih je u najtežem stanju bio dječak Roko sa ugrizom zmije. To je bilo iznimno dramatično i stresno jer su nam odmah kazali kako prevozimo dječaka koji je životno ugrožen. Letjeli smo na Hvar najvećom dopuštenom brzinom. Tijekom cijelog leta medicinski tim i liječnici iz splitske bolnice bili su u kontaktu s nama. Preko kontrole leta davali su liječniku i medicinskom tehničaru upute koji lijek dati dječaku, kako pratili situaciju. Na Firulama smo bili za manje od deset minuta unatoč iznimno jakom vjetru. Danima smo pratili vijesti kako bi znali dječakovo zdravstveno stanje u bolnici i svi smo bili sretni kada su stigle dobre vijesti – prepričao je bojnik Stjepan Stepić.

Tog se leta prisjetio i medicinski tehničar iz Kaštel Sućurca, Joško Bilić, posebno naglasivši kako je medicinsko osoblje na Hvaru odradilo odličan posao, te kako njima nije bilo svejedno što je ugroženi pacijent bio tek 9-godišnji dječak, no svoj su posao odradili upravo kako treba.

Inače, posadu su, uz bojnika Stepića činili i natporučnik Sebastijan Trepšić, kopilot te tehničari letači stožerni narednik Velimir Bešić i narednik Zdenko Kaćanić dok je dežurni liječnički tim u helikopteru iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, uz tehničara Bilića činio i dr. Nikica Tole.

Obitelj Butorac osim svima njima uputili su zahvale i drugima koji su sudjelovali u spašavanju, od obitelji na Hvaru, cijele ekipe hitne pomoći Hvar, svom osoblju na jedinici intenzivnog liječenja u KBC-u i drugima koji su skrbili o zdravlju njihovog mališana.

A mališan, koji, zbog stanja u kojem se nalazio,  pri toj vožnji helikopterom nije bio svjestan što se oko njega događa, u petak je razgledao helikopter, sjedio na mjestu pilota, razgovarao s zapovjednikom i članovima posade, no kazao je kako ipak neće biti pilot.

Ovom prilikom bojnik Stepić upoznao je novinare kako je od 2005. godine prevezeno na ovakav način čak 3600 pacijenata. Prošla godina bila je rekordna po broju intervencija, no naglasio je kako će ova godina vjerojatno doseći taj nivo, jer su do prvih dana rujna prevezli 360 pacijenata kroz ostvarena 346 sata naleta. Najveći broj intervencija odrađen je tijekom ljetnih mjeseci, odnosno mjesečno čak po 60 pacijenata, među kojima je bilo 50 stranih turista, a najviše prijevoza obavili su s otoka.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_8411)

    svaka cast obitelji....:)

    oko 5 godina prije
  • (Gost_5220)

    a meni ovo,SUPER

    oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij