NEVRIJEME DONIJELO POPLAVE
Prema izvješću Državnog hidrometeorološkog zavoda, na području Zračne luke u Kaštelima, u protekla 24 sata pale su 74 litre kiše po metru četvornom, no ako je suditi prema izgledu kaštelanskih ulica, okućnica, vrtova pa i pojedinih stambenih i poslovnih objekata, u dijelovima Kaštela količina kiše bila je i veća.

U nekoliko sati izlila se većina bujičnih potoka, šahte nisu mogle primati svu vodu koja je nadolazila, pa su se stanovnici Kaštela uhvatili u koštac s velikim količinama vode.

A u tome su im značajnu pomoć pružile i dežurne službe, posebice pripadnici kaštelanskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji su, osim intervencija na poplavljenim područjima, sinoć imali i intervenciju nakon željezničke nesreće u blizini Sadina.

Vatrogasci DVD-a Kaštela iz Kaštel Starog, koji pokrivaju područje od Resnika do Kaštel Lukšića, kako nam je kazao Ivica Radunić, zbog nevremena su imali četrdesetak intervencija, u kojima je sudjelovao veći broj članova društva, a priliku za odmor dobili su tek u ranim jutarnjim satima.

Njihove kolege iz DVD-a Gomilica, prema izvješću zapovjednika Milivoja Taslaka, imali su 43 intervencije u kojima je sudjelovalo 28 vatrogasaca. Njihove intervencije odvijale su se uglavnom na području Kaštel Gomilice i Kaštel Kambelovca.

Zanimljivo je da su, zbog obližnjih neispravnih šahti, djelomično poplavile i prostorije gomiličkih vatrogasaca, no njih su vatrogasci ispumpavali tek po povratku s drugih intervencija. I njihova povećana aktivnost završena je pred zoru.

Nešto manje intervencija imali su u sućuračkom DVD-u Mladost, oko desetak, kazao nam je zapovjednik Ivica Barić,  što pokazuje da je na području njihovog djelovanja kiše i izlijevanja bujičnih potoka bilo nešto manje.

Vatrogasci su najviše posla imali uokolo Ceste dr. Franje Tuđmana gdje su se potoci izlijevali te u starim jezgrama, a tek poneka intervencija odrađena je iznad magistrale.

Kaštelanski vatrogasci ovog ljeta, na sreću nisu imali previše posla s požarima, no kišovito vrijeme, koje je I uvjetovalo izostanak požara, vatrogascima je donijelo nove zadaće.


Više fotografija nevremena pogledajte na portalovom FACEBOOKU…


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_5507)

  postalo je moderno proširit parcelu na potok, ukopat podrume i garaže, neodržavat foše,a stanovnici rastu a potoci se zatrpavaju a kiše padaju sve češče i sve obilnije.

  oko 3 godina prije
 • XY 30 (Gost_6199)

  To što zboriš nisi odveć od "megdana" ako ideš kraj potoka Kažotića Marka.
  Potok mu se učinio odveć širok ubacio strujni kabel pa mu šutom "rane" zacjelio.
  Od potoka širokog ka rijeka, napravio korito kao da je od golubova mlijeka. Uz to sadi voćke razno razne na nasipu da mu žile piju i potok prazne.
  Kad li jurnu potočni čistači kroz lukšićki potok časti sva ti majurina drhti samo neke v...repine časte redom da su ti junaci najednom i slijepci pa ne vide kuda septička se slije a potok im sve uži izbije. Tako nam je kad se sve obrnuto slije pa nam šufar potoni a olovo površinom plovi.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9172)

  Nekomu donese i vlastito govno ------------ iz potoka nazad kuci . Ajme eee !

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3274)

  Dana 12. 09. 2014 godine GRADONAČELNIK Grada Kaštela je POSIJETIO KAŠTELANSKE STAKLENIKE i informirao se o poslovanju i prije svega poslijedicama OGROMNE ELEMENTARNE NEPOGODE - PIJAVICE koja jezahvatila podon Knežine te nanijelo veliku materijalnu , financijsku , tehničko - tehnološku štetu . Ova posijeta je ZA SVAKU POHVALU I HVALE VRIJEDNA jer je riječ o proizvodnom gospodarstvu uz primjedbu da je ovaj Portal morao popratiti i informirati javnost , kad već objavljuje svakakve pa i nebitne stvari i događanja . Uprava Staklenika i Gradonačelnik dogovorili su za u buduće KVALITETNIJU I BOLJE SURADNJU . :):):):):)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4190)

  A da mi je vidit i tu saradnju. Ča se prepucavate između HDZ i Berketa i SDP . A vidite kako nas maloveča kiša izbaci iz kolosjeka ka i onu lokomotivu. Uvati mo se Kaštel da nam budu bolja a ne vako bez plana i ičega. Kvragu i jedni i drugi.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4044)

  je reka je udovčić da iduče lito ništa drugo on neče jist nego pome iz staklenika

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8134)

  "postalo je moderno proširit parcelu na potok, ukopat podrume i garaže, neodržavat foše,a stanovnici rastu a potoci se zatrpavaju a kiše padaju sve češče i sve obilnije."

  E, i još in triba legalizirat kriminalnu rabotu, po mogućnosti mukte.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5151)

  kakve medjusobne veze ima legaliziranje uredno izgradjenog i neuredno izgradjenog?
  kako sam ja upučen,država je inzistirala na legalizacijama,stanovništvu to i nije tribalo..
  jer legalizacijom nije uklonjen uzrok nereda..nered će bit i ubuduće,i najveći nered i je tamo di je na papire gradjeno!!!
  donedavno je bilo da voda nekako odteče,i poslje problema nema..od ceste koja je 30 godina bila"mukte",sad smo dobili cestu legalnu ali s obavezom da se svake godine da kiša novaca za sanaciju 100-200 upalih šahti po "legalnoj" cesti..
  legalizacija znači samo uzimanje-kradju para,a ne poštivanje standarda,koji se znaju i postoje..znaju ih svi osim projektanata..

  i naravo da ako tebi u djep idu novci od legalizacije,koliko god platili ljudi,za ništa,tebi je uvik malo,i mukte..

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5180)

  "er legalizacijom nije uklonjen uzrok nereda..nered će bit i ubuduće,i najveći nered i je tamo di je na papire gradjeno!!!"

  Hej Slaveni i ostali,
  debelo smo zaostali.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5180)

  "legalizacija znači samo uzimanje-kradju para,a ne poštivanje standarda,koji se znaju i postoje"

  Znači da divljim graditeljima ne legalizirat, nego srušit. To je jedino pošteno. Slažen se. A kao privremenu mjeru donit propis prema kojem se nelegalno sagrađena kuća nakon prodaje ne bi nikako mogla uknjižit ni legalizirat, jer je očito rađena s namjerom zarade ili izvrdavanja propisa.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara